I sofaen med Marianne:

Vanligvis anbefaler hun film, men dette ser Martha på TV

Festivalsjef Martha Otte overrasker med sin favorittfilm.
IKKE BARE PÅ KINO: Martha Otte, festivalsjef i TIFF ser ikke bare film i kinoens mørke. Hun er også glad i å sitte hjemme og se flere TV-episoder i ett strekk. 

IKKE BARE PÅ KINO: Martha Otte, festivalsjef i TIFF ser ikke bare film i kinoens mørke. Hun er også glad i å sitte hjemme og se flere TV-episoder i ett strekk. 

  • Martha Otte
  • Festivalsjef ved Tromsø Internasjonale Filmfestival

– Vi skal snakke om noe du liker veldig godt – film, og litt TV. Har du en favorittfilm?

– Altså. Jeg har jo en ny favorittfilm annenhver dag. Likevel pleier jeg å si at en av mine stor e favoritter er «The Wizard of Oz». Den så jeg første gang på TV som barn og den var bare så nydelig. Jeg bruker den som referanse bestandig.

– Hva er det med den du liker så godt?

– Det er musikken, følelsene og mye mer. Den handler om det gode mennesket og hva det vil si å være et godt menneske, et tema jeg er veldig svak for. Første gang jeg så den var jeg på samme alder som rollefiguren Dorothy og det var nok derfor den traff meg ekstra hardt. I tillegg får vi jo se ei ung jentes opplevelse av en verden hun tror er en annen, men som egentlig viser seg å være hennes egen. «There is no place like home». Du har sett den?

– Ja, naturligvis. Flere ganger! Den er helt magisk. Dette var jo egentlig et litt overraskende valg. Har du en annen film som du tror vil overraske folk at du liker. En slags guilty pleasure?

– Ja, garantert. Jeg ser jo mye sjangeroverskridende, og folk blir ikke så overrasket når jeg ser en åtte timers lang kinesisk dokumentar i Cannes. De blir kanskje mer overrasket over at jeg for eksempel liker «Clueless».

– Herregud, jeg digger «Clueless».

– Kanskje det ikke er overraskende at jeg liker den?

– Jo, det vil jeg si. Jeg ville ikke tippet at den ble satt opp på TIFF.

– Om det finnes en rett kontekst, så er det mulig. Vi finner på mye artig og har mange artige kontekster, så det er ikke helt usannsynlig, men det blir nok ikke til neste år.

– Når var du sist på kino, og hva så du da?

– For noen dager siden så jeg en knallbra film i San Francisco som het «Blindspotting». Den er laget i Oakland som er nesten min hjemby, og den var bare råbra. I tillegg har den fått mye oppmerksomhet så jeg håper den kommer på norske kinoer, den bør alle få med seg.

– Du er jo veldig glad i å gå på kino. Hva er det med kinoopplevelsen du liker så godt?

– Jeg liker at det er mørkt og at man ser film sammen med andre. Men noen ganger kan folk forstyrre. Her om dagen var det noen som satt på mobilen midt under filmen.

– Ser du mye film i den egen stue da?

– Ja ja, også ser jeg mye film på min egen datamaskin.

– Enn TV-serier da?

– Klart! Jeg binge-watcher alt mulig rart. Det kan gå en helg på en TV-serier. Jeg greier ikke å slutte. Folk blir ofte skeptiske når vi setter opp veldig lange filmer på TIFF, men likevel klarer de å se en hel sesong av en TV-serie. Det er jo egentlig litt samme greia.

– Hva er det du helst ser på da?

– Jeg ser en hel del på NRK.no. Nylig så jeg blant annet en veldig god dokumentar om Vietnamkrigen. Også gleder jeg med veldig til sesong to av «Ozark».

– Enig! Første sesong var superbra, men jeg føler at den gikk litt under radaren. Hva synes du er den beste serien gjennom tidende da?

– «The Wire» var jo skjellsettende. Da jeg så den skjønte jeg hvor bra TV kunne være. I senere tid er det «Better Things», med Pamela Adlon. Gud, den er så sprø og utrolig.

– Ja, den digger jeg. Adlon er så god i den rollen.

– Ja, helt utrolig. Man føler nesten det er en dokumentar om det gale livet i L.A, med den bestemte dama. Likevel, den er jo inspirert av hennes egen historie. Så det kan jo være litt dokumentariske tendenser der.

– Det er en så bra fremstilling av å være mor.

– Ja, at man liksom ikke strekker helt til. Adlon spiller i «I Love You Daddy» av Louis C.K. Jeg så den i Toronto, men det ser ikke ut til at den blir satt opp noe mer etter den «metoo»-hendelsen med han. Det er synd, for hun er med og er god der. Den problematiserer overgrep på en utrolig interessant måte, kanskje spesielt i lys av «metoo». Jeg blander «Better Things» ofte med navnet til den andre serien der. Den med Reese Witherspoon.

– «Big Little Lies».

– Jeg likte den ikke så godt. Det ble litt for mye, men Reese Witherspoon er fantastisk. Den rollefiguren hun spiller liker jeg.

– Hva om filmen om ditt liv skulle lages, hvem skulle spilt deg?

– Det må nesten bli Reese Witherspoon. Jeg skulle i alle fall ønske at det var henne.

– Hun er jo en fantastisk god skuespiller, så hvorfor ikke. Hvem hadde vært den verst tenkelige da?

– Trolig en litt oppskrytt skuespiller. For lenge siden synes jeg Meryl Streep var oppskrytt, men det var etter «Sophies Choice» hvor hun er så sippete. Hun er ikke det nå lenger, så det må bli Julia Roberts. Det er det eneste navnet jeg kommer på, hun hadde ikke passet noe særlig.