I sofaen med Marianne:

Dette ser Jens Johan helst på TV

Jens Johan Hjort (53), advokat og tidligere ordfører i Tromsø.
HÅPER PÅ BELUSHI: Jens Johan Hjort vil ikke at Rune Rudberg spiller rollen som ham. 

HÅPER PÅ BELUSHI: Jens Johan Hjort vil ikke at Rune Rudberg spiller rollen som ham. 

– Vi rigger oss til i sofaen, pleddet er på og du setter på din absolutte favorittserie. Hvilken serie velger du og hvorfor? Det er for øvrig ikke lov å si «Sopranos» eller «The Wire».
– Vet du hva, det som ble min favorittserie er «Making a Murderer». Serien handler om en virkelig rettssak, som er verdenshistoriens største justismord. Du blir rett og slett bare helt forskremt over hva det går an å gjøre fra påtalemyndighetens side når de virkelig legger vondsiden til.

– Man blir jo så utrolig provosert av å se den. Hva gjorde deg mest forbanna?
– Det er en sekvens hvor vi ser et autentisk opptak hvor to voksne politifolk intervjuer en 16 år gammel gutt, som er på grensen når det gjelder normal intelligens. De tar ham ut av klasserommet og avhører han i flere timer. Her innrømmer han at han har vært med på drapet, men du ser at han bare ønsker å svare det de vil. Så blir han bura inne. Det er et grusomt eksempel på hvordan man ikke går fram.

– «Making a Murderer» er jo ikke akkurat en koseserie, men kan du beskrive din perfekte TV-kveld dersom du skal vie hele kvelden din i sofaen?
– Det er å være på hytta hvor jeg etter å ha hver ute setter meg med kona mi Nina og plukker fram DVD-samlingen av TV-serien «Matador», som jeg fikk av min 93 år gamle mor. Det er en fantastisk god serie som absolutt kan vises igjen. Den er magisk. Hva heter det når man snur døgnet og ser på en TV-serie i et strekk?

– Binge-watching?
– Ja, vi startet den trenden med denne serien før det ble et kjent begrep. Kanskje vi var de første som gjorde det uten å vite det?

– Nå skal du få et grusomt ultimatum, enten må du gi opp TV for alltid, eller så får du aldri mer se film. Hva velger du?
- Det er enkelt. Jeg velger bort filmen. Jeg er jo en forferdelig dårlig filmgjenger. Jeg er ekstremt dårlig til å gå på kino, jeg kan godt seg gamle filmer som går på TV. Hadde det ikke vært for TIFF, så hadde jeg ikke vært på kino siden jeg så «102 dalmatinere» med barna.

– Hæ? Hvorfor i alle dager går du ikke på kino?
– Det er en prioriteringssak, og mange mener nok sikkert det er en dårlig prioritering.

– Er det en TV-serie eller film folk kommer til å bli overrasket over at du digger?
– Ja. Det er en film jeg ikke har sett, men som jeg har vært med i. Jeg er skuespiller må du vite. I Norgeshistoriens største kalkun; «Turnaround» fra 1987. Så min favorittfilm har jeg altså ikke sett,

– Hva? Dette må du utdype?
– Det er en norsk produksjon hvor skuespillerne snakker engelsk. Med Jarl Goli, Anita Hegeland og Jens Johan Hjort på rollelisten. Jeg var i militærtjeneste på Kolsås og ble en del av innspillingen hvor jeg fikk en fremtredende rolle hvor jeg sloss mot Jarl Goli.

– Apropos det mange folk opplever som dårlig. Du får en pistol mot tinningen og må delta i en realityserie, hvilken serie vil du delta i hvorfor?
– Jeg skulle jo gjerne sagt «Mesternes mester», men når du ikke er mester så får man ikke være med. Jeg har til tider tenkt at det kunne vært sinnssykt artig å være med på «71 grader Nord». Noen av disse utstemmingene er litt teite, men det må være en serie som går ut på et eller annet med utholdenhet og prestasjon.

– Hva om du da du skulle vært programleder for et TV-program, hvilket program ville du ledet?
– For meg så fremstår det som utrolig kult å kunne være en programleder som tar deg rundt i hele verden. Kanskje et eller annet reiseprogram hvor man får møte folk og kulturer, som man kan ta med hjem til Norge.

– Men hva om filmen eller TV-serien om ditt liv skulle lages, hvem skulle helst spilt deg?
– Jeg kan ikke velge den refuserte skuespiller Jens Johan Hjort?

– Nei, du kan ikke spille deg selv.
– Det er et ekstremt vanskelig spørsmål. Jeg kunne godt tenkt meg at det kunne vært han lille i Blues Brothers.

– John Belushi? Men han er jo kanskje den siste jeg kunne sett for meg spille deg?
– Han er kul, det er det viktigste. En kul kis.

– Hvem hadde det vært den verste tenkelige til å spille rollen som deg da?
– Rune Rudberg. Det hadde vært det aller verste.