Dagens unge drikker mindre alkohol enn før, men nedgangen balanseres av at dagens eldre drikker mer enn tidligere. I tillegg til å drikke mye vin, er det også de godt voksne kvinnene som kjøper bøker og kinobilletter.

Derfor kommer nå kinofilmen om fire kvinner i slutten av 60-årene som møtes månedlig for å drikke mye vin, og diskutere hva de har lest. Dessverre er filmen skikkelig dårlig.

Stjernespekket, men fjollete

Diane (Diane Keaton), Vivian (Jane Fonda), Sharon (Candice Bergen) og Carol (Mary Steenburgen) ble kjent i studietiden, og siden den gang har de hatt en bokklubb som møtes hver måned.

Formålet er å «stimulere sinnet», men nå er den løsslupne Vivian lei av å lese vanskelige bøker og vil heller stimulere andre kroppsdeler enn hjernen. Opp fra veska trekker hun fire eksemplar av romanen «50 Shades of Gray» av E.L. James.

GLAD I FLASKA: Jane Fonda og venninnene drikker tett i «Book Club».

«50 Shades»-trilogien retter seg i hovedsak mot småbarnsmødre i 30-årene, og med «Book Club» har også bestemødre i 60-årene fått sin versjon.

Her er imidlertid ingen pirrende sexscener, for filmen har ingen aldersgrense, men selv om den er tillatt for alle, er det vanskelig å se for seg hvem som skal få noe ut av den.

«Book Club» er åpenbart rettet mot eldre kvinner som leser bøker og går på kino, og dem er det mange av, men det er ikke lett å se for seg at noen skal synes at dette er verdt billettprisen. Her er flust av kjente fjes, men manuset er så dårlig at filmstjernene alene ikke kan holde filmen flytende.

«Olje den godt og kjøre den hardt»

Filmen er full av klisjeer, vindrikking og fnising. En komedie kan unnskyldes for ikke å ha all verdens dybde, men da må den iallfall være morsom, noe «Book Club» veldig sjelden får til.

Her er et eksempel på forsøk på å få latteren og tårene til å trille: Carol lurer en Viagra i ølglasset til sin nylig pensjonerte mann, men kvelden ender i en krangel på kjøkkenet. Når mannen har sagt sitt og skal forlate rommet, krasjer han inn i veggen med den erigerte penisen og kona fniser.

Et annet eksempel: De fire venninnene sitter og pimper hvitvin på kjøkkenet mens de diskuterer de erotiske skildringene i boka, da den samme intetanende mannen kommer inn i rommet og begynner å snakke om den gamle motorsykkelen han har trillet ut av garasjen. Han skal børste støv av den, «olje den godt» og «kjøre den hardt», noe jentegjengen synes er veldig morsomt.

Det er ikke enkelt å forstå hva de ler av, men kanskje det hadde hjulpet med et par glass hvitvin.