Lokal bedrift får manusstøtte til TV-serie om gjenreisningen

Produksjonsselskapet Original Films planlagte TV-serie om gjenreisningen av Nord-Troms og Finnmark etter krigen er blant søkerne som nådde opp i Filmfond Nords tilskuddstildeling for våren 2018. Under halvparten av søkerne fikk tilskudd.
MOTIVERENDE: Produsent Mona Steffensen i Original Film. Foto: Kjetil Vik 

MOTIVERENDE: Produsent Mona Steffensen i Original Film. Foto: Kjetil Vik 

Styret i Filmfond Nord vedtok i styremøte 26. april å gi tilskudd fra statlige tilskuddsmidler til 19 film- og TV-produksjoner. Det var 42 søknader til et samlet søknadsbeløp på 11.409.998 kroner, Filmfond Nord ga tilskudd på totalt 2.200.000 kroner.

Manusutvikling

– Selv om det ikke er så stort beløp, betyr det veldig mye for oss. Det er veldig motiverende og viktig for det videre arbeidet, sier daglig leder Mona Steffensen i Original ilm AS.

Produksjonsselskapet får 100.000 kroner i manusutviklingstilskudd til en TV-serie med arbeidstittel «Gjenreisning». TV-serien som er tenkt å gå over åtte episoder, handler om gjenoppbyggingen av et rasert Finnmark og Nord-Troms.

TRYGT I TROMSØ: «Hjelmen» av Hasvik legger til kai i Tromsø med evakuerte i november 1944. 

TRYGT I TROMSØ: «Hjelmen» av Hasvik legger til kai i Tromsø med evakuerte i november 1944. 

 

Langt lerret å bleke

Produsent Mona Steffensen har fått med seg Gisle Normann Melhus som manusforfatter.

– Pengene fra Filmfond Nord betyr at vi kan skrive første episode, lage synopsis for de syv neste episodene og lage et rollegalleri. Det er veldig tidlig i prosessen og vi har ennå et langt lerret å bleke, men tildelingen betyr at vi kan sette i gang med research og betale manusforfatter, sier hun.

Originalfilm samarbeider tett med historikere, men skal også bruke tidsvitner, bøker og arkivmateriale i sitt manusarbeid.

Hjem til nedbrent bygd

«Gjenreisning» skal handle om gjenreisningen av et nedbrent Finnmark og Nord-Troms mot slutten av andre verdenskrig. Det ble en av de mest dramatiske hendelsene i norsk historie. Området ble rasert og lagt øde av den tyske okkupasjonsmakten. Befolkningen ble tvangsevakuert lenger sør i landet, og mange ble igjen og levde en kummerlig tilværelse i huler, jordgammer og skrøpelige skjul.

– Utgangspunktet er at det meste ble brent, og folk som vender hjem må bygge opp alt igjen fra bunnen av, i motsetning til resten av landet, sier Steffensen.

Andre tromsørelaterte prosjekter som har fått støtte fra Filmfond Nord er «21. desember», et mørkt drama som foregår gjennom ett døgn, på årets mørkeste dag. Produsent er It’s Gonna Happen AS ved Lasse Pettersen, mens Carl Christian Lein Størmer er regissør. De får 80.000 kroner i manusutviklingstilskudd.

Dokumentaren «Stateless» får 100.000 kroner i produksjonstilskudd, med Mohamed Jabaly som regissør og manusforfatter, mens Ice-9 AS ved Sarah Schipschack er produsent.

Dokumentaren «#WeAreLove» får 80.000 kroner i prosjektutviklingstilskudd. Anniken Hoel er både produsent, regissør og manusforfatter.

Disse prosjektene får også tilskudd:

Produksjonstilskudd

«Diagnonsense»

Dokumentar

En selvrefleksiv meta-dokumentar, DIAGNONSENS. Filmskaperen Ane-Martha Tamnes Hansgård ble diagnostisert med et titalls psykiske lidelser over en 15-årsperiode. Etter å ha gått gjennom en seponeringsprosess fra alle B-preparatene, og oppnådd en kritisk avstand til sine diagnoser, er hun klar til å dele sin historie samt utforske den større problematikken om diagnosene er til noen som helst nytte.

Produsent: MATTIMA FILMS AS v/Andrew Grant

Regi: Ane-Martha Tamnes Hansgård

Manus: Ane-Martha Tamnes Hansgård

Produksjonstilskudd: 300.000,-


«Descent into the Maelstrom»

Dokumentar

Nordnorsk symfoniorkester skal fremføre «A Descent into the maelstrom» komponert av Phillip Glass, basert på Edgar Allan Poes novelle der to fiskere blir dratt ned i havet. Sammen med musikken skal vi følge ulike mennesker i værharde yrker i Lofoten.

Produsent: WEGGEFILMS AS v/Inge Wegge

Regi: Jan Vardøen

Manus: Jan Vardøen

Produksjonstilskudd: 300.000,-

Tilskudd til prosjektutvikling

«Pelle Politibil – biljakten»

Interaktiv Produksjon

Et fartsfylt og artig spill for mobile plattformer – med selveste Pelle Politibil i hovedrollen.

Produsent: DIGIPILOT AS v/Jim Hansen

Prosjektutviklingstilskudd: 100.000,-


«Stateless»

Dokumentar

En film om en gruppe unge, arabiske asylsøkere I Norge. Seks av dem samles i et mottak i Tromsø, kun et lite skritt unna begynnelsen på et nytt liv. Likevel befinner de seg i limbo, bestående av håp, traumer og en slags hverdagsliv.

Produsent: ICE-9 AS v/Sarah Schipschack

Regi: Mohamed Jabaly

Manus: Mohamed Jabaly

Prosjektutviklingstilskudd: 100.000,-


«Kaspar og Lystyven»

Spillefilm

Kaspar flytter til Troms med mor og far, begge solforskere. Det er noe rart med nordlyset for tiden, men det er mørkredde Kaspar som oppdager hvordan den kyniske og Elon Musk-aktige forskeren far og mor jobber for, planlegger å kidnappe lysprinsessen og ta kontroll over all energi på hele kloden.

Produsent: ARCTIC WONDER AS v/Arne Berggren

Manus: Kristine Berg

Prosjektutviklingstilskudd: 100.000,-


«Fra Røst til Venezia»

Dokumentarserie

Den Italienske adelsmannen Pietro Querini og mannskap strandet på den ubebodde Sandøya ved Røst i 1432. Dette åpnet handelsveien for tørrfisk med Europa Nå byr det seg en helt unik anledning til få fortalt denne historia i nåtid da det planlegges at Røsts egen operaoppsetning basert på dette skal på reise i Querinis fotspor hele veien til Venezia, høsten 2019.

Produsent: NORDICSTORIES NORD AS v/Rune H. Trondsen

Regi: Kalle Rickardsen

Manus: Kalle Rickardsen

Prosjektutviklingstilskudd: 100.000,-


«Mysteriet Astrup»

Dokumentarserie

Dette er en 120 år gammel cold case. Fra den gangen polfarere var nasjonalhelter og internasjonale stjerner, og Eivind Astrup var en av de største. I dag har knapt noen hørt om han. Hva skjedde med mannen som i sin tid var like stor stjerne som Fridtjof Nansen og Roald Amundsen? Det har nåtidens polfarere Vegard Ulvang, Harald-Dag Jølle, og Stein P. Aasheim blitt nysgjerrig på å finne ut av.

Produsent: ALFRED FILM OG TV AS v/Silje Burgin-Borch

Regi: Mattias Høyem

Manus: Mattias Høyem

Prosjektutviklingstilskudd: 100.000,-


«The Battle of Narvik»

TV-serie

En internasjonal TV-serie basert på infernoet som omkranset Narvik i to måneder, og inkluderte Atlanterhavets største sjøslag og Hitlers første nederlag.

Produsent: STORYLINE NOR AS v/Tom Vidar Karlsen

Regi: Andre Øverdal

Manus: Cristopher Grøndal

Prosjektutviklingstilskudd: 100.000,-


«#WeAreLove»

Dokumentar

«#WeAreLove» er en essayistisk metafilm om kvinnens historie og den nye seksuelle revolusjonen

Produsent: MANIFESTOFILM AS v/Anniken Hoel

Regi: Anniken Hoel

Manus: Anniken Hoel

Prosjektutviklingstilskudd: 80.000,-


«Maanaj Vaajese»

TV-serie

«Maanaj Vaajese» er en animert tv-serie for barn på 10 episoder à seks minutter. Serien er basert på samiske sagn og fortellinger – og skal nå ut til et internasjonalt publikum.

Produsent: DIGIPILOT AS v/Merete Korsberg

Regi: Marie Persson Njajta og Anders Östergren

Manus: Oskar Njajta Östergren

Prosjektutviklingstilskudd: 100.000,-

Tilskudd til manusutvikling

«21. desember»

Spillefilm

«21. desember» er et mørkt drama som foregår gjennom ett døgn, på årets mørkeste dag og omhandler et rikt persongalleri. Sammen utgjør ensemblet et portrett av den bitte lille «storbyens» sjel. Portretter av menneskets ønske om å være grunnleggende godt. Vi følger karakterenes dramatiske ferd gjennom mørket. Men hva kommer ut i den andre enden?

Produsent: IT’S GONNA HAPPEN AS v/Lasse Pettersen

Regi: Carl Christian Lein Størmer

Manusutviklingstilskudd: 80.000,-


«Age Sex Location»

Spillefilm

Om internettets ankomst i Svolvær på midten av 90-tallet. “Age? Sex? Location?” Tre kjappe spørsmål man alltid stilte i en chat for å fastsette noens identitet, men like mye en invitasjon til å late som om man er noen andre. Age Sex Location handler om en ung gutt som sliter med å klare å være seg selv, og hva som skjer når internett gir ham en mulighet til å utfolde seg anonymt.

Produsent: KRANE MEBY FILM v/Truls Krane Meby

Regi: Truls Krane Meby

Manus: Truls Krane Meby

Manusutviklingstilskudd: 80.000,-


«Barnejegeren»

Spillefilm

Sara, en 11 år gammel syrisk jente, forsvinner i skogen på en klassetur i Lofoten. Saras lærer, Ida, føler seg ansvarlig og involverer seg i søket etter den savnede jenta. Samtidig prøver Ida å redde sin egen datter som har rusproblemer.

Produsent: MER FILM AS v/Ragna Midtgard

Regi: Marianne Ulrichsen

Manus: Marianne Ulrichsen

Manusutviklingstilskudd: 100.000,-


«Svart Natt»

Spillefilm

«Svart natt» er en mørk burlesk komedie fra Finnmark. Oslomannen Bjørn drar til Finnmark etter å ha arvet en ukjent far. Det blir et marerittdøgn. Når ting ikke kan bli verre blir det nettopp det.

Produsent: JENSENS PENGEMASKIN v/Per Ivar Jensen

Regi: Per Ivar Jensen

Manus: Per Ivar Jensen

Manusutviklingstilskudd: 80.000,-


«The Comedy of Time»

Dokumentarserie

Irina gets an AI-brain implant to write a book about her experience. In the operation, she loses her memory. She then decides to write about Time.

Produsent: ORTO POLARE AS v/Gørild Mauseth

Regi: Tommaso Mottola

Manus: Gørild Mauseth og Tommaso Mottola

Manusutviklingstilskudd: 100.000,-


«Insel Arnøy»

Spillefilm

Krigen kommer med ett nærmere idet to partisanene dukker opp på Arnøy i Nord-Troms. En familie hjelper dem med skjulested og mat, og snart vet hele øysamfunnet om hemmeligheten. Trykket øker, og følelsen av å være låst mellom to verdensmakter tærer på beboerne. Spesielt må de holde sannheten skjult fra Betzy, en ung kvinne som har latt seg verve til Nasjonal Samling.

Produsent: EILI BRÅSTAD JOHANNESSEN v/Eili Bråstad Johannessen

Regi: Eili Bråstad Johannessen

Manus: Eili Bråstad Johannessen

Manusutviklingstilskudd: 100.000,-


«Skarpskytterlottene»

Spillefilm

Mary (19) verver seg til motstandsbevegelsen i Finnmark i 1945 for å kjempe mot tyskerne. Sammen med resten av vennegjengen kjemper de mot sult, manglende hjelp og sine egne redsler – for å redde seg selv, familien og hjemplassen.

Produsent: REIN FILM AS v/Mathis Ståle Mathisen

Regi: Maria Bock

Manus: Maja Bohne Johnsen

Manusutviklingstilskudd: 100.000,-


«Stormfugl»

TV-serie

Flypioneren Gidsken Jakobsen forbløffet en hel nasjon da hun som 21-åring tok av fra Narvik like før Jul og satte kursen mot Oslo i 1929. Det var første gang noen våget å fly denne strekningen midtvinters. Mens Gidsken kjempet seg etappevis gjennom vinterstormene, steg berømmelsen dag for dag. Den ukjente Narvikjenta ble plutselig landets mest berømte kvinne.

Produsent: STORYLINE NOR AS v/Trond Eliassen

Manus: Trond Eliassen

Manusutviklingstilskudd: 80.000,-