«Filmer vi gleder oss til i 2018»

Snart står et nytt kinoår for døra, med nye og spennende filmopplevelser i vente. Her er filmene vi gleder oss mest til, basert på det som er premièreklart per dags dato.

«Call Me by Your Name»

Premiere 26. januar

«Call Me By Your Name» har norgespremière 26. januar. Foto: UIP 

«Call Me By Your Name» har norgespremière 26. januar. Foto: UIP 

 

Filmen som har høstet lovord både fra anmeldere og publikum beskrives som en finstemt og berusende beretning om gryende kjærlighet og sterke, men ukjente følelser. Det er 1983 i det nordlige Italia når den 17 år gamle italiensk-amerikaneren Elio tilbringer sommerferien i familiens villa. Han leser, spiller klassisk musikk og flørter med venninnen Marzia. Da den amerikanske doktorgradsstudenten Oliver dukker opp for å arbeide som assistent for Elios far, får livet en ny dimensjon. Filmen er allerede utropt til en av Oscarfavorittene i 2018.


«Ut av Intet»

Premiere 23. februar

«Ut av Intet» har norgespremière 23. februar. Foto: Gordon Timpen / Arthaus 
    
      (Foto: Gordon Timpen / Arthaus)

«Ut av Intet» har norgespremière 23. februar. Foto: Gordon Timpen / Arthaus  Foto: Gordon Timpen / Arthaus

 

Den siste filmen til tysk-tyrkiske Fatih Akin griper rett i en problematikk som angår de fleste mennesker i Europa – terror og rasisme. Dette er en intens hevnthriller hvor høyreekstreme i dagens Europa utgjør filmens bakteppe. Akin har valgt et annet perspektiv når han forteller om terroren i dagens Europa, og tar utgangspunkt i de rasistisk motivere «kebab-drapene» i Tyskland. Filmens hovedperson Katja (Diane Kruger) mister mann og barn etter en bombeeksplosjon i Hamburg, og mens politiet er opptatt av å grave i hennes kurdiske manns fortid, starter hun på egen hånd jakten på dem som sto bak.


«Lucky»

Premiere 23. februar

«Lucky» har norgespremière 23. februar. Foto: Another World Entertainment Norway AS 

«Lucky» har norgespremière 23. februar. Foto: Another World Entertainment Norway AS 

 

Dette ble skuespiller Harry Dean Stantons (1926–2017) siste hovedrolle, av noen også omtalt som en av hans aller beste. Stanton vil for alltid bli forbundet med Wim Wenders glitrende «Paris, Texas» fra 1984, og har hatt mengder av biroller opp gjennom sin skuespillerkarriere. I «Lucky» spiller han en 90 år gammel, kjederøykende ateist. Etter å ha overlevd alle sine jevnaldrende venner, befinner den særdeles selvstendige Lucky seg ved en av livets korsveier, og begir seg ut på en spirituell reise for å finne seg selv og oppnå det uoppnåelige: Åpenbaring. Den reisen kan det være grunn til å se fram til.


«Hatets Vugge»

Premiere 9. mars

«Hatets Vugge» har norgespremière 9. mars. Foto: Faction Film 
    
      (Foto: Faction film)

«Hatets Vugge» har norgespremière 9. mars. Foto: Faction Film  Foto: Faction film

 

Filmskaper Håvard Bustnes oppsøkte ikke solfylte strender og vennlige mennesker da han skulle finne ut mer om det greske høyreekstreme partiet Gyllent Daggry. Mens mange av partiets fremtredende medlemmer sitter fengslet er det kvinnene som har tatt styringen når Bustnes starter med sine filmopptak. Han følger en mor, en hustru og en datter over lang tid, mens de styrer partiet i mennenes fravær. – Jeg ønsker å forstå den ekstreme nasjonalismen som sprer seg i Europa. Det var utgangspunktet. Gyllent Daggry var det femte største partiet i Hellas i 2014, da jeg startet med prosjektet. Jeg synes det både er interessant og skremmende, selvfølgelig, at et så ekstremt nasjonalistparti blir så stort i et demokratisk land, uttalte Bustnes til iTromsø i oktober.


«120 slag i minuttet»

Premiere 23. mars

«120 slag i minuttet» har norgespremière 23. mars. Foto: ©Céline Nieszawer / Arthaus 

«120 slag i minuttet» har norgespremière 23. mars. Foto: ©Céline Nieszawer / Arthaus 

 

Dette er en film om kjærlighet, likeverd og håp hvor handlingen utspilles i Paris på tidlig 90-tall. I nesten ti år har aids krevd utallige liv. Filmen forteller historien om hvordan en gruppe unge militante aktivister kjempet for aidsofres rett til behandling og respekt. – Når regissør Robin Campillo byr på vakre mennesker, interessante rollefigurer og massevis av god musikk, ender man opp med en film som er like engasjerende som den er inspirerende, heter det i filmens forhåndsomtale.


«The Professor and the Madman»

Premiere mars

Regissør Farhad Safinias historiske drama, med Mel Gibson og Sean Penn i hovedrollene, handler om hvordan Oxford English Dictionary ble til. Førsteutgaven besto av over 10.000 bidrag fra en pasient på et sinnssykehus. Gibson spiller professor James Murray, som begynte innsamling til ordboken i 1857. Penn spiller Dr. William Chester Minor, som sendte inn mer enn 10.000 bidrag mens han var på et asyl. Personlighetene Gibson og Penn i samme film kan jo virke som en spennende kombinasjon.


«Hannah»

Premiere 6. april

«Hannah» har norgespremière 6. april. Foto: Tour de Force 

«Hannah» har norgespremière 6. april. Foto: Tour de Force 

 

Charlotte Rampling spiller Hannah i filmen med samme tittel. Filmen omtales som et intimt og gripende portrett av et menneske fanget mellom lojalitet og forsoning mens livet hennes smuldrer bort bit for bit. Den britiske veteranen Rampling (71) har levert flere gode rolleprestasjoner de siste årene, det er derfor grunn til å ha forventninger til hva hun presterer denne gangen.


«The 15:17 to Paris»

Premier 20. april

Clint Eastwood har igjen inntatt regispakene, til tross for sine 87 år. Selv om filmene ikke kommer like tett lenger, den forrige var høyst severdige «Sully» med Tom Hanks i hovedrollen, holder han fortsatt koken. Filmens tittel henspiller på toget tre unge amerikanere befant seg på, mens de var på rundreise i Europa. De klarer å stoppe et terrorangrep på høyhastighetstoget i siste sekund, og filmen følger de tre vennenes liv fram til den avgjørende ettermiddagen 21. august 2015. Det spørs vel om det hadde blitt film av denne hendelsen dersom redningsmennene hadde andre nasjonaliteter.


«Film Stars Don’t Die in Liverpool»

Premiere 27. april

«Film Stars Don’t Die in Liverpool»har norgespremière 27. april. Foto: Norsk Filmdistribusjon 
    
      (Foto: Norsk Filmdistribusjon)

«Film Stars Don’t Die in Liverpool»har norgespremière 27. april. Foto: Norsk Filmdistribusjon  Foto: Norsk Filmdistribusjon

 

Romantisk drama med Jamie Bell og Annette Bening. Basert på en sann kjærlighetshistorie om den tidligere Hollywood-stjernen og Oscar-vinneren Gloria Grahame (Bening) som nå spiller teater i England. Etter en kollaps ber hun sin tidligere unge kjæreste Peter Turner (Bell) om å ta henne med til familiens hjem i Liverpool. Mens hun blir sykere husker han tilbake på romansen dem imellom, og hvordan den forandret livene deres. Skuespillerveteranen Bening gjør etter sigende en av sine livs roller i dette melodramaet.


«Skjelvet»

Premiere 31. august

«Skjelvet» har norgespremière 31. august. Foto: Fantefilm/ Nordisk Film Distribusjon 
    
      (Foto: Fantefilm/ Nordisk Film Distribusjon)

«Skjelvet» har norgespremière 31. august. Foto: Fantefilm/ Nordisk Film Distribusjon  Foto: Fantefilm/ Nordisk Film Distribusjon

 

Med den første skandinaviske katastrofefilmen «Bølgen» viste norske filmskapere at det ikke bare er Hollywood som kan lage katastrofer på film. Mens ei bygd på Vestlandet ble oversvømmet i filmen fra 2015 er det langt større katastrofer i vente i oppfølgeren «Skjelvet», den neste norske påkostede katastrofefilmen av de samme filmskaperne. I 1904 ble Oslo rammet av et kraftig jordskjelv, hva vil skje dersom det samme skulle skje i dag? Det er utgangspunktet filmskaperne leker seg med denne gangen. Å se Postgirobygget lene seg mot hotell Plaza må vel bli spektakulært?


«Darkest Hour»

Premiere 12. januar

«Darkest Hour» har norgespremière 12. januar. Foto: Jack English / UIP 
    
      (Foto: Jack English / UIP)

«Darkest Hour» har norgespremière 12. januar. Foto: Jack English / UIP  Foto: Jack English / UIP

 

Gary Oldman spiller Winston Churchill i dette storslåtte historiske dramaet fra Joe Wright, regissøren av «Om forlatelse» og «Stolthet og fordom». Oldman har gjennomgått en total fysisk forandring for rollen er en av favorittene til å vinne Oscar for beste mannlige hovedrolle i mars.


«Black Panther»

Premiere 14. februar

Marvels første storfilm i 2018 er interessant av flere årsaker. Den afrikanske helten T’Challa, spilt av Chadwick Boseman, får omsider sin egen film og det blir spennende å se hva denne historien kan levere på det store lerret. Det blir også meget spennende å se hva den kritikerroste regissøren Ryan Coogler, som debuterte med den strålende «Fruitvale Station» og gjorde Rocky-historien relevant igjen med «Creed» i fjor, kan bidra med i den betydelig mer omfattende superhelt-sjangeren.


«The Shape of Water»

Premiere 16. februar

«The Shape of Water» har norgespremière 16. februar. Foto: Jack English / UIP 
    
      (Foto: Kerry Hayes / Twentieth Century Fox)

«The Shape of Water» har norgespremière 16. februar. Foto: Jack English / UIP  Foto: Kerry Hayes / Twentieth Century Fox

 

Filmen som vant Gulløven ved filmfestivalen i Venezia har ganske overraskende seilet opp som en av storfavorittene foran de store prisutdelingene i år. Regissør Guillermo del Toro har over årenes løp samlet seg en solid fanskare med sine action- og fantasyfilmer. Denne gangen har han blandet sistnevnte med stor romantikk, og resultatet er ifølge de som har sett den en unik kjærlighetshistorie som er både rørende og fascinerende.


«Annihilation»

Premiere 2. mars

«Annihilation» har norgespremière 2. mars. Foto: Peter Mountain / UIP 
    
      (Foto: Photo Credit: Peter Mountain / UIP)

«Annihilation» har norgespremière 2. mars. Foto: Peter Mountain / UIP  Foto: Photo Credit: Peter Mountain / UIP

 

Alex Garland er en fantastisk britisk manusforfatter som har stått bak flere ikoniske filmer de siste tiårene, som blant annet «The Beach», «28 Days Later» og «Ex Machina». Sistnevnte var også hans debut som regissør, og i 2018 kommer hans nye film. Nok en gang er det snakk om en thriller på grensen til det overnaturlige, hvor en forsker deltar på en topphemmelig ekspedisjon i en villmark hvor naturens regler ikke lengre gjelder.


«You Were Never Really Here»

Premiere 9. mars

Denne filmen vant pris for bade beste manus og beste mannlige hovedrolle ved siste filmfestival i Cannes. Joaquin Phoenix gjør en ny sterk rolle som en brutal leiemorder som må ut og jakte på en forsvunnet tenåringsjente. Filmen er basert på Jonathan Ames bestselgende bok, og er adaptert og regissert av skotske Lynne Ramsay, som tidligere har gjort seg bemerket med de bekmørke filmene «Morvern Callar» og «We Need to Talk About Kevin».


«Alita: Battle Angel»

Premiere 20. juli

«Alita: Battle Angel» har norgespremière 20. juli. 

«Alita: Battle Angel» har norgespremière 20. juli. 

 

Mesterregissør James Cameron («Aliens», «Terminator», «Titanic») var godt i gang med dette prosjektet som er basert på de grafiske novellene til Yukito Kishiro, da han begynte å sysle med et annet prosjekt han kalte «Avatar». Da han senere bestemte seg for at det var de eneste filmene han skulle lage ble dette liggende på hylla. Nå har regissør Robert Rodriguez («Desperado», «From Dusk Till Dawn», «Sin City») tatt tak i det og det er en kombinasjon av filmskapere det lukter krutt av.


«Mordene i Kongo»

Premiere 5. oktober

«Mordene i Kongo» har norgespremière 5. oktober. Foto: Friland / David Bloomer 
    
      (Foto: Friland / David Bloomer)

«Mordene i Kongo» har norgespremière 5. oktober. Foto: Friland / David Bloomer  Foto: Friland / David Bloomer

 

Marius Holst, en av landets mest anerkjente regissører av blant annet «Ti kniver i hjertet», «Blodsbånd» og «Kongen av Bastøy» står bak filmatiseringen av hendelsene rundt beskyldningene mot Joshua French og Tjostolv Moland i Kongo. Aksel Hennie og Tobias Santelmann spiller de to nordmennene i det som garantert blir den mest omtalte norske filmen i året som kommer.


«First Man»

Premiere 12. oktober

Damien Chazelle og Ryan Gosling gjorde braksuksess sammen med «La La Land» og nå har de slått seg sammen for et nytt filmprosjekt. Gosling spiller Neil Armstrong og filmen er en såkalt biopic, en biografi om mannen, og oppbygningen til hans historiske bragd som den første mannen som gikk på månen. Det lukter allerede Oscar av denne.


«Sonja»

Premiere 25. desember

«Sonja» har norgespremière 25. desember. Foto: ©joseharo 
    
      (Foto: ©joseharo)

«Sonja» har norgespremière 25. desember. Foto: ©joseharo  Foto: ©joseharo

 

Anne Sewitsky er en av landets mest spennende filmskapere, og har allerede mottatt mye ros for sine filmer «Sykt lykkelig», «De nærmeste» og senest TV-serien «Monster» som har gått på NRK i høst. Hennes neste film er om Norges kanskje mest berømte idrettsutøver gjennom tidene; Sonja Henie. Ine Marie Wilmann (som også spilte hovedrollen i «De nærmeste») spiller den banebrytende kunstløperen som også gjorde stor suksess i Hollywood.


«Phantom Thread»

Premièredato ikke kjent

En ny film fra Paul Thomas Anderson («Boogie Nights», «Magnolia», «There Will Be Blood») er alltid en begivenhet. Hans nye omhandler motebransjen i London på 50-tallet. Daniel Day-Lewis, i det som skal være hans svanesang som skuespiller, spiller en eksentrisk kjolemaker og leverer ifølge amerikanske medier en ny maktprestasjon foran kamera. Filmen hadde opprinnelig norsk premièredato i februar, men er nå satt på vent av ukjente årsaker. Vi får håpe det ikke tar altfor lang tid før denne dukker opp på norske kinoer.


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.