I sofaen med Marianne

Dette er TV-serien Finn Arve aldri blir lei av og skuespilleren han ikke kan fordra

Få et innblikk i Finn Arve Sørbøes overraskende TV-vaner.
LI­KER FILM BED­RE ENN TV: Finn Arve Sør­bøe kan kose seg glugg med «Friends», men li­ker al­ler best kino­mør­ket. 
        
            (Foto: Tom Benjaminsen)

LI­KER FILM BED­RE ENN TV: Finn Arve Sør­bøe kan kose seg glugg med «Friends», men li­ker al­ler best kino­mør­ket.  Foto: Tom Benjaminsen

Hva er din absolutte favorittserie?
– Jeg ser fryktelig lite på TV, det er derfor artig at det er temaet for intervjuet. Når folk spør om jeg har sett «den eller den serien» så må jeg alltid si nei. Samtidig har jeg en favorittserie, og det er «Friends». Siden den kom i 1994 har den rulla og gått hjemme hos oss, den ser vi på den dag i dag, om og om igjen. Det er faktisk ikke mange dager siden sist vi så en episode.

– Dedikert altså. Hva er det med «Friends» som gjør at du aldri blir lei?
– Det er utrolig godt skrevet. Når den kom så tok det kort tid før de klarte å beskrive rollefigurene og man ble tatt inn i deres univers. Det er mye god humor i situasjonene som oppstår der og jeg oppdager stadig nye ting og nyanser.

Hvem er favoritten din?
– I et alternativt univers hadde det å kunne få lov til å spille rollen som Chandler vært helt fantastisk.

CHANDLER ER FAVORITTEN: Her er samtlige rollefigurer i den populære situasjonskomedien

CHANDLER ER FAVORITTEN: Her er samtlige rollefigurer i den populære situasjonskomedien "Friends".   Foto: Warner Bros

Er det den tørre humoren hans?
– Ja, den teite. Jeg har en forkjærlighet for de absurde spøkene hans.

Kan man se at du liker «Friends» i noe av det du gjør på scenen?
– Alt man gjør er et resultat av hva man ser og opplever, men jeg tror ikke andre figurerer jeg har spilt gjenspeiles av det. Jeg er egentlig mer påvirket av engelsk enn amerikansk humor, hvor «Friends» er et hederlig unntak.

– «Black adder og slikt?
– Ja, Rowan Atkinson, «Smith and Jones» og de greiene der.

– Du blir konfrontert med et grusomt ultimatum, enten må du gi opp TV-serier for alltid, eller så må filmen ryke. Hva velger du?
– Hvis det var å se TV i form av sport og nyheter, som jeg faktisk ser på, tror kanskje jeg ville valgt bort filmen. Vent nå litt. Jeg trekker det tilbake. Om jeg må velge mellom TV-serier og film, da velger jeg film. Det gir meg tross alt mer. Jeg digger å gå på kino, her om dagen så jeg «Ready Player One»

– Ahh. Spielberg-filmen. Den er jo helt ny! Var den bra?
– Den var superbra. Jeg hadde med meg mine to tenåringer og de synes det var helt toppers. Jeg har litt lettere for å kose meg med noe som er åpenbart tull og vas, som science fiction og eventyr. Ofte synes jeg de er bedre enn de filmene som skal omhandle en realitet. Jeg liker når alvor pakkes inn i underholdning.

– Er det en TV-serie eller film folk kommer til å bli overrasket over at du digger?
– Jeg misliker det de fleste misliker som «Paradise Hotel», «Ungkaren», «Kakekrigen» og slikt, det klarer jeg ikke. Vanskelig å si. Kan jeg komme tilbake til dette spørsmålet senere?

– Klart! Apropos «Paradise Hotel». Du får en pistol mot tinningen og må delta i en realityserie, hvilken serie vil du delta i hvorfor?
– Tilfeldighetene vil ha det til at vi var og spilte på Solhov der «Eldrebølgen» ble spilt inn. «Eldrebølgen 2» kunne jeg gjerne vært med på, og i den der «Familieekspedisjonen». Det ser krevende nok ut, men samtidig ser det ut som de har det veldig fint.

– Hva om du da du skulle vært programleder for et TV-program, hvilket program ville du ledet?
– Det måtte vært helt fantastisk å være vikar i «QI» Veldig mye på grunn av de gjestene som er der, det er interessante folk.

– Så dersom du fikk en telefon fra BBC så ville du prøvd deg?
– La oss nå gi det en sjanse, selv om jeg ville mista jobben tvert og bli tuppa ut.

– Dersom filmen eller TV-serien om ditt liv skulle lages, hvem skulle helst spilt deg?
– Haha. «Finn Arve The Movie». Det er jo et usannsynlig scenario, men rollen måtte gått til noen som kjenner meg og som jeg vet ville ha løst den oppgaven på en strålende måte. Det er Kristian Fr. Figenschow.

– Pleier han å parodiere deg?
– For alt jeg vet så gjør han det, men han parodierer ikke så mye. Han er derimot god på å beskrive andre, meg inkludert. Han klarer å plukke fram særtrekk og har en analytisk hjerne, derfor tror jeg det hadde gått veldig bra.

– Hvem hadde det vært den verste tenkelige til å spille rollen?
– Verste jeg kunne tenke meg da, om det pussige skulle skje at jeg ble spilt av en kvinne, er Janne Formoe som er dommer i «Norske talenter». Hun er noe av det mest enerverende vesenet jeg har sett på norsk TV. Før var det Mia Gundersen som var verst, men nå er det Formoe. Hun roper og skriker så mye.

– Haha. Herlig. Elsker når folk er ærlige. Vi får hoppe tilbake til den der TV-serien eller filmen som folk vil bli overraska over at du liker.
– Det hadde vært så mye enklere om du spurte om musikk. Der har jeg mange «guilty pleasures» som Julio Iglesias og slikt. Jeg har ikke så mange guilty pleasures på film og TV. Samtidig er det en ting som familien her stusser over at jeg liker og det er «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu». Jeg liker programmer hvor folk som har valgt alternative leveveier. Det er i alle fall ganske langt fra «Friends».


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.