Nå blir «Ishavsblod» en egen TV-serie

Den populære dokumentaren får leve videre og i utvidet format hos NRK.
ISØDE: «Havsel» på selfangst i Vesterisen i 2015. Foto: Trude Berge Ottersen 

ISØDE: «Havsel» på selfangst i Vesterisen i 2015. Foto: Trude Berge Ottersen 

I kveld går første episode av TV-serien «Ishavsblod» på NRK1. Selv om tittelen er det samme, er dette en utvidet versjon av den populære dokumentaren som gikk på kino i vår.

– NRK ville ha mer og vi hadde gjort over 300 timer med opptak, og hadde derfor mye materiale som vi ikke fikk brukt i dokumentaren, så det passet bra, forteller regissør Gry Elisabeth Mortensen.

TATOVERING: Gry Mortensen med et tatovert selhjerte. Foto: Trude Berge Ottersen 

TATOVERING: Gry Mortensen med et tatovert selhjerte. Foto: Trude Berge Ottersen 

 

– De som allerede har sett dokumentaren, vil få oppleve mer humor, mer action og mer god stemning.

Mer humor

Dokumentaren fulgte fangstskuta «Havsel» på det som skulle være deres siste fangsttur til Vestisen i 2015, og man ble kjent med blant annet skårungen Håkon Birkeland Toft fra Tromsø og skipper Bjørne Kvernmo.

Båten endte likevel med å gå ut på fangsttur i fjor og i år, men vårens fangst blir etter all sannsynlighet den siste.

– Å lage en TV-serie ga oss muligheten til å bruke en del av våre favoritt-klipp som ikke passet inn i dokumentaren. De fire episodene er tematisk oppdelt og det er en litt annen dramaturgi enn i dokumentaren. Det er mer humor og man blir bedre kjent med karakterene, på godt og vondt, sier Mortensen.

Skipper: Gratangsværingen Bjørne Kvernmo deltok i sin første selfangst-tur til Vestisen for over 20 år siden. Nå er eventyret slutt. Foto: Tore Skadal 
        
            (Foto: Harstad Tidende)

Skipper: Gratangsværingen Bjørne Kvernmo deltok i sin første selfangst-tur til Vestisen for over 20 år siden. Nå er eventyret slutt. Foto: Tore Skadal  Foto: Harstad Tidende

 

Alle episodene tilgjengelig

De resterende tre episodene vil sendes på NRK1 de neste tre tirsdagene, men ligger også alle tilgjengelig på NRK nett-TV allerede nå. Mortensen, som i dag jobber med forskning og forskningskommunikasjon ved universitetsmuseene i Tromsø, tror også TV-serien markerer slutten på dokumentarprosjektet.

– Vi har ingen planer om å lage noe videre med «Ishavsblod». Det hadde vært fint med flere sesonger, men det spørs om det blir noe vi står bak. Vi har lagt inn 3–4 år nå på dette prosjektet, og er veldig fornøyd med det vi har fått til, sier Mortensen.


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.