Regissør Harald Zwart, sammen med flere av skuespillerne og forfatter Tore Haug, hadde torsdag samlet seg på båten «Hermes II», som for anledningen var strengt bevoktet av statister utkledd som tyske soldater.

Storfilmen «Den 12. mann» forteller historien om Jan Baalsruds flukt fra nazistene i den nådeløse nordnorske vinteren.

LES VÅR ANMELDELSE AV FILMEN HER!

Verdenspremière i bursdagsgave

I rollen som Jan Baalsrud falt valget på Thomas Gullestad (37), som gjør sin første hovedrolle på det store lerretet. I tillegg til verdenspremièren er det Gullestads bursdag.

For en dag å ha bursdag på. Det er ikke hver dag man får en verdenspremière i gave, sier Gullestad, og legger til at det på onsdag også ville vært Baalsruds 100-årsdag.

SE BILDESERIE FRA PRESSEKONFERANSEN HER!

Krevende jobb

Debutanten forteller at innspillingen har vært krevende, men understreker at det er ingen overhengende fare for at det blir hans siste skuespillerjobb.

– Det er kanskje rart å si det, siden historien er så grusom, men det har vært gøy hver dag. Vi føler vi har laget noe vi står inne for, og selv om det har vært både irriterende og bitende kaldt, frister det til gjentakelse, sier han, og fortsetter:

– Jeg var kanskje litt mer nervøs enn de andre, men jeg spiller jo en litt anspent karakter. Harald sluttet å tenke på at jeg egentlig ikke var skuespiller med en gang, og det er smigrende.

Han forteller at han aldri har jobbet med noen som legger så mye hjerte i arbeidet, og forteller at det gjerne kom både mail og telefoner døgnet rundt inntil alle var fornøyd.

– Harald er et varmt menneske og dessuten drivende dyktig. Han er kunstner tvers igjennom, sier Gullestad.

Skal jobbe sammen videre

Regissør Harald Zwart forteller at valget av Gullestad i hovedrollen var helt innlysende, og at han lenge har ønsket å lage en film sammen med han.

– Jeg har alltid likt personligheten hans, og han besto prøvefilmingen med glans. Han har et naturtalent, sier Zwart.

Han røper også at de to allerede er i gang med et nytt samarbeidsprosjekt.

– Vi skal lage en TV-serie sammen, og starter innspillingene i januar neste år, sier Zwart, som ikke ønsker å gi flere detaljer.

Han mener det også var et helt naturlig valg å legge verdenspremièren til Tromsø.

– Det var mange som stilte opp den gangen, og det var mange som stilte opp nå også. Det var jo flere tyskere i nord enn noen andre steder i landet, sier han.

Burde gjenfortelles

Når historien først skulle gjenfortelles, følte regissøren at fokuset burde ligge på lokalbefolkningen, og deres mot og risiko.

– Det sies at Jan Baalsrud ikke var helt fornøyd med hvordan hans ettermæle ble, der han ble fremstilt som helten. Han følte at de som hjalp han var de virkelige heltene. Jeg håper at filmen kan være en påminnelse om disse verdiene, der noen risikerer sitt eget liv for å hjelpe noen andre, sier Zwart.

Han mener filmen med sitt moderne filmspråk først og fremst er laget for unge mennesker, men han har lagt mye vekt på realisme.

– Jeg håper også at eldre folk vil kunne si at «akkurat sånn var det».

Høyt detaljnivå

Tromsøartist Aggie E. Peterson har også en liten, men viktig rolle i filmen. Det er nemlig hun som forteller Baalsrud de dårlige nyhetene. Peterson forteller at hun er imponert over detaljnivået i produksjonen.

– Alt av bakgrunner, stedsnavn og kostymer er gjort utrolig nøye. Harald var veldig opptatt av at hele historien skulle fram, sier hun.