Marte (39) klar for norgespremière i hjembyen

Filmskaperne og kunstnerne Marte Vold fra Norge og Jéro Yun fra Sør-Korea sendte videobrev til hverandre om livet de levde i sine respektive land. Resultatet «Letters» kan du se på TIFF.
HJEM: Regissør Marte Vold kommer hjem når hun skal ha norgespremière på «Letters» under TIFF. Foto: Marte Vold 

HJEM: Regissør Marte Vold kommer hjem når hun skal ha norgespremière på «Letters» under TIFF. Foto: Marte Vold 

Etter at filmen i høst hadde verdenspremière på Asias største filmfestival i Busan i Sør-Korea, er det nå klart for norgespremière i Marte Volds hjemby Tromsø.

Møttes i København

«Letters» handler om de to regissørenes hverdags- og familieliv på hver side av jordkloden. De møttes etter at Vold var blant 20 filmskapere som ble invitert til et labprosjekt på dokumentarfilmfestivalen CPH: DOX i København i 2015.

– Vi ble paret to og to ut ifra hva vi hadde gjort før. Vi fikk ti dager på å komme opp med en filmidé som skulle pitches siste dag. Resultatet kunne enten være en videoinstallasjon, kortfilm eller spillefilm. Finansiering måtte vi skaffe selv, sier Marte Vold (39).

Filmet seg selv

Over en periode på åtte måneder i 2016 utveksler de videobrev med hverandre. Hun er tobarnsmor i Oslo, han er barnløs og singel i Seoul. De ville utforske forskjellene og likhetene, og hvordan de forholder de seg til sin egen familie, som henholdsvis mor og sønn.

– Vi filmet oss selv med små pocketkameraer og så sendte vi videosnuttene til hverandre. Jeg filmet meg selv og mitt liv, uten fotograf og lydfolk rundt meg. Det ble etter hvert en film om mødre/barn-relasjoner, arv, generasjoner og tid. Jéro Yun snakker om sin mor, og det skjer noe med henne i løpet av filmen, mens vi filmet.

«LETTERS»: Filmen er et resultat av brevvideo-utveksling mellom en norsk og en sørkoreansk filmskaper og kunstner. Den omtalens som en «lun, personlig film». Foto: Marte Vold 

«LETTERS»: Filmen er et resultat av brevvideo-utveksling mellom en norsk og en sørkoreansk filmskaper og kunstner. Den omtalens som en «lun, personlig film». Foto: Marte Vold 

 

Fransk filmklipper

Med støtte fra Nordnorsk Filmsenter leide Vold og Yun en fransk filmklipper.

– Vi trengte noen utenfra som kunne se hva som er spesifikt for det norske og det koreanske. Klippefasen var utfordrende for å finne ut hva vi ville si. Det var litt uenighet med klipperen, men jeg synes vi har klart å samarbeide godt.

Marte Vold bor og arbeider nå i Oslo etter å ha gått på Kunstakademiet i Oslo og kameralinja på Filmskolen på Lillehammer. Hun hadde co-regien på Ole Giævers film «Mot naturen», og foto på Jorunns Syversens «Hoggeren» i fjor.

Til Gøteborg

«Letters» vises onsdag og torsdag på TIFF. Vold holder innledning til hver visning. I TIFF-programmet omtales den som en «lun, personlig film».

– Vi har prøvd å lage en varm film, med et visst snev av melankoli. Musikken er laget av musiker Nils Økland.

Etter TIFF drar hun til Gøteborg Film Festival med filmen.

– Den er én av åtte dokumentarfilmer, valgt ut blant alle dokumentarfilmene i Norden, til å delta i konkurransen om prisen Dragon Awards. Jeg jobber også med et nytt spillefilmprosjekt, men det er for tidlig å si noe om det nå, sier Marte Vold.


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.