Gir smakebit fra film om Torghatten-ulykken

Laget dokumentar om den verste flyulykken i nordnorsk historie.
DRAMATISK: Torghatten-ulykken i 1988 regnes som den verste flyulykken i nordnorsk historie. Nå er det laget film om hendelsen. Foto med tillatelse fra produksjonselskapet Polarfox 

DRAMATISK: Torghatten-ulykken i 1988 regnes som den verste flyulykken i nordnorsk historie. Nå er det laget film om hendelsen. Foto med tillatelse fra produksjonselskapet Polarfox 

Onsdag 14. mars arrangeres «Åpent lerret» for andre gang på Verdensteatret. Her presenteres nye filmer og TV-konsepter fra Nord-Norge og publikum får mulighet til å se klipp fra filmene og høre på dialoger med regissørene.

Les også: Førpremiere på annerledes far/datter-film

En av filmene som det skal settes søkelyset på denne kvelden, er «Torghatten», en TV-dokumentar om ulykken som inntraff i 1988 da et Widerøe-fly kolliderte med fjellet Torghatten.

– Det er en viktig nordnorsk historie og en av de verste ulykkene som har vært i Midt-Norge. En så stor tragedie som har påvirket mange er viktig å lage noe om. I tillegg er deler av historien til hendelsen relativt lite kjent og det er mange biter som ikke ennå er satt sammen, sier John Arvid Berger, produsent av filmen.

Tett på pårørende

Regissøren bak «Torghatten» er Bodø-journalist Gunnar Sohlberg Hagen. Det var han som kom med ideen til Berger og de bestemte seg for å gjennomføre den.

– Filmen er basert på møter med menneskene som var involvert i ulykken, berørt av den og tett på gjennom jobben sin eller ved å være pårørende. I tillegg har det vært en hel del research og det er samlet inn både arkivfoto- og film i tillegg til private bilder. Det har også blitt laget en del rekonstruksjoner for å visualisere noe av det som hendte.

Filmen i sin helhet vises på NRK i mai i år, i tilknytning til at det er 30 år siden ulykken inntraff. Berger forteller at det har vært varierte reaksjoner fra de pårørende på at filmen lages.

– Vi har blitt kjent med flere av de pårørende og vært nært på mange av dem og det har vært veldig sterkt. Ulykken inntraff under konfirmasjonshelgen og det var mange familier som ble voldsomt berørt og det var en stor tragedie i livet til mange av de vi har truffet. De som har stått tett på ulykken reagerer forskjellig. Noen har takket nei til å stille opp da de synes det ble for vanskelig, mens andre har stilt opp over vært veldig positive til å være med.

Oslo-inspirert

«Åpent lerret» er et samarbeid mellom Nordnorsk Filmsenter, Filmfond Nord, Norsk Filmforbund avdeling Nord-Norge, Virke Produsentforeningen avdelingen Nord-Norge og Verdensteatret, cinemateket.

KORTFILMVISNING: Kortfilmen «Akvarium» av Yvonne Thomassen vises også under Åpent Lerret  
        
            (Foto: Marie Louise Somby/Paranord film)

KORTFILMVISNING: Kortfilmen «Akvarium» av Yvonne Thomassen vises også under Åpent Lerret   Foto: Marie Louise Somby/Paranord film

– Vi er jo inspirert av «Blått Lerret» i Oslo og utgangspunktet for arrangementet er at filmskapere, filmbransje og andre filminteresserte skal ha en arena hvor de kan møtes. Ofte sitter man jo på hver sin tue og holder på med hvert sitt prosjekt. Her kan man dele filminteressen med andre i området, sier Gjermund Gisvold, filmkonsulent i Filmfond Nord.

Les også: Ser endelig enden av prosjektet

I tillegg til klipp fra «Torghatten», vil kortfilmen «Aquarium» vises i sin helhet, samt klipp fra dokumentarfilmen «There’s always next season» og NRK-super-serien, «Kamp».

«Torghatten»-filmen er helt i innspurten for å bli ferdigstilt. Berger er selv fornøyd med resultatet.

– De har gjort en fantastisk fin jobb og vi gleder oss til å vise den fram. Under «Åpent Lerret» vil man få se tre små klipp for å gi eksempler på hva man kan vente seg, sier produsenten.