TIFF bekymret for kutt på 16 millioner kroner for filmbransjen

Administrativ leder Astrid Aure i TIFF vet ikke hvordan kuttene vil ramme bransjen.
GÅR SAMMEN: Flere store filmfestivaler i Norge har gått sammen for å vise sin misnøye med kuttene til filmbransjen i statsbudsjettet. Daglig leder Astrid Aure i TIFF vet foreløpig ikke hvor kuttene vil skje. Foto: Ronald Johansen 
        
            (Foto: Ronald Johansen / iTromsø)

GÅR SAMMEN: Flere store filmfestivaler i Norge har gått sammen for å vise sin misnøye med kuttene til filmbransjen i statsbudsjettet. Daglig leder Astrid Aure i TIFF vet foreløpig ikke hvor kuttene vil skje. Foto: Ronald Johansen  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Etter budsjettforliket ble det klart at filmbransjen får et kutt på 16 millioner kroner.

Ifølge flere store filmfestivaler i landet er dette kuttet et løftebrudd.

– Når Stortinget har vedtatt et løft for norsk film, er det uforståelig at de så i statsbudsjettet for 2018 kan forsvare å kutte 16 millioner av et allerede pressa filmfond, skriver de i en felles uttalelse.

Går som planlagt

Foreløpig er det ikke klart hvem kuttet vil gå utover. Det skal Stortinget og Norsk Filminstitutt avgjøre.

– De millionene skal kuttes, vi bare vet ikke hvor, sier Astrid Aure i TIFF.

– Det kan være festivalene, det kan gå mest utover filmproduksjonen slik at det lages færre filmer til neste år, eller det kan gå utover kinoen.

Hun forteller at neste års filmfestival vil gå som planlagt, tross kuttene, men vet ikke hva som vil skje i fremtiden.

– Alt er planlagt for neste års festival, så den vil gå som normalt. Så må vi heller se på hvor store kuttene blir og hva vi må gjøre for å tilpasse oss dem etter det, sier hun.

Arbeidsuhell

I uttalelsen fra festivalene kommer det fram at både KrF og Venstre i ettertid har sagt at kuttet til filmbransjen var et såkalt arbeidsuhell.

– De har innsett at de har gjort en feil og vil rette den opp. Men det vil ikke skje før i juni neste år når det er tid for å se på et revidert statsbudsjett.


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.