Egil fra Kirkenes skal åpne neste års TIFF – men filmen er fremdeles ikke ferdig

Regissør Egil Håskjold Larsen er «helt sikker» på at den lavmælte svarthvittfilmen blir klar i tide.
STILLFERDIG OG I SORT-HVIT: Her er et bilde fra filmen «Hvor man vender tilbake» som forteller historien om 75 år gamle Steinar som har valgt et liv i pakt med naturen. Egil Håskjold Larsen (innfelt) er regissøren for årets åpningsfilm under TIFF. Dokumentarfilmen er filmet ikke langt fra Larsens hjemsted, Kirkenes. 
        
            (Foto: Egil Håskjold Larsen/Yellow Log)

STILLFERDIG OG I SORT-HVIT: Her er et bilde fra filmen «Hvor man vender tilbake» som forteller historien om 75 år gamle Steinar som har valgt et liv i pakt med naturen. Egil Håskjold Larsen (innfelt) er regissøren for årets åpningsfilm under TIFF. Dokumentarfilmen er filmet ikke langt fra Larsens hjemsted, Kirkenes.  Foto: Egil Håskjold Larsen/Yellow Log

Onsdag ettermiddag ble åpningsfilmen for neste års TIFF offentliggjort på SALT i Oslo offentliggjort. Det er regissør Egil Håskjold Larsens dokumentarfilm «Hvor man vender tilbake». En film som blant annet handler om forholdet mellom mennesket og naturen.

– Dette er den perfekte filmen for oss. Egil er et talent som kanskje ikke så mange kjenner til, spesielt i Norge, og vi i TIFF liker å overraske litt. Han er også en unik stemme i norsk sammenheng, sier festivalsjef Martha Otte i TIFF.

Litt utfordrende

FRA HJEMPLASSEN: Egil Håskjold Larsen er regissøren for årets åpningsfilm under TIFF. Dokumentarfilmen er filmet ikke langt fra Larsens hjemsted, Kirkenes. Foto: Promo 

FRA HJEMPLASSEN: Egil Håskjold Larsen er regissøren for årets åpningsfilm under TIFF. Dokumentarfilmen er filmet ikke langt fra Larsens hjemsted, Kirkenes. Foto: Promo 

Filmen til Larsen er ikke helt ferdig enda, men Otte har sett nesten hele.

– Jeg var på jakt etter ham for å se en grovklipp i vår, fordi jeg var interessert i filmen. Det at den ikke er helt ferdig er noe vi liker, da blir det en skikkelig verdenspremière. Jeg er sikker på at den kommer til å være en helt riktig åpningsfilm, som vil overraske med sin lavmælte og kunstneriske treffsikkerhet, sier Otte.

Filmen skal ifølge Otte ikke ha svært lite dialog og være nok så stillferdig, i motsetning til fjorårets åpningsfilm «Per Fugelli – siste resept».

– Det er en film som publikum inviteres inn i uten at alle poengene er utlevert på forhold. «Utfordrende» er kanskje et litt slitt uttrykk, men det er en film som gir publikum anledning til å gjøre opp sin egen mening.

Nært hjemplassen

Egil Håskjold Larsen fra Kirkenes er 34 år og utdannet med master i dokumentarfilm fra Høgskulen i Volda og fotografi-studier fra Anadolu University i Tyrkia. Hans debutlangfilm som regissør; «69 Minutter av 86 Dager» har gitt han flere utmerkelser og priser.

– Det er helt fantastisk å få lov til å vise en film fra nord i nord, sier Larsen som nylig fikk nyheten om at hans film var valgt ut til å sette i gang festivalen 14. januar.

I en pressemelding om filmen står det som følger: «I filmen følger vi 75 år gamle Steinar som har valgt et liv i pakt med naturen.

Han bor i et isolert nediset univers på Europas nordligste spiss i Finnmark, bare en kilometer fra den norske grensen til Russland».

– Hva ønsker du å fortelle med denne filmen?
– Jeg har vokst opp i nærheten av der Steinar kommer fra og etter at jeg flyttet hjemmefra har jeg reist rundt i hele verden og jobbet. Det startet på en måte med en nysgjerrighet på noe jeg visste at jeg kjente til, men som jeg hadde mistet kontakt med. Det tror jeg mange kan kjenne seg igjen i. Forholdet til naturen er ikke like nært som det kanskje var før i tiden, og som det kanskje burde vært. Det er i alle falle noe jeg prøver å fortelle med denne filmen.

– Filmen er i svart-hvitt, hva er årsaken til det?
– Det er veldig mange grunner til det. Blant annet minimaliserer det bildespråket. Tar man bort fargene så begynner man å legge merke til andre ting.

God kontroll

«Hvor man vender tilbake» skal, i motsetning til tidligere åpningsfilmer på TIFF, ikke settes opp som ordinær kinovisning etter festivalen.

– Det er ingen planer for at denne filmen skal på vanlig kino. Det er første gang vi har film som ikke skal på kino på vanlig vis etter festivalen, sier Otte.

– Det er mange grunner til det. Vi ønsker at filmen skal settes opp på det store lerretet, der den hører hjemme, men det blir ikke å skje på tradisjonell måte, sier Larsen.

– Er du engstelig med tanke på at den ikke er helt ferdig enda?
– Vi har ganske god kontroll. Blant annet gjenstår musikken, men den blir helt ferdig til TIFF. Det er jeg helt sikker på, sier Larsen.