TV-SLAVENS UTVALGTE:

TV-serien det er flaut å innrømme at man liker

FRA TEGNESERIE-VERDEN TIL VIRKELIGHETEN: Archie Andrews (KJ Apa) og hans venner havner ofte opp i uheldige situasjoner. 
        
            (Foto: THE CW)

FRA TEGNESERIE-VERDEN TIL VIRKELIGHETEN: Archie Andrews (KJ Apa) og hans venner havner ofte opp i uheldige situasjoner.  Foto: THE CW

Jeg vet ikke hvordan det skjedde. Trolig var det en artikkel, liste eller quiz på Buzzfeed.com eller en av de mange tøysete Instagram-kontoene jeg følger som gjorde meg oppmerksom på den. Rollefigurene og det fiktive stedet Riverdale er basert på figurene i tegneserien «Archie».

De som har lest tegneserien vil straks kjenne igjen flere av rollefigurene, og noen av deres egenskaper. Likevel skiller det meste av handlingen og figurenes utvikling seg fra tegneserieuniverset. For «Riverdale» er langt mørkere enn man skulle tro.

LES OGSÅ: «Lenge leve byråkratiet»

Handlingen starter når sommerferien er over, og videregåendeelevene er tilbake på skolen. Skolestart er ikke som det pleier. I løpet av sommeren er quarterback Jason Blossom funnet druknet, og skolen har fått en ny elev – Veronica Lodge (Camilla Mendes). Lodge er rikmannsdatteren som kommer direkte fra en «Gossip Girl»-aktig verden i New York til småbyen sammen med moren Hermione (Marisol Nichols).

Årsaken til ankomsten er at hennes far Hiram (Mark Consuelos) er tiltalt for underslag og svindel. Samtidig introduseres vi for rødhårede Archie Andrews (KJ Apa). Archie har en egen tendens til å havne i faretruende og uheldige situasjoner.

I løpet av sommeren har Archie gått fra å være en vanlig gutt til å bli en muskuløs maksikjekkas. I tillegg har han blitt rågod på kassegitar og er klar for å satse på musikken.


 

Archie blir øyeblikkelig tiltrukket av Veronica, som med sitt verdensvante vesen gir Archie en liten smakebit av verden utenfor Riverdale. Samtidig får nabojenta Betty (Lili Reinhart), plutselig øynene opp for samme gutt og fortellerstemmen Jughead Jones (Cole Sprouse, kjent fra Disney-channel-serien «Zack og Codys søte hotelliv»), sønn av sjefen for motorsykkelgjengen, beretter om det hele.

Man lurer aldri på om «Riverdale» er en «high school»-serie, og problemstillingene bærer iblant preg av dette. Handlingen beveger seg i «Beverly Hills 90210», «Gossip girl» og «The O.C»-land. Med sin såpeserieaktige historiefortelling oppstår det en hel haug med intrikate relasjoner og historielinjer. Likevel er det elementer som skiller TV-serien fra de nevnte tenåringsdramaene. Den har en underliggende spennende kriminalhistorie som gjør kriminaldelen av historien forholdsvis skremmende. Jeg turte eksempelvis ikke å se den alene hjemme.

Et annet aspekt som løfter serien, er at serieskaperne, trolig helt bevisst, har valgt å bruke skuespillere som er kjent fra tenåringsdramaer på 90-tallet til å inneha rollene som foreldrene til ungdommene i Riverdale. Moren til Betty spilles av Mädchen Amick som spilte Shelly Johnson i «Twin Peaks», Luke Perry, som spiller Dylan McKay i «Beverly Hills 90210», spiller Archies far og Skeet Ulrich spiller faren til Jughead.

Dette gir en ekstra liten godbit til oss «gamlinger» som har passert 25 år.

«Riverdale» er litt som «Smash», man klarer ikke bare å ta én, selv om man skammer seg. Årsaken til skammen er at TV-serien grådig benytter seg av elementer som overnaturlig vakre mennesker – som alle ender opp i sjukt fæle situasjoner og som ikke har noen som helst velfungerende familie. Likevel, med to sesonger, og 35 episoder, er det bare å holde av Netflix-kontoen de neste dagene.