TV-SLAVENS UTVALGTE:

Hugh Grant er best, ingen protest

Denne TV-serien vil bidra til at enda flere får opp øynene for Hugh Grants fantastiske talent.
BASERT PÅ EN VIRKELIG HISTORIE: Historien om Jeremy Thorpe (Hugh Grant) og elskeren Norman Josiffe (Ben Whishaw) er en virkelig historie. 	Foto: BBC 

BASERT PÅ EN VIRKELIG HISTORIE: Historien om Jeremy Thorpe (Hugh Grant) og elskeren Norman Josiffe (Ben Whishaw) er en virkelig historie. Foto: BBC 

Bedre sent enn aldri, vil jeg si. Hugh Grant har lenge vært en undervurdert skuespiller. På tross av sin fantastiske mimikk, store evne til å gjenskape menneskelige reaksjoner og ikke minst hans komiske timing, blir han ofte oversett og ikke anerkjent for sine rolletolkninger. Trolig på grunn av at flere av filmene han spiller i anses som for lettbeinte eller ikke lettbeinte nok (folk blir jo aldri fornøyde). De fleste kjenner ham først og fremst fra «Fire bryllup og en gravferd», «Notting Hill», «Love Actually», og ikke minst rollen som drittsekken Daniel Cleaver i «Bridget Jones’ dagbok».

Det har ført til at han er kjent som den litt «quirkye» erkebriten som får livet snudd på hodet i møte med en kvinne. Jeg synes Grant gjør en fantastisk innsats i disse filmene, han er sjarmerende og kjempemorsom. Likevel har privatlivet hans overskygget talentet, og han har liksom aldri blitt «tatt inn i det gode selskap».

Etter at han plutselig ble nominert til den ene gjeve prisen etter den andre for sin prestasjon i «Florence Foster Jenkins», har karrieren hans snudd i det siste, og trolig vil hans rolle i «A Very English Scandal» bidra til dette i enda større grad. Her spiller Grant så umåtelig godt at det er en sann fryd å se på. Rolletolkningen hans er som en eneste stor finger som vises til alle som har tatt talentet hans for gitt alle disse årene.

Miniserien er basert på den sanne historien om Jeremy Thorpe, den britiske politikeren som klarte å vikle seg inn i en dramatisk skandale for å skjule sin egen legning. Thorpe var, som han selv sier i TV-serien, «80 prosent interessert i menn, 20 prosent interessert i kvinner». På 60-tallet var det ulovlig å være homofil i Storbritannia, og at en høyt aktet politiker skulle foretrekke noen av samme kjønn, var i seg selv en skandale på denne tiden. Når han inngår et kjærlighetsforhold til unge Norman Josiffe (Ben Whishaw), starter det som viser seg å bli hans livs største prøvelse.

HIPP HURRA FOR HUGH: Hugh Grant i rollen som Jeremy Thorpe er rett og slett fantastisk. 	Foto: BBC 

HIPP HURRA FOR HUGH: Hugh Grant i rollen som Jeremy Thorpe er rett og slett fantastisk. Foto: BBC 

 

Josiffe har psykiske problemer, er pillemisbruker og krever mye av Thorpe. Så mye at han går lei og ender forholdet. Den unge elskeren hans har en egen evne til å bli et levende veldedighetsprosjekt for andre mennesker, og Thorpe er intet unntak. Derfor mister han mer enn bare elskeren, også bolig og penger, når forholdet avsluttes. Derfor starter han utpressingen av politikeren som har mer å tape enn de fleste.

«A Very English Scandal» varer i tre timer, fordelt over tre episoder. Historien starter i 1965 når utpressingen starter, og etter hvert rulles historien som ligger bak opp. I form kan den minne om en klassisk, britisk krim, men den har likevel nyskapende og moderne fortellergrep som stadig overrasker. I tillegg er den vakkert filmet, og har – så vidt jeg kan se – en tidskoloritt som tar deg på korrekt vis tilbake til et litt annerledes Storbritannia.

At dette er basert på virkelige personer og hendelser er nesten for utrolig til å være sant, og det gjør den enda bedre.

Hele TV-serien ligger på NRK Nett-TV