Nord-Norges filmbransje skal i høst til Oslo for å gjennomføre arrangementet Film fra Nord - i Sør  den 10.-11. oktober.

– Vi har et ønske om å vise fram nordnorske filmer som ikke når det store lerretet på landsbasis. Det er en positiv utvikling og god driv i filmmiljøet i Nord-Norge som vi ikke har sett på lenge, og dette ønsker vi å fortelle om. Derfor tar vi med oss filmene og reiser dit til Oslo, sier Geir P. Stokke i Filmklynge Nord, som er arrangør i samarbeid med Nordnorsk Filmsenter, Filmfond Nord og TIFF.

Viktig å få politikerne i tale

«Film fra Nord – i Sør» går over to dager og det er kun den andre dagen som er åpent for publikum og viet filmvisning. Den første dagen er satt av til seminarer og filmpolitisk debatt. Geir P. Stokke forteller at de har mer på agendaen enn kun å vise fram film.

– Midler til film fordeles i all hovedsak av NFI, og det er en veldig liten andel av midlene som tildeles fra regionale aktører. Vi ønsker oss en større andel av midlene, fordi vi mener at vi som har lokalkunnskap er bedre egnet til å vurdere filmene som søker om tilskudd. Derfor inviterer vi medlemmene i kulturkomiteen på Stortinget til debatt, sier Stokke.

Tor Vadseth i Nordnorsk Filmsenter sier at de får midler sørfra til å fordele videre i Nord-Norge, men at mesteparten av midlene havner i Oslo.

– Politikerne som bevilger penger til norsk film sitter i Oslo, derfor er det viktig å få dem i tale, og å påvirke dem, sier Vadseth.

Skal kåre «årets søring»

NRK Nord-Norge skal presentere sin nye dokumentarsatsing, «113», som er spilt inn ved nordnorske sykehus, blant annet ved UNN Tromsø. Et annet høydepunkt på programmet er at TIFF skal slippe åpningsfilmen for festivalen i januar 2019.

I tillegg til å bedrive påvirkning og vise fram film, skal arrangementet også kåre «Årets søring». Prisen skal gå til en person som har betydd mye for utviklingen av nordnorsk filmproduksjon og filmbransje, men som selv ikke er fra eller bor i landsdelen.

– Mediene kårer jo årets tromsøværing, nordlending og så videre, så vi tenkte vi skulle gjøre noe lignende, forteller Stokke.

– Filmbransjen i nord er avhengig av å ha gode ambassadører med et stort nettverk. Vi har mange gode hjelpere i sør og vil gjerne trekke fram en av disse, avslutter han.

Fristen for å nominere kandidater er 20. september. Alle som nominerer er med i trekningen av to kinobilletter til en valgfri film på din lokale kino.

Nominasjonen må inneholde navn på kandidaten og en kort begrunnelse, samt navn og kontaktdetaljer til den som nominerer.

STARTER NY FILMFESTIVAL: Ingrid Dokka (Nordnorsk filmsenter) , Geir P. Stokke (Filmklynge Nord), Martha Otte (TIFF), og Linda Netland (Filmfond Nord) er medarrangører når filmbransjen i Nord-Norge pakker baggene og setter kursen mot Oslo til høsten. Foto: Eili Bråstad Johannessen

Etter fristen vil en jury bestående av Geir P. Stokke, prosjektleder Filmklynge Nord, Linda Netland, daglig leder Filmfond Nord, Marianne Lein Moe, kulturjournalist iTromsø og Tor Vadseth, daglig leder Nordnorsk Filmsenter velger ut en verdig vinner.