Ti kriminelt gode strømmetips til påsken

Vi hjelper deg med å finne fram til de virkelige godbitene i strømmelabyrintene.
FREMTIDSFRYKT: I «Black Mirror» belyses vanligvis det negative som kan skje med teknologisk utvikling. I episoden «San Junipero» (bildet) er det litt annerledes.
Foto: Laurie Sparham/Netflix 

FREMTIDSFRYKT: I «Black Mirror» belyses vanligvis det negative som kan skje med teknologisk utvikling. I episoden «San Junipero» (bildet) er det litt annerledes. Foto: Laurie Sparham/Netflix 

Påskeferie betyr TV-tid for mange av oss. Både NRK og TV 2 sender vanligvis svært gode krimserier. Dersom du har lyst på enda mer krim på skjermen, har jeg funnet fram fem TV-serietips og fem filmtips i strømmejungelen.

TV-serier:

«Manhunt: Unabomber»


Hvor kan den streames: Netflix

Karakterer: 92 % (Rotten Tomatoes) og 8,2 (IMDB)

Amerikansk miniserie om FBIs jakt på terroristen Ted Kaczynski, også kjent som «Unabomber».

Det er et kunststykke å klare å skape en spenningsserie ut av historiske hendelser som de fleste vet utfallet av, det klarer de så til de grader i denne serien.

UNABOMBEREN: Theodore «Ted» Kaczynski, også kjent som «Unabomberen» spilles av Paul Bettany i «Manhunt: Unabomber».
Foto: Jason Elias/Netflix 

UNABOMBEREN: Theodore «Ted» Kaczynski, også kjent som «Unabomberen» spilles av Paul Bettany i «Manhunt: Unabomber». Foto: Jason Elias/Netflix 

I tillegg til å være et vitnesbyrd på hvordan Kaczynski preget samfunnet på denne tiden, blir man også bedre kjent med de mekanismene som ligger til grunne for hvorfor folk handler som de gjør. Hva skjedde med ham som barn og voksen som fikk han til å bli som han ble? Psykologisk drama og krim på samme tid.

«Mindhunter»


Hvor kan den streames: Netflix

Karakterer: 96 % (Rotten Tomatoes) og 8,6 (IMDB)

Hvorfor dreper folk? Hvorfor voldtar de? Hvorfor får noen glede av å stikke kniven inn i mange mennesker bare for å se de lide?

Dette er noen av spørsmålene som stilles i denne unike serien som tar for seg seriemordernes psyke og bakgrunn. 70-tallskoloritten står sterkt og den er basert på en rekke virkelige hendelser (slå opp Wikipedia ETTER at du er ferdig å se). Fra begynnelsen til slutt er serien både spennende og opplysende på mange måter.

«The Night of»


Hvor kan den streames: HBO Nordic

Karakterer: 94 % (Rotten Tomatoes) og 8,6 (IMDB)

Naz, en pliktoppfyllende og «skikkelig» ung mann, tar en beslutning som får verden til å rase sammen i sakte film rundt ham. Han blir med en ung kvinne hjem, dagen etter er hun stukket til døde – og ingen, inkludert Naz, husker hva som har skjedd.

Herfra går det egentlig bare nedover. Det blir fryktelig mørkt og det er så høy grad av urettferdighet at du til tider har lyst til å reise deg og kaste ting mot TV-skjermen. John Turturro som sliten advokat er ett av seriens få lyspunkt.

«Black mirror»


Hvor kan den streames: Netflix

Karakterer: 96 % (Rotten Tomatoes) og 8,9 (IMDB)

Er du redd for hva teknologien kan gjøre med samfunnet? Har du angst for at du en gang skal få en chip under huden din? Vel, da er kanskje ikke «Black Mirror» noe for deg.

Det er kanskje noe av det ubehagelige man finner av TV-serier, nettopp fordi det på mange måter er så virkelighetsnært. Hver episode er som en mindre film som tar for seg ulike aspekter og utfordringer med teknologiske fremskritt. Noen filmer er bedre enn andre, men stort sett står hver eneste episode sterkt for seg selv.

Om du ikke vil se alt, anbefaler jeg følgende episoder: «Shut up and dance» (sesong 3), «San Junipero» (sesong 3), «The national anthem» (sesong 1), «Be right back (sesong 1), «USS Callister» (sesong 4) og «Nosedive» (sesong 3).

«13 reasons why»


Hvor kan den streames: Netflix

Karakterer: 80 % (Rotten Tomatoes) og 8,3 (IMDB)

Premisset er like merkelig som det er originalt i en tradisjonell setting (amerikansk high school). Gjennom flere kassetter (ja, du leste rett) forteller 17 år gamle Hanna hvorfor hun bestemte seg for å ta sitt eget liv. Det er som en slags kriminalhistorie som rulles opp, hvor man finner ut hva det var som egentlig skjedde.

Årsakene spenner seg fra å være banale til å være forferdelige, tragiske og gjenkjennelige. En serie som gjør deg litt mer bevisst på menneskene rundt deg og som absolutt alle foreldre bør se.

Filmer:

«Mystic River»


Hvor kan den streames: HBO Nordic

Karakterer: 88 % (Rotten Tomatoes) og 8,0 (IMDB)

Clint Eastwood har laget en gripende og spennende film som er spennende og ubehagelig fra første anslag.

HEVN: Sean Penn spiller en hevntørst far i «Mystic River».
 
    
      (Foto: Warner Bros./Sandrew Metronome)

HEVN: Sean Penn spiller en hevntørst far i «Mystic River».   Foto: Warner Bros./Sandrew Metronome

Kompisene Jimmy, Sean og Dave bor i samme nabolag i Boston, USA. En dag blir plutselig Dave plukket opp i en bil av to menn som utgir seg for å være politimenn. Det som skjer med Dave preger resten av hans liv. Også en hendelse som oppstår 25 år senere, da med Jimmys datter.

Både Tim Robbins (Dave) og Sean Penn (Jimmy) vant Oscar for beste mannlige birolle og beste mannlige hovedrolle, noe som er vel fortjent. Rett og slett en tidløs klassiker, fylt med spennende folk og en grusom historie.

«Get out»


Hvor kan den streames: Viaplay og iTunes

Karakterer: 99 % (Rotten Tomatoes) og 7,7 (IMDB)

Denne filmen balanserer hårfint mellom skrekk- og thrillersjangeren, med en helt unik historie i grunn, noe som bidro til at den ble Oscar-nominert i flere kategorier. Chris, en afroamerikansk mann, skal møte svigerforeldrene sine. De er hvite. Årsaken til at jeg nevner hudfargen til rollefigurene, er at det er en del av premisset for fortellingen.

KOM DEG UT: Daniel Kaluuya spiller Christ Washington som møter kjæresten Rose Armitage (Allison Williams) sine foreldre. Det er svigerfamilien fra helvete. 
    
      (Foto: UIP)

KOM DEG UT: Daniel Kaluuya spiller Christ Washington som møter kjæresten Rose Armitage (Allison Williams) sine foreldre. Det er svigerfamilien fra helvete.  Foto: UIP

  Chris merker raskt at det er noe veldig merkelig med hans nye svigerfamilie og at det i aller høyeste grad kan ha noe med hudfargen hans å gjøre. En skummel, men også morsom og overraskende film som underholder mer enn den skremmer, og som garantert kommer til å skape debatt rundt påskelunsjen.

«Zodiac»


Hvor kan den streames: Netflix

Karakterer: 90 % (Rotten Tomatoes) og 7,7 (IMDB)

Denne uhyrlig spennende thrilleren tar for seg Zodiac-morderens forbrytelser som fant sted i California på slutten av 1960-tallet og begynnelsen på 1970-tallet. Zodiac-morderen sendte en rekke brev med kryptogrammer til aviser i området. Noen av disse kryptogrammene ble aldri løst og man vet fortsatt ikke den dag i dag helt sikkert hvem Zodiac-morderen egentlig var. Her får vi historien fortalt fra alle som prøvde å finne ut hvem han var, en avistegner, politiet og en journalist. En ubehagelig, men fryktelig god film som får deg til å sjekke flere ganger om du faktisk låste døra.

«A few good men» («Et spørsmål om ære»)


Hvor kan den streames: HBO Nordic

Karakterer: 81 % (Rotten Tomatoes) og 7,7 (IMDB)

Det tar lang tid mellom hver gang det kommer et skikkelig bra rettsdrama. På 90-tallet var det flust av disse, hvorav denne filmen er et av høydepunktene.

En menig blir drept i militæret og ansvaret plasseres hos to offiserer. Tom Cruise og Demi Moores rollefigurer står på «rettsiden» som forsvarere av de to offiserene, men det er lettere sagt enn gjort, spesielt når de står opp mot oberst Jessep, spilt av Jack Nicholson. Det er i denne filmen Nicholsons kjente sitat, «You can’t handle the truth», kommer fra. Så vet dere det.

«Tinker Tailor Soldier Spy» («Muldvarpen»)


Hvor kan den streames: NRK og HBO Nordic

Karakterer: 83 % (Rotten Tomatoes) og 7,1 (IMDB)

Høres kald krig, spioner og Storbritannia spennende ut i dine ører? Vel, da er denne filmen perfekt for deg. Gary Oldman, som for øvrig fikk sin første og svært velfortjente Oscar-statuett i år, spiller rollen som George Smiley. Smiley jobber i etterretningen for MI6 og jakter på en russisk dobbeltagent, en «moldvarp», i etterretningstjenesten.