Filmanmeldelse

«Mørk og nådeløs triumf»

«Three Billboards Outside Ebbing, Missouri» er et bunnsolid karakterdrama som tar pusten fra deg, knuser hjertet ditt og hamrer seg fast i ryggraden din.
KREVER SVAR: Mildred Hays har sett seg lei på politiets resultatløse etterforskning på sin datters morder, og går til uvanlige skritt for å bli hørt. BEGGE Foto: Fox Norge 

KREVER SVAR: Mildred Hays har sett seg lei på politiets resultatløse etterforskning på sin datters morder, og går til uvanlige skritt for å bli hørt. BEGGE Foto: Fox Norge 

Frances McDormand spiller Mildred Hayes, en fortvilet kvinne som har mistet sin datter og sett seg lei på politiets manglende fremgang i jakten på hennes morder.

Hun stiller byens respekterte politisjef Willoughby (Woody Harrelson) til veggs gjennom å sette opp store reklameskilt som stiller spørsmål ved hans resultatløse etterforskning.

Når politisjefens nestkommanderende, den iltre og hensynsløse Dixon (Sam Rockwell) blir involvert i etterforskningen forverres situasjonen, og kampen mellom Hayes og politiet får både brutale og uventede konsekvenser.

Regissør Martin McDonagh vant Oscar for sin kortfilm «Six Shooter» i 2004 og har siden blitt både kritikerrost og genierklært av enkelte for sine spillefilmer «In Bruges» (2008) og «Seven Psychopaths» (2012).

Hans nye film innehar flere av hans nå kjente varemerker, som beksvart humor og komplekse karakterer, men er i tillegg hans sterkeste og mest treffsikre historie så langt. Den er genial i sin enkelhet, men består samtidig av nær grenseløse lag med følelser, poenger og belønninger.

Det er en vond og sterk historie om hevn og skyldfølelse, men også en delikat fortelling om medmenneskelighet og kjærlighet.

Foran kamera har han samlet et ensemble som hver og en leverer noen av de mest minneverdige prestasjonene i deres karriere. Frances McDormand og Sam Rockwell måler krefter i hver eneste scene og balanserer begge perfekt på en knivsegg mellom drama og svart komedie, som i mindre kompetente hender kunne endt med reale mageplask. McDonaghs manus er gjennomtenkt og spekket med detaljer, som krever sitt av sine skuespillere.

STORSPILLER: Sam Rockwell og Frances McDormand er Oscar-nominerte for henholdsvis beste mannlige birolle og beste kvinnelige hovedrolle. 
        
            (Foto: Merrick Morton)

STORSPILLER: Sam Rockwell og Frances McDormand er Oscar-nominerte for henholdsvis beste mannlige birolle og beste kvinnelige hovedrolle.  Foto: Merrick Morton

 

Woody Harrelson utgjør siste del av denne perfekte trioen, og sammen med McDormand leverer han blant annet en scene i et avhørsrom som på genialt vis skifter takt midtveis og ender opp som noe helt annet enn premissene la opp til. Det er en studie i nedtonet kammerspill, og skuespillerkunst på absolutt høyeste nivå.

I tillegg til dette er filmen slående vakkert satt sammen. Alvoret og humoren går hånd i hånd og scenene glir over i hverandre med den største selvfølge, uavhengige av brutaliteten du har sett det ene øyeblikket eller sympatien du føler i det neste.

Noe av æren kan tilskrives fotograf Ben Davies, som har brukt de siste årene bak linsen på Marvels største superheltfilmer, men her får utøvd en mer konstant og stødig kunst i å fange de små øyeblikkene som utspiller seg i den harde realismen mellom partene i historien.


 

Akkompagnert av Carter Burwells hjemsøkende musikk, blir sluttresultatet noe av det vondeste og vakreste du vil se på kino i år.

«Three Billboards Outside Ebbing, Missouri» er en absolutt triumf for alle involverte. Filmen har fått syv Oscar-nominasjoner; beste film, beste kvinnelige hovedrolle (Frances McDormand), beste mannlige birolle (Sam Rockwell og Woody Harrelson), beste originale manus, beste originalmusikk og beste filmredigering.


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.