9. mars er det norgespremière på Erik Poppes film «Utøya 22. juli», men både AUF-ungdommene som var på Utøya og deres pårørende har fått tilbud om å se filmen på forhånd.

Vist i trygge omgivelser

For et par uker ble den vist for rundt 70 mennesker i Tromsø, Lakselv, Vadsø og Hammerfest med helsepersonell til stede. Det var en visning lederen for Støttegruppa 22. juli for Troms, Finnmark og Svalbard, Olga Goldfain, gruet seg veldig til på forhånd.

– Det var en forutsetning at filmen skulle vises i trygge omgivelser, derfor var det helsepersonell til stede. Det knytte seg i magen og strammet seg i hele kroppen før visningen. Under visningen løsnet knuten og tårene rant, forteller hun.

Erik Poppes film har verdenspremière under filmfestivalen i Berlin til uka. Filmmanuset er skrevet på bakgrunn av vitneskildringer og kjente fakta, og i tett dialog med flere av de overlevende. Det er en fiksjonsfilm med oppdiktede rollefigurer og enkeltopplevelser.

Laget med respekt

Filmen følger 18-åringen Kaja som er på AUFs sommerleir med vennene sine på Utøya. Handlingen starter 14 minutter før skytingen, og filmen følger Kajas kamp for å overleve, filmet minutt for minutt i ett sammenhengende opptak.

– Til tross for at dette er fiksjon og en relativt mild versjon av virkeligheten, kunne vi kjenne oss litt igjen. Erik Poppe har sagt at han har laget filmen med enorm respekt for de berørte, og det er en følelse jeg tror mange satt igjen med etter å ha sett den. Jeg var imponert over skuespillernes prestasjoner, sier Goldfain.

Fikk ikke sove

I tillegg til helsepersonell var også representanter fra produksjonsselskapet til stede for å svare på spørsmål i etterkant.

Reaksjonene etter visningen fikk hun ikke før om natta.

– Det var godt å snakke om filmen etterpå, men jeg tror mange gruet seg mer enn det man trengte. Det var forventet sterke reaksjoner, for meg førte det til at jeg ikke fikk sove om natta. Jeg gikk inn på den lukkede Facebook-siden for medlemmene av støttegruppa og skrev Per Fugelli-sitatet «Jeg fikk ikke sove den natten, men det må vi jo ikke heller». Da fikk jeg flere likerklikk klokka 03, fra andre som heller ikke fikk sove, sier hun.

Ikke for tidlig

«Utøya 22. juli» er bare én av flere film- og TV-produksjoner som vil komme utover året om hendelsene som fant sted for over seks år siden. 69 ungdommer ble drept og 66 såret av Anders Behring Breivik. I tillegg omkom åtte mennesker og et trettitalls ble skadet etter eksplosjonen i regjeringskvartalet.

Mange har ment at filmene og TV-seriene kommer for tidlige, det er ikke lederen for støttegruppa enig i .

– Da jeg først hørte om filmplanene for et halvt år siden, syntes jeg det var altfor tidlig. Nå er jeg glad for at jeg fikk se filmen, spesielt med tanke på den tilnærmingen Poppe har til oss. For noen vil det aldri være riktig tidspunkt, men vi er over 200 medlemmer i støttegruppa i Troms, Finnmark og på Svalbard, med ulike meninger og personligheter.

Mild versjon

– Vil du anbefale andre å se filmen?

– Jeg anbefaler folk på det varmeste å se den. Ja, den er tung og smertefull, men den viser en viktig del av den norske historien. Den vil kunne bidra til større forståelse dersom den brukes i undervisningssammenheng. Poppe går ikke inn på at angrepet representerer er angrep på demokratiet. For ofrene og etterlatte vil det være gjenkjennbart, men det er en mild versjon. Filmen viser grusomhetene, redselen og kampen for overlevelse på Utøya. Terroristen vises bare i noen sekunder.

Viktig film

I Dagbladet har Poppe gått ut og advart mot sin egen Utøya-film, og at folk må tenke seg grundig om før de ser den. Det er ikke Goldfain enig i.

– Jeg tror ikke filmen er laget for oss eller de som var på Utøya, men for alle andre som ikke var direkte eller indirekte berørt. Spesielt for barn og unge som ikke vet hva som skjedde på Utøya, er den viktig å se. Jeg tror det er viktig at den vises i skolesammenheng, for å få fram hva som lå bak det som skjedde, sier Olga Goldfain.

FORHÅNDSVISNING: Olga Golfain er leder i Støttegruppa 22. juli for Troms, Finnmark og Svalbard. Sammen med andre pårørende og berørte har hun allerede sett Erik Poppes film «Utøya 22. juli», som har norgespremière 9. mars. Foto: Privat Foto: Privat
ÉN AV FLERE: Filmplakaten til «Utøya 22. juli» som har norgespremière 9. mars, én av flere filmer om det som skjedde 22. juli 2011.
REGISSØR: Erik Poppe har regissert «Utøya 22. juli». Med filmen ønsker han å beskrive ungdommenes kamp for å overleve det ubegripelige, og bringe oppmerksomheten tilbake til ofrene; de drepte og de som overlevde, deres pårørende, familier og etterlatte. Foto: Erik Burås Foto: Erik Burås