August (27) fra Tromsø er produksjonsleder for NRKs nye storproduksjon

Dersom alt går etter planen vil storsatsingen «Atlantic Crossing» ha premiere i januar 2021. Under innspillingen finner vi August Falch Sørheim i en sentral posisjon.
ME PÅ STORPRODUKSJON: August Falch Sørheim fra Tromsø er med på produksjonen «Atlantic Crossing». FOTO: Privat 

ME PÅ STORPRODUKSJON: August Falch Sørheim fra Tromsø er med på produksjonen «Atlantic Crossing». FOTO: Privat 

TV-serien skal spilles inn i Norge og Tsjekkia og da iTromsø snakket med Sørheim tirsdag var det andre opptaksdag. Først i Tsjekkia. Under innspillingsdagene der er han crewkoordinator, mens han i Norge skal være produksjonsleder for opptak.

– Akkurat nå filmer vi scenene som skal foregå i USA i studio i Tsjekkia. Her er det også veldig mange flotte og herskapelige steder å filme og store, flotte locations, sier Sørheim, som jobber i produksjonsselskapet Cinenord som er blant dem som produserer TV-serien.

Jordnære stjerner

NRK-serien handler om kronprinsesse Märtha som måtte flykte til USA under 2. verdenskrig. «Over der» blir hun en nær støttespiller til president Franklin D. Roosevelt. Serieskaper og regissør Alexander Eik skal ifølge NRK ha jobbet i syv år med TV-serien sammen med manusforfatter Linda May Kallestein. Sørheim har kun vært involvert i prosjektet i åtte uker.

– Det er nok det aller største jeg har vært involvert i noensinne, sier Sørheim som er utdannet ved filmskolen på Lillehammer og har jobbet tidligere for blant annet NRK og Mer Film.

Det er Sofia Helin, kjent som Saga Noren i «Brua» som skal spille Märtha og Kyle MacLachlan kjent som Dale Cooper i Twin Peaks og Trey McDougall i «Sex and the City» som spiller Roosevelt.

– De er veldig jordnære og hyggelige alle sammen, og oppfører seg ikke som «stjerner». Jeg har ikke snakket med MacLachlan så mye, men han har vært veldig jovial de gangene vi har truffet hverandre.

Lange arbeidsdager

Det er stort team som står bak serien, totalt 80 personer i Tsjekkia, og det er ifølge Sørheim ikke «bare bare» å koordinere så mange mennesker.

– Det er gøy og veldig annerledes å jobbe her enn i Norge, og måten man produserer filmer på er ny for meg. Likevel er det ikke lett, alle skal ha litt forskjellig informasjon, manus og andre detaljer, sier Sørheim.

– Blir det lange dager?
– Ja, det blir det. Jeg tror jeg jobber om lag 12 timer daglig.

I tillegg er det mange ulike nasjonaliteter involvert i produksjonen. Det inkluderer Tyskland, USA, England, Danmark og Sverige.

– Nesten all kommunikasjon foregår på engelsk, det gjelder også mesteparten av e-postkorrespondansen, sier Sørheim.

Dersom alt går etter planen vil det være litt over hundre opptaksdager totalt.

– Jeg vet ikke nøyaktig når vi starter innspillingen i Norge, men det ser ut som det blir mot sommeren. Det er fortsatt ikke alt som er avgjort når det kommer til tid, sier Sørheim.