Alle tre billettlukene og kiosken var åpen for å ta unna køen som strakte seg fra kinofoajeen og langt inn i gangen mot biblioteket. I en av lukene står Liv Dahle.

Hun er pensjonist og venter besøk fra et vennepar fra Bergen i neste uke. Hun har kjøpt 24 billetter og planlegger å se minst 10 filmer.

– Jeg har sittet et par kvelder og planlagt hva jeg skal se. Det er litt av et puslespill, men like gøy hvert år, sier hun.

– Hva slags filmer har du kjøpt billetter til?

– Vi skal se alle mulige filmer fra ulike steder i verden, men jeg orker ikke å se voldelige filmer. Jeg liker islandske filmer og skal derfor se «Kvinne på krigsstien» som handler om en kvinne som angriper kraftforsyninger. Det handler om naturvern, noe jeg er opptatt av, sier Dahle.

Kjørte i én time for å stå i kø

Ved siden av køen går festivalsjef Martha Otte og snakker med folk for å holde moralen oppe.

– Det er ikke så artig å stå i kø. I tillegg synes jeg det er fint å snakke med folk og høre hvilke filmer de har tenkt å se, sier Otte.

Festivalsjefen står og ser på notatene til Anita Lavoll som har vært på jobb på Ringvassøya og sittet en time i bil for å komme inn til sentrum. Hun har turnusfri neste uke og skal kjøpe 14 billetter i første omgang, men sier det godt kan bli flere i løpet av festivaluka.

– Jeg liker apokalyptiske filmer og har derfor tenkt å se «In My Room» som handler om en mann som våkner opp til tomme gater og ser ut til å være alene igjen på jorda. Jeg synes det er spennende å tenke på hva jeg ville ha gjort hvis jeg havnet i en slik situasjon, sier Lavoll, som ellers styrer unna filmer som hun får sett andre steder senere.

– Jeg gidder ikke å bruke TIFF-uka på å se Hollywood-filmer, sier hun.

– TIFF er et høydepunkt

De fleste som står i køen er godt voksne, men selv om unge Mathias Overrein vet hvordan internett fungerer, står han likevel i den analoge køen.

– Billettsalget på nett åpner ikke før klokka 12 så jeg står her for å sikre meg billetter til de mest populære visningene. Jeg skal iallfall ha med meg åpnings- og avslutningsfilmen, sier han, og får beskjed om at han kan bruke verdikortet sitt på maskinene lenger borte i foajeen.

– Jeg skal iallfall se 12 filmer, men det kan godt bli flere også. TIFF er et høydepunkt fordi det er gøy å være med venner og se filmer som man ellers ikke får tilgang til, mener Overrein.

23 billetter

Trude Stenvoll har allerede kjøpt sine 23 billetter, men har satt seg på benken med notatene og en penn.

– Jeg skal bare dobbeltsjekke at jeg har fått med meg alt, sier hun.

– Det ser ut som om du tar oppgaven med å kjøpe billetter med det største alvor?

– Ja, det er klart, og arbeidet bærer frukter. Tidligere bommet jeg stygt og måtte noen ganger forlate salen midt i filmen fordi det ble helt feil for meg. Slik er det ikke lenger, for jeg er blitt flinkere til å se trailere og plukke filmer jeg liker, sier hun.