Filmanmeldelse

«Moskva, vi har et problem!»

Sovjetisk romfartshistorisk pionerinnsats er utgangspunktet for denne høyst severdige, underholdende og spennende filmen om da det første mennesket spaserte i verdensrommet.
HISTORISK: Kosmonauten Alexey Leonov blir historisk når han 18. mars 1965 blir det første mennesket i verden som gjennomfører en romvandring. Foto: Storytelling Media 
    
      (Foto: Storytelling Media)

HISTORISK: Kosmonauten Alexey Leonov blir historisk når han 18. mars 1965 blir det første mennesket i verden som gjennomfører en romvandring. Foto: Storytelling Media  Foto: Storytelling Media

«Spacewalker» er basert på faktiske hendelser, om da kosmonauten Alexey Leonov ble det første mennesket til å ta de første skritt ute i verdensrommet. Det skjedde 18. mars 1965.

Skal vi tro filmen skjedde ikke det uten dramatikk, verken før, under eller etter den historiske hendelsen.

Filmens handling utspilles på 60-tallet, det er kald krig og romkappløpet mellom USSR og USA er i full gang. Leonid Bresjnev er Sovjets statssjef. Historien er ikke ukjent, men det interessante er at vi får russernes egen versjon. Vanligvis har jo amerikanerne hegemoniet i verdensrommet, i alle fall på film.

Etter en heidundrende åpningsscene med filmens hovedperson Alexey Leonov (Evgeniy Mironov) i fritt fall i en jetjager uten motorkraft, blir han vervet som kosmonaut sånn at Sovjetunionen kan slå USA om hvem som får det første mennesket ut i verdensrommet.

Før Leonov og militærpiloten Pavel Beljajev (Konstantin Khabenskiy) blir klargjort for sin historiske romferd, skal det prøves og feiles. Romfartsekspertene i gamle Sovjet var ikke like godt forberedt på alle eventualiteter, i racet om å slå amerikanerne.

KALDT: Kosmonauten Alexey Leonov får et ublidt og kaldt møte med moder jord etter romvandringen. Foto: Storytelling Media 
    
      (Foto: Storytelling Media)

KALDT: Kosmonauten Alexey Leonov får et ublidt og kaldt møte med moder jord etter romvandringen. Foto: Storytelling Media  Foto: Storytelling Media

 

Tross actionfylt åpning tar det ei stund før «Spacewalker» bokstavelig talt tar av. Men når filmen endelig får skikkelig luft under vingene, tar det helt av, og du føler med de to stakkars kosmonautene, overlatt til seg selv i en «blikkboks», svevende mellom himmel og jord.

Her får man assosiasjoner både til filmer som «The Right Stuff», «Apollo 13» og «Gravity». Det er nok ikke tvil om at russerne har skult til disse Hollywood-produksjonene, selv om skuespillerne ikke innehar samme karismaen som sine amerikanske kolleger.

Filmen står i fare for å bikke over i det vel sentimentale mot slutten, når de to rompionerene deiser i bakken med romkapselen sin, milevis fra sivilisasjonen. Timene går og kulda setter inn for de to romheltene, mens redningshjelperne leter etter dem, som nåla i den berømte i høystakken.

Men «Spacewalker» vil glede enhver med sansen for astronauter og romfart.

KONTROLLSENTERET: Med to sovjetrussiske kosmonauter i verdensrommet får hjemmebasen på landjorda en del utfordringer å bryne seg på. Foto: Storytelling Media 
    
      (Foto: Storytelling Media)

KONTROLLSENTERET: Med to sovjetrussiske kosmonauter i verdensrommet får hjemmebasen på landjorda en del utfordringer å bryne seg på. Foto: Storytelling Media  Foto: Storytelling Media

 

Filmer om astronauter og romfart er gjerne noe som forbindes med påkostede hollywoodproduksjoner. Derfor er det desto mer gledelig å se at russerne også er i stand til å lage skikkelig romaction, uten at verken heltedyrkelse eller nasjonal stolthet får prege handlingen.

Nå skal det innvendes at skuespillerprestasjonene ikke overbeviser, det er det derimot de actionpregede scenene som gjør.


 

iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.