Disse tror vi vinner Oscar i natt

Feedback film bedriver både vill og kalkulert gjettelek i anledning kveldens Oscar-utdeling.
BESTE FILM: Trolig stikker

BESTE FILM: Trolig stikker "The Shape of Water" av med den gjeveste prisen under Oscar-utdelingen. Foto: Twentieth Century Fox 

Klokken 02.00 (norsk tid), natt til mandag, kårer filmakademiet "Academy of Motion Picture Arts and Sciences” hvilke filmer og prestasjoner som har utpekt seg i løpet av det siste året.

Sendingen sendes ikke på norsk TV, men om du har tilgang til dansk TV2 kan du se sendingen i sin helhet (starter på rød løper klokka 00.30).

I denne gjennomgangen vil vi tippe på hvem vi tror kommer til å stikke av med de gjeveste prisene denne kvelden.

Beste film

Nominerte: «Darkest Hour», «Dunkirk», «Get Out», «Lady Bird», «Phantom Thread», «The Post», «The Shape of Water» og «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri».

Hvem tror vi vinner?

«The Shape of Water».

Hadde vi befunnet oss på midten av 90-tallet, hadde garantert “The Post” stukket av med den gjeveste prisen denne kvelden. Ikke bare fordi det er en av de beste i kategorien, men har du en sjekkliste over hva som er en klassisk Oscar-film bør inneholde, vil «The Post» oppfylle samtlige krav. Det holder i midlertidig ikke denne gangen.

I år vil det nok stå mellom «The Shape of Water» og «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri». To vidt forskjellige filmer, hvor førstnevnte er like magisk og fantasifull som den andre er ekte og så steinhard at man har klump i halsen gjennom hele filmen. Denne gangen tipper jeg at magien slår virkeligheten. Guillermo del Toro klarer med «The Shape of Water» og bedrive filmkunst på høyt nivå samtidig som han hyller Hollywood, underholder og skaper ettertanke og diskusjon. En fremtidig klassiker.

Beste kvinnelige skuespiller

Nominerte: Sally Hawkins, «The Shape of Water», Frances McDormand, «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri», Margot Robbie, «I, Tonya», Saoirse Ronan, «Lady Bird» og Meryl Streep, «The Post».

Hvem tror vi vinner?

Frances McDormand, “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”

FANTASTISKE SKUESPILLERPRESTASJONER: Sam Rockwell og Frances McDormand ser ut til å stikke av med hver sin statuett for sitt skuespill i

FANTASTISKE SKUESPILLERPRESTASJONER: Sam Rockwell og Frances McDormand ser ut til å stikke av med hver sin statuett for sitt skuespill i "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri". Foto: Fox Searchlight Pictures 

 

Meryl Streep gjør det som vanlig dritbra i «The Post», men dette er ikke hennes kveld å skinne på. I år er det soleklart at Frances McDormand går av med statuetten.

Hennes rolletolkning av en desperat mor på jakt etter sin datters morder klarer å formidle så mye smerte og fortvilelse at vi kjenner det på kroppen, lenge. Så lenge at McDormand kommer til å vinne sin andre statuett i denne kategorien, og det er virkelig vel fortjent.

Beste mannlige skuespiller

Nominerte: Timothée Chalamet, “Call Me By Your Name”, Daniel Day-Lewis, “Phantom Thread”, Daniel Kaluuya, “Get Out”, Gary Oldman, “Darkest Hour” og Denzel Washington, “Roman J. Israel, Esq.”.

Hvem tror vi vinner?

Gary Oldman, «Darkest Hour».

GODT HÅNDVERK: Gary Oldman er makelaus som Winston Churchill i

GODT HÅNDVERK: Gary Oldman er makelaus som Winston Churchill i "Darkest Hour". Foto: United International Pictures 

 

Selv om Daniel Day-Lewis vanligvis vinner hver gang han spiller i noe, vil denne kvelden sette en stopper for den trenden. Selv om de andre er gode kandidater (bortsett fra Denzel, da jeg er litt usikker på hvorfor han er nominert her) er det umulig at noen andre enn Oldman vinner denne kvelden.

I rollen som Winston Churchill bedriver Oldman skuespillerhåndverk på høyt nivå. Han regelrett stjeler hver eneste scene han er i og gjør den historiske skikkelsen til sin egen, på tross av utallige tolkninger av andre. Vi tar hatten av og spretter Champagnen for at denne kvelden blir Oldmans.

Beste kvinnelige birolle

Nominerte: Mary J. Blige, “Mudbound”, Allison Janney, “I, Tonya”, Lesley Manville, “Phantom Thread”, Laurie Metcalf, “Lady Bird” og Octavia Spencer, “The Shape of Water”

Hvem tror vi vinner?

Allison Janney, “I, Tonya”.

HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN: Allison Janney som mammaen til Tonya Harding i

HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN: Allison Janney som mammaen til Tonya Harding i "I, Tonya" har allerede vunnet to gjeve priser. Natt til mandag tar hun trolig den gjeveste av dem alle. Foto: Nordisk Film Distribusjon 

 

Jeg setter pengene mine på at hun vinner denne prisen i kveld. Hun har allerede vunnet en Golden Globe og en Screen Actor Guild award for denne rolletolkningen og det er ingen av de andre som jeg opplever har utmerket seg spesielt i denne kategorien. Likevel gjør Mary J. Blige en fantastisk figur i «Mudbound», mye kun ved hjelp av blikk og kroppsspråk, men det vil nok ikke være nok.

Beste mannlige birolle

Nominerte: Willem Dafoe, “The Florida Project”, Woody Harrelson, “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”, Richard Jenkins, “The Shape of Water”, Christopher Plummer, “All the Money in the World” og Sam Rockwell, “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”.

Hvem tror vi vinner?

Sam Rockwell, “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”

Egentlig bør Willem Dafoe vinne fordi "The Florida Project" er bare en så fantastisk fin film og han spiller en helt skjønn fyr som får oss til å se Dafoe i et helt nytt lys. Det blir nok dessverre ikke slik. Ei heller kommer Woody Harrelson såre rolletolkning til å gi han en pris. Han vil utkonkurreres av Sam Rockwell som skyteglad, rasistisk og "enkel" politimann, som kommer til å gi ham en velfortjent statuett denne kvelden.

Beste regissør

Nominerte: “Dunkirk,” Christopher Nolan, “Get Out,” Jordan Peele, “Lady Bird,” Greta Gerwig, “Phantom Thread,” Paul Thomas Anderson og “The Shape of Water,” Guillermo del Toro.

Hvem tror vi vinner?

Guillermo del Toro, “The Shape of Water”.

«Lady Bird» er søt, men forglemmelig. «Get Out» er nyskapende og underholdende, men regimessig ikke den beste og selv om «Dunkirk» visuelt er bra er den for kald til å vinne her.

Fra de små detaljene i skuespiller Sally Hawkins sitt skuespill til hvordan del Toro klarer å vekke publikums følelser for et sjømonster utvises det stor regikunst i «The Shape of Water». Den er stille og voldsom på samme tid og kan ses gang på gang slik at man kan oppdage nye detaljer. Det gjør at del Toro nok en gang vil få regiprisen for sitt arbeid med denne filmen.

God Oscar!


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.