Ti kjempegode filmer på Netflix

Denne gangen må TV-serien vike for filmens verden hos TV-slaven. Ofte kan det være en umulig jobb å finne fram til gullet i Netflix-jungelen. Her er ti filmer som nå ligger ute og er verdt en titt.
EN AV TARANTINOS OVERRASKELSER: «Django Unchained» er en av filmene du kan se på Netflix. Foto: The Walt Disney Company Nordic 

EN AV TARANTINOS OVERRASKELSER: «Django Unchained» er en av filmene du kan se på Netflix. Foto: The Walt Disney Company Nordic 

1. «To Kill a Mockingbird» (1962, regi: Robert Mulligan)

La deg ikke skremme av at den er svart-hvit og ble laget i 1962. Her fortelles en tidløs historie om rasisme og fremmedfrykt, sett gjennom barns øyne. Boken, skrevet av Harper Lee, regnes som en klassiker.

2. «Zodiac» (2007, regi: David Fincher)

Denne uhyrlig spennende thrilleren tar for seg Zodiac-morderens forbrytelser som fant sted i California på slutten av 1960-tallet og begynnelsen av 1970-tallet. Er du husredd? Ikke se «Zodiac» alene.

3. «Django Unchained» (2012, regi: Quentin Tarantino)

En av Tarantinos mest undervurderte filmer. Regissøren tar som vanlig ukonvensjonelle fortellergrep, og her er det slaveriet som skal gjennomgås med blod, humor og de kuleste rollefigurene du kan forestille deg. Et fantastisk soundtrack, og en hevnaksjon helt utenom det vanlige, gjør dette til en uforglemmelig underholdningsopplevelse. Frem med sofapleddet og digre boller med popkorn!

4. «Up» (2009, regi: Pete Docter og Bob Peterson)

Bare åpningsscenen er verdt filmopplevelsen i seg selv. Jeg har aldri grått så mye i løpet av ti minutter og den klarer å treffe deg midt i hjertet fra første anslag. «Up» passer for hele familien og er utrolig vellaget, fin og rørende.

5. «Carol» (2015, regi: Todd Haynes)

Historien finner sted på 50-tallet og tar for seg en ulovlig affære mellom Carol (Cate Blanchett), en voksen kvinne midt i en skilsmisse og unge Therese (Rooney Mara). Med utrolig vakker innpakning og solid skuespill fortelles en sår og fin fortelling om kjærlighet og nærhet til andre mennesker.

6. «Billy Elliot» (2000, regi: Stephen Daldry)

Da denne kom, var jeg ti år gammel, ett år yngre enn rollefiguren Billy. Derfor er det kanskje ikke så rart at den gjorde et enormt inntrykk på meg, og at den fortsatt beveger meg den dag i dag.

7. «Spotlight» (2015, regi: Tom McCarthy)

Selv om «Spotlight» stakk av med Oscar-statuetten for beste film i 2015, opplever jeg at den – merkelig nok – har gått litt under «radaren» de siste årene. Historien tar for seg hvordan journalistene i Boston Globe jobbet for å avdekke hvordan den katolske kirken i Boston-området dekket over overgrep seg mot barn i en årrekke. Mørkt, men viktig tema – som i stor grad er rotfestet i virkeligheten. Til de av dere som har sett TV-serien «Ray Donovan»; kan jeg nevne at tittelrollen der overrasker deg her.

8. «Sideways» (2004, regi: Alexander Payne)

Lyst til å bli vintørst? Da bør du se denne. «Sideways» er en merkelig og underfundig, men morsom, film om en utdrikningslagstur til to karer i midtlivskrisa. En av disse spilles for øvrig av Paul Giamatti, som du også kan se i HBO-serien «Billions». Turen går til ulike vingårder i California, hvor følelseslivet, kjærligheten og relasjonene mellom de to kompisene blir utfordret, samtidig som det drikkes uhorvelige mengder vin.

9. «Crazy Stupid Love» (2011, regi: Glenn Ficarra og John Requa)

Nok en fortelling om en middelaldrende mann i midtlivskrisa, trolig er jeg en eller annen obskøn form for «Benjamin Button», siden jeg selv er en kvinne i slutten av 20-årene. Nuvel. Cal Weaver (Steve Carell) får et realt slag i trynet når kona hans forlater ham. I det han sitter på en barkrakk blir han «oppdaget» av casanovaen Jacob Palmer (Ryan Gosling). Han bestemmer seg for å «kurse» Cal i å sjekke opp damer. Så starter forviklingene i denne søte, romantiske komedien med svært solide skuespillerprestasjoner.

10. «Mudbound» (2017, regi: Dee Rees)

Det gjorde flere ganger fysisk vondt da jeg så «Mudbound». Den er som et eneste stort slag i magen og forteller historien om hvor urettferdig verden kan være iblant. De to hjemvendte soldatene etter verdenskrig, den ene mørk i huden, den andre hvit, opplever det å «komme hjem» og etterdønningene av krig på både like og ulike måter. Rørende og jævlig på samme tid.


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.