Mandag ble Tromsø internasjonale filmfestival offisielt åpnet. Før åpningsfilmen «Per Fugelli – Siste resept» ble vist, ble det holdt åpningsseremoni med introduksjoner og taler fra blant annet ordfører Kristin Røymo, fylkesråd Sigrid Ina Simonsen og statssekretær Bård Folke Fredriksen, samt TIFF-sjef Martha Otte og åpningsfilmens regissør Erik Poppe.

Det ble også et musikalsk innslag fra gitarist Cliff Isaksen og Røstkoret. De fremførte sangen «Skarv over Røst», en sang skrevet til Per Fugelli etter hans utsagn «I mitt neste liv vil jeg kanskje være en skarv over Røst».

Havet som hovedtema

Åpnet: Ordfører Kristin Røymo deltok i åpningen av TIFF 2018 Foto: Haakon Steinmo

Ordfører Kristin Røymo tok først til ordet, og ønsket de fremmøtte velkommen til åpningsseremonien.

Årets gjennomgående tema på TIFF er havet, noe ordføreren ønsket å snakke litt om fra et miljømessig perspektiv.

– I Tromsø ønsker vi å kjempe mot plastproblemet i havet. Per Fugelli sa en gang: «Ikke vær et ettall på jorden – bry deg om flokken din», sa hun og la til:

– Ingenting har formet oss mer enn havet. Uten havet er vi ingenting.

Kulturministeren sykemeldt

Kulturminister Linda Hofstad Helleland skulle egentlig åpne festivalen, men måtte avlyse på grunn av sykdom. Statssekretær Bård Folke Fredriksen steppet derfor inn som vikar på kort varsel.

ÅPNING: Statssekretær Bård Folke Fredriksenåpnet TIFF 2018. Foto: Haakon Steinmo

– Gode fortellinger trenger litt magi, og til det kan jeg ikke tenke meg noe bedre sted enn Tromsø, sa Fredriksen.

Festivalsjef Martha Otte ønsket deretter regissøren velkommen til scenen.

– Festivalen har slagordet «frozen land – moving pictures», og det er «moving»-delen denne festivalen handler om, sa hun.

Regissør Erik Poppe fortalte at han ble kjent med Fugelli for omtrent to år siden. På den tiden hadde Fugelli avsluttet medisineringen, og var i gang med sitt siste bokprosjekt.

– Filmen handler om Pers kjærlighet til livet, men også hans kjærlighet til Norge – flokken sin – og spesielt til Nord-Norge.

Barnebarnet til stede

BARNEBARN: Rebecca Fugelli var til stede under åpningsfilmen om bestefaren.

Fugellis barnebarn, Rebecca, var også til stede under åpningen, og beskrev hovedpersonen som en livsglad og klok mann, men også som en farfar som alltid var til stede.

Hun innrømmet at Fugelli kanskje så på filmen som litt mer enn bare en mulighet til å gjøre verden bedre.

– Han så nok også på filmen som en mulighet til endelig å komme seg til Hollywood. Han har jo alltid påstått at han var prikk lik Sean Connery, sa hun til humring fra salen.