TV-slavens anbefaling:

«Lenge leve byråkratiet»

Visste du at det finnes en TV-serie som kan få politiske etater til å virke som verdens morsomste arbeidsplass?
FANTASTISK PERSONGALLERI: Noe av det aller beste med «Parks and Recreation» er de unike rollefigurene. Fra venstre: Andy Dwyer (Christ Pratt), Ron Swanson (Rick Offerman), Donna Meagle (Retta), April Ludgate (Audrey Plaza), Leslie Knope (Amy Poehler), Ann Perkins (Rashida Jones), Ben Wyatt (Adam Scott), Jerry Gergich (Jim O'Heir) og Tom Haverford (Aziz Ansari).  
        
            (Foto: NBC)

FANTASTISK PERSONGALLERI: Noe av det aller beste med «Parks and Recreation» er de unike rollefigurene. Fra venstre: Andy Dwyer (Christ Pratt), Ron Swanson (Rick Offerman), Donna Meagle (Retta), April Ludgate (Audrey Plaza), Leslie Knope (Amy Poehler), Ann Perkins (Rashida Jones), Ben Wyatt (Adam Scott), Jerry Gergich (Jim O'Heir) og Tom Haverford (Aziz Ansari).   Foto: NBC

I denne spalten forteller jeg om TV-serier som jeg mener alle andre bør få med seg. Selvfølgelig er eksempelvis «Sopranos» en slik TV-serie, men jeg prøver å unngå å anbefale noe jeg automatisk regner med at de fleste har sett, prøvd å se eller vet at de bør se.

Egentlig er «Parks and Recreation» også en slik TV-serie. En som alle bør ha sett og fått med seg, og som skulle være unødvendig for meg å anbefale, men noe sier meg at det er en del der ute som ikke har fått med seg dette. Det er altså katastrofalt, for dette er en så fantastisk god, morsom og fin serie som bør ses av alle.

I likhet med mer kjente «The Office» er også dette en såkalt «mockumentary» (fiktiv dokumentarfilm), hvor synsvinkelen tilsynelatende ser ut til å være fra en dokumentarfilmskaper som er «flua på veggen» i kontormiljøet til parkvesenet i den fiktive byen Pawnee i Indiana, der flere monologer blir levert rett i kameraet.

Hjertet og sjelen i parkvesenet og i «Parks and Rec» (som det heter på folkemunne) er mellomleder Leslie Knope, spilt av Amy Poehler. Dette er byråkraten som virkelig brenner for byen sin og for parkene sine, en trolig sjelden vare.

Sesong én starter med at Knope får inn en klage fra sykepleieren Ann Perkins (Rashida Jones) etter at hennes tafatte kjæreste Andy Dwyer (Christ Pratt) falt ned i et stort hull i nabolaget og knakk føttene sine. Dette prosjektet gir den pliktoppfyllende og dedikerte Knope blod på tann – hullet skal gjøres om til en park – uansett hva.

På tross av motstand fra alle rundt henne, inkludert hennes sjef Ron Swanson, kanskje TV-seriens aller beste rollefigur, formidabelt spilt av Rick Offerman. En macho, Lagavulin-pimpende, kjøttelskende og handy etatssjef som hater staten og er en superliberalist, som mener at ingenting skal legges til rette for noen, alle får sørge for sitt eget ve og vel. Han er mer amerikansk enn Homer Simpson, minst like morsom og en vandrende sitatmaskin. Han har så mange sitater at man trolig kan fylle en hel bank med Ron Swanson-memes.  

GODE GAMLE RON: Ron Swanson (Nick Offerman) er et oppkom av gode sitater som du finner over hele interenett.  

GODE GAMLE RON: Ron Swanson (Nick Offerman) er et oppkom av gode sitater som du finner over hele interenett.  

 

For det er i rollefigurene magien ligger i denne serien, vi glemmer fort hullet for å si det sånn. Et rikere persongalleri skal du lete lenge etter. Kanskje ikke lenger enn til nevnte «Sopranos» lenger opp i saken, men den karikerte etterligningen av mangfoldet man finner i et kontorlandskap er både helt fjernt fra oss og gjenkjennelig på samme tid.

Første sesong er dessverre den svakeste av samtlige syv sesonger, noe som kan være årsaken til at serien ikke har blitt så gjennomsett som den fortjener. Etter første sesong tok serieskaperne, inkludert Amy Poehler, tydelige grep på å gjøre Leslie Knope til en mer helstøpt og parodisk feministrollefigur, og ikke så «lettsindig» som hun oppleves i starten. Jeg ber dere likevel på mine knær, første sesong er likevel morsom. Ikke gi dere.

«Parks and Rec» er en utrolig fin serie som viser at ingen problemer er for store eller for små og at det alltid finnes en anledning til å feire, selv om det er for å hylle en minihest ved navn Lil Sebastian.

Samtlige syv sesonger finner du på HBO Nordic.