Kjører filmpremière og konsert i ett: – Et veiskille i livet mitt

Lofotgjengen forandret livet til den 14 år gamle Carl Christian Lein Størmer. 20 år senere har han laget film om sine nye bandmedlemmer.
FILMVISNING OG KONSERT: Torsdag kveld kombinerer regissør og musiker Carl Chrsitian Lein Størmer filmpremière med konsert med bandet Nord Mor Nord. Foto: Helge Skog 

FILMVISNING OG KONSERT: Torsdag kveld kombinerer regissør og musiker Carl Chrsitian Lein Størmer filmpremière med konsert med bandet Nord Mor Nord. Foto: Helge Skog 

Regissøren har lang fartstid i Tromsøs musikkscene, som frontmann i blant annet Turdus Musicus, Die A Legend og Kamikaze a Go Go. Debutkonserten til hans nye Svolvær/Tromsø-baserte band Nord Mot Nord endte opp i dokumentarfilmen «Pivotal».

I kveld vises filmen for første gang, på Bastard bar, som «oppvarming» til Nord Mot Nord-konserten på samme sted.

LES ALT OM TIFF HER!

Essensen av et band

I dokumentaren følger vi bandets gitarist Peter Rasmussen, med Størmer bak kamera, i timene før førstnevnte skal spille sin første konsert på 10 år. Regissør og bandvokalist Størmer møtte lofotingen første gang som 14-åring, da Tromsø-gutten var på sin faste sommerferie hos besteforeldrene i Svolvær.

– Peter introduserte meg for en musikkform (hardcore punk, journ.anm.) og en kultur som har preget meg de siste tyve årene. Møtet med han var et veiskille i livet mitt. Å kjenne på hans «oppvåkning» – som en del av dette nye bandet – var inspirerende for meg, forklarer Størmer.

Dokumentarfilmen var på ingen måte planlagt, og Størmer endte opp å spille inn «Pivotal» kun ved hjelp av mobiltelefonen.

– På morgenen selve konsertdagen innså jeg at dette måtte filmes, fordi slike øyeblikk er selve essensen av hva å spille et band handler om. Vi var usikre på om vi ville ende opp med å spille for tomt hus, men samtidig var det lenge siden jeg hadde tatt et musikkprosjekt så seriøst.

NORD MOT NORD: Fra venstre: Fredrik A. Olsen, Tommy Forsaa, Peter Rasmussen og Carl Christian Lein Størmer. Foto: Privat 

NORD MOT NORD: Fra venstre: Fredrik A. Olsen, Tommy Forsaa, Peter Rasmussen og Carl Christian Lein Størmer. Foto: Privat 

 

Kraftig klimaks

Størmer lekte med tanken om å lage en «roadmovie» utav Nord Mot Nords foreløpige håndfull av konsertopptreder.

– Klimakset etter debutkonserten på Arbeideren i Kabelvåg var så kraftig, at jeg klippet bort konsertene som kom etterpå. Å se dokumentaren før vi går på scenen torsdag, tror jeg vil gi publikum en rikere konsertopplevelse, mener vokalisten.

Dokumentaren inneholder også arkivmateriale fra punkmiljøet i Lofoten, der flere av Nord Mot Nords medlemmer var sentrale.

– Dette var i aller høyeste grad et undergrunnsmiljø, men jeg var skikkelig fan av band som Vanskapt og Lofast. At disse påvirket mitt liv så mye at jeg endte opp med å lage en dokumentarfilm 15 år senere, var ganske sterkt for medlemmene som har sett «Pivotal».

Debutplate og ny film

Etter å ha gitt ut en EP og en singel, kommer debutplata til Nord Mot Nord inneværende år, ifølge Størmer. Og etter å ha brukt syv år på snowboardfilmen «There’s Always Next Season», er også dét filmprosjektet ferdigstilt.

– Premièren på «There’s Always Next Season» blir i løpet av 2018, lover regissøren.

Se traileren til «Pivotal» her: