Filmanmeldelse

«Livet som småbarnsmor er til å bli gal av»

Småbarnsmora Marlo er sliten nok som hun er med jobb, mann og to barn. Så går vannet for tredje gang.
SLITEN SMÅBARNSMOR: Etter en heftig sekvens hvor det klippes mellom trøtte tryner, bodyer som kneppes opp og igjen, stinkende bleier og en vrælende babycall på nattbordet, blir Marlo (Charlize Theron) liggende vannrett på sofaen mens de to eldre barna hennes leker rundt henne. 
    
      (Foto: Focus Features)

SLITEN SMÅBARNSMOR: Etter en heftig sekvens hvor det klippes mellom trøtte tryner, bodyer som kneppes opp og igjen, stinkende bleier og en vrælende babycall på nattbordet, blir Marlo (Charlize Theron) liggende vannrett på sofaen mens de to eldre barna hennes leker rundt henne.  Foto: Focus Features

I åpningsscenen kommer en høygravid kvinne ned trappa i et litt slitt hus. Kamera holder seg i magehøyde mens kvinnen beveger seg over gulvet og bort til sønnen. Ikke før kvinnen setter seg ned i senga ved siden av seksåringen får vi se ansiktet hennes. Slik settes tonen for hva «Tully» skal dreie seg om: voksne mennesker som dyttes ut i margen av egne liv på grunn av alt arbeidet som følger med det å ha små barn.

Det er kloke hoder som har skapt denne sjangeren innen film og TV som retter seg inn mot småbarnsforeldre, fordi det finnes få livsfaser som legger bedre til rette for å sitte i sofaen og se på TV de to timene med husro småbarnsforeldre får etter at sistemann er lagt og før man selv sovner av utmattelse sånn omtrent klokka 21:50. I farten kan man nevne filmer som «This is 40» (2012), «Knocked Up» (2007) og «Bad Neighbours» (2014), og HBO-serien «Togetherness» (2015).

«Tully» føyer seg fint inn i rekken, men tar etter hvert en mer dramatisk vending enn disse andre mer reinspikka komediene.

Barnepasser med mastergrad

Marlo (Charlize Theron) er bare dager unna å bli trebarnsmor, men det er åpenbart at hun allerede har mer enn nok med de to barna hun har fra før. Den yngste sønnen blir beskrevet som «litt rar» og har til tross for utallige utredninger ikke fått noen diagnose, men han er uansett en håndfull. Marlo gir alt, mens hennes mann, Drew (Ron Livingston), jobber til langt på kveld og ellers spiller Playstation i senga som en annen 14-åring.

PLAYSTATION I SENGA: Trebarnsfaren Drew (Ron Livingston) oppfører seg som en tenåring. 
    
      (Foto: Kimberly French / Focus Features)

PLAYSTATION I SENGA: Trebarnsfaren Drew (Ron Livingston) oppfører seg som en tenåring.  Foto: Kimberly French / Focus Features

Inn kommer det som kan være redningen: Marlos bror, Craig (Mark Duplass), er rik og har en liten hund som heter Prosecco, lik bil som Justin Bieber, privat kokk og en barnepasser med mastergrad i barnepedagogikk. For den som selv har små barn blir man mer misunnelig på barnepasseren enn den dyre bilen. Broren foreslår en alternativ barselgave til søstera i form av en barnevakt som kan jobbe nattevakt hjemme hos henne og ta seg av babyen. Marlo avslår først tilbudet, men etter en effektiv sekvens hvor det klippes mellom trøtte tryner og stinkende bleier så gir hun etter.


 

Ny venninne i nattevakten

Tittelens Tully (Mackenzie Davis) er ung, fri og vakker. Hun tar våkenettene og Marlo får sove. Småbarnsmoras humør løfter seg og relasjonen til Tully blir stadig viktigere for henne. Filmen forlater etter hvert huset og familiedynamikken, og Marlo trekkes inn til storbyen og livet hun levde før hun fikk den altoppslukende identiteten «småbarnsmor». Mot slutten av «Tully» kommer et dramatisk vendepunkt som vipper filmen av pinnen, og deretter dras den i land i en litt vel rosenrød avslutning.