«Per Parker»-dokumentaren får premiere på TIFF

Filmskaper Fredrik Mortensen sier dokumentaren om den kontroversielle tromsøværingen nærmer seg ferdigstillelse. Og TIFF bekrefter at filmen vil få flere visninger i januar.
Begynte i 2013: Per Parker (til venstre) døde 18. februar 2015, 58 år gammel. Sommeren 2013 begynte filmskaper Fredrik Mortensen å lage dokumentarfilmen «Parkert» om ham. foto: Marius Fiskum 
    
      (Foto: Marius Fiskum)

Begynte i 2013: Per Parker (til venstre) døde 18. februar 2015, 58 år gammel. Sommeren 2013 begynte filmskaper Fredrik Mortensen å lage dokumentarfilmen «Parkert» om ham. foto: Marius Fiskum  Foto: Marius Fiskum

– Jeg er veldig glad vi endelig kan presentere «Parkert», en film som mange snakker om og som vil overraske mange med sin historie om utenforskap. En viktig Tromsø-film, sier festivalsjef Martha Otte i TIFF.

Også kritiske røster slipper til

Otte bekrefter at «Parkert» vil få flere visninger under filmfestivalen i januar. Hun har selv sett filmen og mener den skaper et objektivt bilde av byoriginalen og rusmisbrukeren Per Herold Andreassen, som i Tromsø er kjent av mange som «Per Parker».

– I filmen får vi se intervjuer med folk som rett og slett ikke hadde sansen for ham. Han var jo til tider preget av psykisk sykdom og stoffmisbruk. Samtidig er det en film om forsoning, mener festivalsjefen.

GLEDER SEG: Filmskaper Fredrik Mortensen er glad filmen om «Per Parker» omsider kan vises til et publikum – og at premieren kommer i Tromsø. – Det er en Tromsø-film, så jeg er glad jeg får vise den på TIFF, sier han. 
    
      (Foto: Ronald Johansen / iTromsø)

GLEDER SEG: Filmskaper Fredrik Mortensen er glad filmen om «Per Parker» omsider kan vises til et publikum – og at premieren kommer i Tromsø. – Det er en Tromsø-film, så jeg er glad jeg får vise den på TIFF, sier han.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Har møtt mye motgang

Filmskaper Fredrik Mortensen begynte på filmen sommeren 2013. Allerede i 2015 var det snakk om premiere på TIFF, men arbeidet har tatt lengre tid enn planlagt.

– Per hadde fått KOLS, og jeg merket at helsen hans var skrantende. Derfor prioriterte jeg å filme mye før jeg rakk å sikre meg en fullfinansiering av filmen. Da Per døde, hadde jeg ikke fått tatt restbildene jeg ønsket, så jeg måtte bygge om filmen, og det har tatt tid.

I tillegg fikk Mortensen en øyesykdom som forsinket arbeidet med filmen.

– Nå er jeg frisk – og endelig i mål med finansieringen, blant annet gjennom crowdfunding (folkefinansiering), sier han.

– Ikke en solskinsshistorie

Han sier det kun gjenstår småflikking før den timelange dokumentarfilmen er helt ferdig.

– Jeg er svært spent på hvordan publikum tar imot filmen. Det er ikke en solskinnshistorie, men det var han ikke interessert i selv heller. Jeg håper det er blitt en realistisk fremstilling av et trøblete liv.

Mortensen sier rusmisbrukeren ga uttrykk for at han ville komme seg ut av det han kalte «rushelvetet».

– Han hadde veldig mange drømmer og ideer, men han klarte dessverre aldri å gjennomføre dem. Han var svært intelligent og hadde mye humor, men gjorde også mange mennesker vondt.


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.