Ti kjempegode filmer på Netflix

Denne gangen må TV-serien vike for filmens verden hos TV-slaven. Ofte kan det være en umulig jobb å finne fram til gullet i Netflix-jungelen. Her er ti filmer som nå ligger ute og er verdt en titt.
John Goodman, Julia Roberts og Tom Cruise er alle på listen over filmanbefalinger.  

John Goodman, Julia Roberts og Tom Cruise er alle på listen over filmanbefalinger.  

Listen er oppdatert 11. april 2019.

Netflix florerer av filmer innnenfor alle mulige sjangre. Noen er veldig gode, mange er helt greie og det er også mye ræl man ellers ville holdt seg unna.Vi har derfor satt sammen en oversikt over ti ulike filmer, innenfor flere sjangre, som vi mener er verdt en titt. Enten du liker drama, action, krim eller romantisk komedie.Bortsett fra Netflix sine egenproduserte filmer og TV-serier endrer utvalget seg fra måned til måned. Disse filmene er derfor tilgjengelig på tjenesten akkurat per april 2019:

1. «Blue Jasmine» (2013, regi: Woody Allen)

Cate Blanchett i rollen som Jasmine 

Cate Blanchett i rollen som Jasmine 

Fantastiske Cate Blanchett leverer alltid, men her er hun eksepsjonelt god i rollen som mentalt og emosjonelt ustabile Jasmine. Den omdiskuterte regissøren Woody Allen kan man si sitt om, men her leverer han en av sine aller beste filmer så langt i hans lange karriere. Allen gjør her sin moderne vri på dramatiker Tennessee Williams klassiker «Sporvogn til begjær».

2. «Gone Girl» (2014, regi: David Fincher)

Ben Affleck og Rosamund Pike 
    
      (Foto: 20th Century Fox)

Ben Affleck og Rosamund Pike  Foto: 20th Century Fox

 

Regissør David Fincher er en kløpper på psykologiske thrillere («Seven» og «Zodiac» for eksempel), og denne er intet unntak. Fra første sekund kjenner vi på ubehaget og med flere overraskende og sjokkerende tvister er «Gone Girl» en film det er umulig å ikke la seg rive med av. Filmen, som er basert på boken med sammen navn av Gillian Flynn, tar for seg en kjærlighetshistorie og et parforhold som går feil på alle mulige måter.

3. «Min beste venns bryllup» (1997, regi: P.J Hogan)

Julia Roberts og Cameron Diaz 
    
      (Foto: TriStar Pictures)

Julia Roberts og Cameron Diaz  Foto: TriStar Pictures

Hipp hurra for svulstig, romantisk komedie fra 90-tallet! Julia Roberts er med! Det er allsang! Det er kjærlighet! Store gester! Likevel, til forskjell fra slik vi kjenner henne spiller ikke Roberts denne gangen den sjarmerende heltinnen som får prinsen til slutt.

Her er hun Julianne, som jeg i voksen alder har innsett egentlig er ei møkkakjerring. Julianne innser plutselig at kompisen Michael (Dermot Mulroney) er drømmemannen, akkurat i det øyeblikket han har forlovet seg med Kimmy (Cameron Diaz) og skal gifte seg i løpet av kort tid. Det byr både på dramatikk og forviklinger.

4. «Jurassic Park» (1993, regi: Steven Spielberg)

Jurassic Park slutter aldri å være underholdende.  
    
      (Foto: Universal Pictures)

Jurassic Park slutter aldri å være underholdende.   Foto: Universal Pictures

Plutselig her en søndag oppdaget jeg at samtlige Jurassic Park-filmer nå ligger på Netflix. I den anledning tenkte jeg at dino-filmen fra 1993 var verdt et gjensyn, på tross av at jeg ikke egentlig kunne huske om den var bra eller ikke.

La oss si det sånn – jeg ble positivt overrasket. For en morsom, gøyal og spennende film dette er. Perfekt til popkorn og med John Williams fantastiske soundtrack er det umulig å ikke la seg rive med. De aller fleste har nok sett denne, men den har tålt tidens tann og kan gjerne ses om igjen.

5. «The Firm» (1993, regi: Sydney Pollack)

En ung Tom Cruise som «firmaets mann». 
    
      (Foto: Paramount Pictures)

En ung Tom Cruise som «firmaets mann».  Foto: Paramount Pictures

Dette er den ultimate søndagsfilm. Aldri før og aldri siden har Tom Cruise verdt bedre enn er her i denne dødsspennende thrilleren basert på John Grishams bok med samme navn. Grishams bøker har for øvrig gitt utgangspunkt for flere gode filmer, men dette er den aller beste.

Som «firmaets mann» (filmens norske tittel) blir Cruises figur viklet inn i en rekke fryktelige og lyssky greier det er vanskelig å komme seg ut av. Så tøft blir det at man sitter på enden av sofaen mot filmens slutt. En sterk anbefaling dette.

6. «The Big Lebowski» (1998, regi: Ethan og Joel Coen)

Jeff Bridges, Steve Buscemi og John Goodman i «The Big Lebowski».  
    
      (Foto: Polygram)

Jeff Bridges, Steve Buscemi og John Goodman i «The Big Lebowski».   Foto: Polygram

Herregud for en fest av en film dette er, med et fantastisk og stort rollegalleri hvor Jeff Bridges som «The Dude» i spissen driver handlingen fremover. Filmen har fått en slags kultstatus i ettertid med scener og øyeblikk man sent vil glemme og kan dra referanser til i mye annen populærkultur.

En klassiker fylt med action, humor og fantastiske dialoger.

7. «The Big Short» (2015, regi: Adam McKay)

Denne filmen klarer trikset å få finans til å se gøyalt ut.  
    
      (Foto: Paramount Pictures)

Denne filmen klarer trikset å få finans til å se gøyalt ut.   Foto: Paramount Pictures

 

En solbrun Ryan Gosling, en blond Steve Carell og en lynintelligent Christian Bale spiller her ut historien om hva som bidro til å utløse finanskrisen i 2007.

Det høres kanskje kjedelig ut, men dette er så langt fra en gørr tall- og børsfilm du kommer. Regissør Adam McKay er først og fremst kjent for å regissere komedier, og det er også denne – på tross av en alvorlig undertone. Velspilt, vellaget og underholdende til siste slutt.

8. «Sense and Sensibility» (1995, regi: Ang Lee)

Emma Thompson og Kate Winslet.  
    
      (Foto: Columbia Pictures)

Emma Thompson og Kate Winslet.   Foto: Columbia Pictures

 

Er du som meg og bare simpelthen ELSKER kostymedrama og store følelser? Da er filmatiseringen av Jane Austens storslåtte roman «Fornuft og følelser» («Sense and Sensibilty) det perfekte filmvalg. Dessuten er det TIDENES rolleliste. Emma Thompson, Kate Winslet, Hugh Grant og Alan «Snape» Rickman. Nyt, gråt og føl.

9. «Girl, Interrupted» (1999, regi: James Mangold)

Angelina Jolie i «Girl, Interrupted». 
    
      (Foto: Columbia Pictures)

Angelina Jolie i «Girl, Interrupted».  Foto: Columbia Pictures

 

Det er ekstremt mørkt, trist og iblant vanskelig å se på, men filmen gir et innblikk i hvordan en ung jente opplever 18 måneder på en psykiatrisk institusjon.

En purung Angelina Jolie vant Oscar for sin birolle her, noen hun så absolutt fortjente. Her er det mange sterke scener og historier, som flere kan kjenne seg igjen i. 

10. «To All the Boys I've Loved before» (2018, regi: Susan Johnson)

Lara Jean Song Covey (Lana Condor) tror at ingen legger merke til henne. Det er i alle fall inntil noen kjærlighetsbrev sendes ut 
    
      (Foto: Netflix)

Lara Jean Song Covey (Lana Condor) tror at ingen legger merke til henne. Det er i alle fall inntil noen kjærlighetsbrev sendes ut  Foto: Netflix

Iblant skjer det at jeg tyr til tårene når jeg ser på film. Når en rollefigur en bryr seg om blir dødssyk, omkommer, blir drept eller tar livet sitt pleier som regel tårene å komme. Her gråter jeg av en kjærlighetshistorie, og det hører til sjeldenhetene.

Netflix har selv produsert en herlig, fin og rørende film om ung kjærlighet som de fleste av oss kan kjenne seg igjen i.