Filmanmeldelse

«Helhjertet hyllest av Hollywood-taper»

«The Disaster Artist» er en av årets mest underholdende komedier, som forteller historien bak «den beste verste filmen noensinne».
STRÅLENDE: James Franco har både regi og hovedrolle i filmen, og stråler både foran og bak kamera. Han ble nylig nominert til en Golden Globe, og kan fort få en Oscar-nominasjon også på nyåret. Foto: SF Norge 
    
      (Foto: Justina Mintz)

STRÅLENDE: James Franco har både regi og hovedrolle i filmen, og stråler både foran og bak kamera. Han ble nylig nominert til en Golden Globe, og kan fort få en Oscar-nominasjon også på nyåret. Foto: SF Norge  Foto: Justina Mintz

Sommeren 2003 dukket det opp en ny film på en enslig kino i Los Angeles. Tittelen var «The Room» og den ukjente Tommy Wiseau var både manusforfatter, regissør, produsent og hovedrolleinnehaver. Filmen var ment som et storslått drama, men viste seg å være en tragikomisk fadese som rett og slett var så dårlig at man var nødt til å se den for å faktisk forstå hvor ille den var.

Halvannet tiår senere er den en ekte kultklassiker som har funnet et publikum verden over, av folk som simpelthen ikke får nok av den.

En av dem som ikke får nok av den er James Franco, en av Hollywoods mest anerkjente skuespillere av sin generasjon. Han spiller Wiseau i «The Disaster Artist» og står også for regien. Resultatet er dermed et saftig lite stykke «meta», som heldigvis fungerer som bare det.

Franco storkoser seg i rollen og har strekt seg langt i sin imitasjon og tolkning av Wiseau. Han er umiddelbart nesten ugjenkjennelig under flere lag med sminke, aksenten («What accent?!») sitter som et skudd og Wiseaus uforståelige selvtillit og pågangsmot passer perfekt med Francos slentrende og karismatiske holdning. Det er en av årets mest helhjertede rolletolkninger, som allerede har gitt han en Golden Globe nominasjon og fort kan sette han i Oscars søkelys også – tro det eller ei.


 

Filmens største styrke er dens gode balanse mellom parodi og biografi. Den legger overhodet ikke skjul på latterligheten over de fleste av Wiseaus handlinger, og de kleine – og tidvis mørke – situasjonene de resulterer i. Samtidig har filmen utvilsomt et varmt hjerte for sin hovedkarakter, og hvor enn komisk historien er ender den også opp som en umiskjennelig hyllest av Wiseau.

KOMPANJONG: Dave Franco (til venstre) er James Francos bror, og spiller rollen som Wiseaus bestevenn og kollega Greg Sestero. Filmen er basert på hans bok The Disaster Artist: My Life Inside «The Room», The Greatest Bad Movie Ever Made. Foto: SF Norge 
    
      (Foto: Justina Mintz)

KOMPANJONG: Dave Franco (til venstre) er James Francos bror, og spiller rollen som Wiseaus bestevenn og kollega Greg Sestero. Filmen er basert på hans bok The Disaster Artist: My Life Inside «The Room», The Greatest Bad Movie Ever Made. Foto: SF Norge  Foto: Justina Mintz

 

Det filmen mangler er dog en dypere utforskning av mystikken bak denne mannen, som hadde en utømmelig bankkonto og annen identitet enn den han bar med seg i Hollywood. Svarene på disse tingene forblir usagt, som nok til gjengjeld også kan gjenspeiles i filmskapernes forkjærlighet og omtenksomhet for Wiseau. Likevel skal det godt gjøres å ikke la seg både sjarmere og underholde av denne hårreisende historien og dens deltakere.


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.