Startet ny nordnorsk festival, men ikke i Nord-Norge

Filmklynge Nord starter ny nordnorsk filmfestival til høsten og flytter hele bransjen med seg i prosessen.
STARTER NY FILMFESTIVAL: Ingrid Dokka (Nordnorsk filmsenter) , Geir P. Stokke (Filmklynge Nord), Martha Otte (TIFF), og Linda Netland (Filmfond Nord) er medarrangører når filmbransjen i Nord-Norge pakker bagene og setter kursen mot Oslo til høsten. 
        
            (Foto: Eili Bråstad Johannessen)

STARTER NY FILMFESTIVAL: Ingrid Dokka (Nordnorsk filmsenter) , Geir P. Stokke (Filmklynge Nord), Martha Otte (TIFF), og Linda Netland (Filmfond Nord) er medarrangører når filmbransjen i Nord-Norge pakker bagene og setter kursen mot Oslo til høsten.  Foto: Eili Bråstad Johannessen

Den nye festivalen skal  arrangeres av Filmklynge Nord i samarbeid med Tromsø Internasjonale Filmfestival, Nordnorsk filmsenter, Filmfond Nord og «Salt», og ble annonsert under den første samlingen til den nyoppstarta filmklynga tirsdag.

– Responsen til medlemmene våre var umiddelbart veldig positiv. Dette prosjektet viser at der hvor filmbransjen i nord før har vært preget av en del krangling og diskusjoner, så prøver vi nå å få til ting og vokse sammen, sier prosjektleder Geir Stokke.

Flytter «hele» bransjen til hovedstaden

Festivalen, som har fått arbeidstittelen «Film fra Nord i Sør» arrangeres etter planen 10. og 11. oktober ved «Salt» i Oslo.

Planen er å flytte hele filmbransjen i Nord-Norge – med produsenter, distributører, kinosjefer og det som er av filmselskap i Nord-Norge, ned til Oslo for bransjetreff, møte med kulturpolitikere og relativt eksklusive visninger av filmer fra nord.

– Den første dagen fokuserer vi mot bransjen mens dag to vil det bli satt opp fire visninger som vil gå parallelt i de to «salene» til «Salt» som er åpen for alle. Nordnorsk filmsenter og TIFF jobber med programmeringen, men vi ser for oss en spillefilm, en dokumentarfilm og et kortfilmprogram. Alle filmene vil ha et nordnorsk filmselskap i ryggen, sier Stokke.

Unikt prosjekt

Filmbransjen i Nord-Norge sliter med de samme utfordringene som den øvrige filmbransjen gjør på verdensbasis, med endring i publikummets seervaner og nye distribusjonskanaler. Kampsaken i møte med kulturpolitikere på Stortinget vil derimot være å få flere av støtteordningene ut i distriktene.

– Det finnes ingen andre nettverk rundt om i landet som er like stor som klynga vår. Vi skal jobbe aktivt med å få ut historiene fra landsdelen vår og sørge for at de når et bredt publikum, sier Stokke, og fortsetter:

– Dette blir første gang en samlet bransje fra en landsdel går sammen om å skape en festival. Vi ser for oss at dette vil bli en årlig greie, og styringsgruppen er i full gang med arbeidet.