Filmanmeldelse

«Dinosaurene går amok igjen»

Den femte «Jurassic Park»-filmen går på tomgang.
DRITFORBANNA: Hvis man lærer én ting av å se «Jurassic World: Fallen Kingdom», så er det at absolutt alle dinosaurer er dritforbanna nesten hele tiden uten at det er mulig å få øye på nøyaktig hvorfor det er slik. 

DRITFORBANNA: Hvis man lærer én ting av å se «Jurassic World: Fallen Kingdom», så er det at absolutt alle dinosaurer er dritforbanna nesten hele tiden uten at det er mulig å få øye på nøyaktig hvorfor det er slik. 

Hollywood skal tjene penger, og ingenting ser ut til å være enklere å selge kinobilletter til enn filmer publikum kjenner fra før. «Star Wars»-filmer rulles ut fra fabrikken i så høyt tempo som mulig, og nå er den femte «Jurassic Park»-filmen her.

Premisset er det samme som i de fire foregående: Sett noen dinosaurer til å jage mennesker rundt på en øde øy og se hva som skjer. Det er i utgangspunktet en underholdende idé, men med mindre «Jurassic World: Fallen Kingdom» er den første filmen i serien du ser, vil det nok oppleves som ganske slitt.Onde hensikter

Michael Crichton ga ut romanen «Jurassic Park» i 1990, og i 1993 kom filmversjonen fra Steven Spielberg. Filmen spilte inn vanvittige summer over hele verden, og i 1997 kom oppfølgeren før trilogien ble fullført i 2001. Deretter gikk det 14 år før man i 2015 satte i gang en ny serie, «Jurassic World». Årets film er den andre i den nye trilogien, som etter planen skal avsluttes i 2021.

Tre år er gått siden den genmodifiserte rexen, publikumsmagneten Indominus rex, gikk amok og ødela den gode stemningen i fornøyelsesparken Jurassic World. En vulkan på dinosaurøya er i ferd med å få et omfattende utbrudd og menneskene står i den moralske spagaten: Skal dinosaurene behandles som andre utrydningstruede arter og reddes, eller skal vi bare la dem bli en ingrediens i lavasuppa?

DINOSAURTRENEREN: Chris Pratt får god kontakt med dinosaurene, men klarer han å redde dem? 

DINOSAURTRENEREN: Chris Pratt får god kontakt med dinosaurene, men klarer han å redde dem? 

Eierne henter inn Owen (Chris Pratt) og Claire (Bryce Dallas Howard) for å redde iallfall elleve arter bort fra øya. De skal plasseres på ei paradisaktig øy og få leve der i fred uten innblanding fra mennesker. Eiernes egentlige plan er selvsagt full av onde, kapitalistiske, hensikter, så her er det duket for en konflikt på tre fronter: Mellom mennesker og dinosaurer, men også mellom det gode og det onde blant menneskene.
 

Oppleves som en transportetappe

De aller fleste scenene i filmen består av mennesker som løper fra glefsende dinosaurer. Etter ei stund tar man seg i å lure på hva som driver disse dinosaurene: Hvorfor er de så illsinte hele tiden? De aller fleste dinosaurene var visstnok vegetarianere, så det kan ikke være sulten som driver dem til å hoppe med trynet først inn i gitter og vegger for å glefse etter folk. Det ser i alle fall utmattende ut.

«Jurassic World» (2015) etablerte ei ny øy, og i årets film fraktes dinosaurene over til fastlandet. Det lokkes altså med at man skal få se dinosaurene løpe rundt i gatene i Brooklyn og plage hipsterne på fortauskafeene i Williamsburg. Dét skulle jeg gjerne likt å se, men dessverre så trekkes transporten av dinosaurene over til fastlandet ut i tid. Ikke før i siste scenen får vi se en dinosaur i et urbant område, så først i 2021 tar dinosaurene til gatene.

«Jurassic World: Fallen Kingdom» oppleves derfor som en transportetappe: Den får jobben gjort med å flytte dinosaurene fra ei øde øy og over til fastlandet, men den får ikke gjort så mye annet.


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.