TV-slavens utvalgte:

Denne er nydelig å «seriefråtse»

Morsomt, «sprøtt», grensesprengende og vemodig om det å bli gammel
KULE DAMER: Frankie (Lily Tomlin) og Grace (Jane Fonda) sprenger grenser for det folk er vant med å se skuespillere over 60 spille på skjermen. 
        
            (Foto: Melissa Moseley/Netflix)

KULE DAMER: Frankie (Lily Tomlin) og Grace (Jane Fonda) sprenger grenser for det folk er vant med å se skuespillere over 60 spille på skjermen.  Foto: Melissa Moseley/Netflix

Netflix produserer så mye om dagen at det er vanskelig å henge med og finne fram i jungelen av nye egenproduksjoner som stadig dukker opp.

Noe er veldig dårlig, andre ting er overraskende bra.

Ikke tilfeldig

En serie som jeg opplever at har gått mange hus forbi er fantastiske «Grace and Frankie», med ingen ringere enn Jane Fonda og Lily Tomlin i tittelrollene.De to spilte for øvrig sammen med Dolly Parton i filmen «9 to 5» for 38 år siden. Det er nok ikke tilfeldig at de har funnet sammen igjen, for disse to har utrolig god kjemi foran kamera.

Forfriskende eldre

Premisset for serien er like absurd som det er oppfinnsomt.

Livene til Grace og Frankie snus fullstendig på hodet når deres respektive ektemenn (spilte av Martin Sheen og Sam Waterson) annonserer at de har hatt et forhold til hverandre årevis, og at de nå ønsker å gifte seg med hverandre.

Grace, en konservativ kosmetikkmogul og Frankie, en fritenkende kunstskolelærer, blir nå av ulike årsaker tvunget til å flytte sammen.

Det skaper grobunn for en rekke konflikter, men også et nært og varmt vennskap.

De fire viktigste rollefigurene befinner seg i slutten av 70-årene og begynnelsen av 80-årene, noe som bidrar til å forfriske mer tradisjonelle «forviklinger».

Samtidig setter det problemstillinger på dagsorden som alle som blir «eldre» må forholde seg til før eller siden.

Det være seg sykdom, død, selvrespekt, seksualitet og mye annet som trolig får andre perspektiver etter hvert som man kommer opp i årene, samtidig som man også har mange av de samme utfordringene alle vi mennesker har, uansett hvor gamle eller unge vi er.

I tillegg klarer de å belyse hvordan eldre ofte undervurderes, kanskje spesielt av sine egne barn, fordi samfunnet i stor grad ofte gir inntrykk av å ikke ha «bruk for» dem.

LES OGSÅ: Jonas Møller gjør karriere på å lage reality-TV av livene til vanlige folk: – Deilig å jobbe med ekte folk

Lettbeint, med dybde

En av serieskaperne er Marta Kauffman, som også var en av skaperne bak «Friends».

Det merkes. Det er en rekke lettbeinte og underholdende partier og et rikt persongalleriet fylt med stereotypier.

Likevel er det – (i motsetning til de fleste episodene av «Friends) – en alvorlig og varm undertone som hele tiden ligger under og murrer.

Dette skiller serien fra andre i like sjangre. Skuespillerprestasjonene, spesielt Fonda som Grace, er fantastiske. For et komisk talent, fylt med følelser og energi. Denne serien er nydelig å «binge watche», eller «seriefråtse» som Wikipedia oversetter det til på norsk) en hel søndag.

Episodene er korte, 25 til 35 minutter, og på et vis delvis avsluttende og serien skaper rett og slett en større forståelse og innsikt i hvordan det oppleves å bli eldre, spesielt for dem av oss som har «en del år igjen».

Det har vi alle godt av å se.

Det ligger allerede fire sesonger (52 episoder) som du kan kose deg med på Netflix.

LES OGSÅ: Kinodebuterer med time-lapse-filmer av nordnorsk natur