Filmanmeldelse

Rystende dokumentarfilm om IS-bastion

Terrorgruppen IS holdt den syriske byen Raqqa i jerngrep i tre år. Fryktløse grasrotjournalister sørget med livet som innsats for at omverdenen fikk innblikk hva som skjedde.

Det har den amerikanske filmskaperen Matthew Heineman (33) laget en meget sterk dokumentarfilm om.

Den USA-støttede alliansen Syriske demokratiske styrker erobret i oktober byen der IS proklamerte islamsk kalifat. Det skjedde etter at innbyggerne sto opp mot Assad-regimet før terrororganisasjonen IS tok over i 2014, og befolkningen i Raqqa sto overfor et nytt helvete.

Journalister og kamerafolk som ikke ville underordne seg det nye terrorregimet dannet motstandsgruppen «Raqqa is Being Slaughtered Silently» (RBSS) for å imøtegå propagandaen fra IS. For ikke å bli avslørt gikk de under radaren til IS og jobbet i hemmelighet for ikke å bli avslørt.

Ved hjelp av sosiale medier spredte de videoer og reportasjer om livet i Raqqa, slik folk selv opplevde det.

Etter hvert ble det for farlig og de trakk de seg ut av byen og landet, og opererte fra nabolandet Tyrkia. Også der hadde IS sine kollaboratører som blant annet tok livet av en av dem som skolerer nye journalister.

RBSS-journalistene tok sine forholdsregler i Tyrkia, samtidig som det blir stadig vanskeligere å få ut nyheter fra Raqqa. En far og bror til en av RBSS-journalistene ble drept av IS, som svar på virksomheten.

Til slutt ble det så farlig i Tyrkia at de måtte dra til Tyskland og operere fra hovedstaden Berlin. Det skjer mens IS smadrer alt av parabolantenner til folk i IS-hovedstaden.

Dokumentarfilmskaper Matthew Heineman, som i 2015 laget den prisbelønte «Cartel Land» gir et nært og nakent innblikk i heltemodige menneskers innsats for at sivilbefolkningen i Raqqa får komme ut med sine umenneskelige historier om henrettelser i full offentlighet og indoktrinering av barn.

Sluttscenen med en av reporterne i «Raqqa is Being Slaughtered Silently» er utrolig sterk og viser uten at et ord blir sagt, hva krig gjør med mennesker.


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.