«Knalltøft om radikalisering»

Hvordan påvirkes samfunnet rundt når fler og fler blir religiøst radikalisert?
RADIKALISERING: Nouredine (til venstre) prøver å fortsette å leve et normalt og vestlig liv selv om hans hjemland blir oversvømmet av islamisme. Det er ikke lett. 

RADIKALISERING: Nouredine (til venstre) prøver å fortsette å leve et normalt og vestlig liv selv om hans hjemland blir oversvømmet av islamisme. Det er ikke lett. 

I «Let them come» fra 2015 prøver regissør Salem Brahimi å vise hvordan hans hjemland Algerie ble ført fra et noenlunde velfungerende sivilisert samfunn til en katastrofal borgerkrig som krevde 200.000 dødsoffer.

LES ALT OM TIFF HER!

Ingen grenser for grusomheter

Algerie på 80- og 90-tallet var preget av en grusom kamp mellom islamistene i FIS og regjeringen, politiet og militæret.

Det fantes ingen grenser for grusomhetene fra noen av sidene, og verken eldre, kvinner eller barn ble spart.

Samtidig som borgerkrigen pågikk prøvde folk flest å få hverdagen til å fungere.

Nouredine er en av dem, en kontorfullmektig i et statlig selskap som har lagt skrivertrangen på hylla.

Alle ble rammet

Vi får følge ham, kona Yasmina og de to barna gjennom en periode på åtte-ti år – og får være med på en klaustrofobifremkallende reise fra 80-tallets liberale og «vestlige» Algerie til 90-tallets totalitære samfunn.

Venn settes opp mot venn, familier splittes – og alle blir på en eller annen måte rammet av terroren.

Spennende og intens

Filmen er uhyre spennende, selv om vi skjønner at det bare vil bli verre. Intensitetsskruen vris om hele tiden, og vi ser hvordan stress, angst og frykt meisler tykke furer i ansiktene på folk.

Regissør Salem Brahimi bruker på den andre siden få grafiske virkemidler i skildringen av de grusomme årene, selv om han ikke skygger unna det å vise resultater av bilbomber, mord og overfall. Stilen er på grensen til dokumentarisk, og skuespillerne er både overbevisende i sine roller og nyanserte.

Viktig film

Bortsett fra de rent filmatiske kvalitetene denne filmen har, så gir den også kunnskap om et område som vi kjenner lite til – den harde kampen mellom islamister og et sivilisert vestlig samfunn i Nord-Afrika. Det er en både nyttig og viktig historietime.

«Let them come»

  • LAND: Algerie, 2015.
  • REGISSØR: Salen Brahimi.
  • TERNINGKAST: Fem.
  • SPILLES: Fredag.

iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.