Slik blir årets TIFF-program: Spionasje, Queen og flere nye stemmer

Med 96 ulike filmer på programmet, satser TIFF på å ha større mangfold enn noen gang.
KLAR FOR NY FESTIVAL: Martha Otte, festivalsjef i TIFF, lanserte fredag programmet til neste års festival. 

KLAR FOR NY FESTIVAL: Martha Otte, festivalsjef i TIFF, lanserte fredag programmet til neste års festival. 

14–20. januar arrangeres Tromsø Internasjonale Filmfestival for 29. gang. Festivalen vil i kjent stil ta store, små, morsomme, gærne og tragiske filmer hit til byen. Festivalsjef Martha Otte mener imidlertid at de i år, i større grad enn tidligere, vil ha et større mangfold med politisk polarisering, identitet og tilhørighet som gjennomgående temaer.

– Mangfold har bestandig vært viktig for oss, og det har alltid vært mye av det. I år ønsker vi å tydeliggjøre dette. Blant annet ved å ta i bruk flere og nye stemmer, forklarer hun.

Hverdagshumor og minoriteter

Ett eksempel på dette er at det i år er flere debutanter enn tidligere blant regissørene.

– Det er i utgangspunktet ikke bevisst. Vi er først og fremst opptatt av å velge gode filmer, men så viser det seg at de gode filmene er laget av debutanter og det synes vi er spennende. Blant annet i Film Fra Nord-programmet hvor vi har innlemmet langfilmer for første gang i år, sier Otte.

Også variasjon i stemmer er viktig for festivalsjefen. De prøver å la flere minoriteter fra samfunnet høres. Blant annet gjennom filmer som «Blindspotting», en dramakomedie fra det afroamerikanske miljøet i Oakland og franske «Little tickles», som handler om seksuelle overgrep, fortalt på en nyskapende måte.

– I sistnevnte møter vi en ung kvinne som lever et ganske utsvevende liv, og som oppsøker en terapeut. Der kommer det fram ting fra barndommen hennes som kanskje har vært med å bidra til hvordan hun lever i dag. Samtidig som den er svært vond og ubehagelig, er den også morsom, fylt med hverdagskomikk, forteller Otte.

Bond-parodi

I tillegg til moderne hverdagsrealisme skal festivalen også ta oss med tilbake i tid, nærmere bestemt til den kalde krigen med sideprogrammet «Cold war, moving pictures».

FØRSTE VERDENSKRIG: Peter Jacksons film «They Shall Not Grow Old», er en film bygget opp av arkivmateriale fra første verdenskrig. 

FØRSTE VERDENSKRIG: Peter Jacksons film «They Shall Not Grow Old», er en film bygget opp av arkivmateriale fra første verdenskrig. 

 

Her vil de blant annet sette søkelyset på spionasje. Det betyr at publikum vil kunne se James Bond-filmen «From Russia With Love» og en tsjekkisk parodi på 007-filmen «The End Of Agent W4C», regissert av Václav Vorlíček, mannen bak «Tre nøtter til Askepott».

– Også har vi med en film som står som en motsetning til James Bond; «The Spy Who Came In From The Cold», hvor hovedpersonen ikke drikker Dry Martini, men heller rett fra flaska i papirposen, avslører Otte.

I tillegg til den kalde krigen skal også første verdenskrig få sin lerretstid under festivalen. Peter Jacksons «They Shall Not Grow Old», en film bygget opp av arkivmateriale fra første verdenskrig, skal vises i 3D under festivalen.

– Det blir et av festivalens høydepunkter, sier Otte.

JAMES BOND: Også 007 kommer til festivalen. 

JAMES BOND: Også 007 kommer til festivalen. 

 

Skotsk musikal

For to år siden viste festivalen en sing-a-long-versjon av «Grease». Etter ett års pause med en dance-a-long i fjor blir det igjen en karaokevisning. Denne gang med splitter nye «Bohemian Rhapsody», filmen om bandet Queen.

– Er det en film det blir lett for mange å synge med på så er det denne. Alle kan jo Queen-låtene så det tror jeg blir bra. I tillegg til at det er en fin film, mener Otte.

ZOMBIE: I  «Anna and the Acoplypse» blir det både sang og zombier.  

ZOMBIE: I «Anna and the Acoplypse» blir det både sang og zombier.  

 

Det er ikke den eneste musikalen. De skal også vise noe så absurd som en skotsk High School-musikal med zombier. Filmen heter «Anna and the Acoplypse».

– Musikken er faktisk utrolig bra, og den er rett og slett veldig underholdende. Jeg tror mange vil sette pris på den filmen, på tross av sine overraskende blanding av sjangre. Det forutsetter at magen tåler å se zombier og hoder bli kappet av.

Voksent drama

Med andre ord blir det en svært variert festival, slik som TIFF pleier å være, hvor også den «klassiske» TIFF-filmen har plass, med den tidligere fotballspilleren Eric Cantona i hovedrollen.

– «Ulysse & Mona» er en fransk kjærlighetshistorie om en eldende kunstner som møter en beundrer som han får et spesielt forhold med. Det er et voksent drama, som jeg tror vil passe for alle.