I sofaen med Marianne:

Elsker «Stjernekamp», men blir irritert av «Kardashians»

– Når jeg slapper av og koser meg med en serie så synes jeg serien bør være litt innviklet. Da kobler jeg av i hodet og blir utfordret, sier den nye ordførerkandidaten for Høyre.
FRA GULLREKKA TIL «METOO»: En diskusjon om film og TV med ordførerkandidaten Hans Petter Kvaal beveger seg innom mange temaer. 
        
            (Foto: Ronald Johansen)

FRA GULLREKKA TIL «METOO»: En diskusjon om film og TV med ordførerkandidaten Hans Petter Kvaal beveger seg innom mange temaer.  Foto: Ronald Johansen

Hans Petter Kvaal

Administrerende direktør i Studentsamskipnaden og ordførerkandidat for Høyre.


– Hei. Den første vi hadde i denne spalten var Jens Johan Hjort. Da var han så vidt jeg husker foreløpig ikke ordførerkandidat, så nå blir du den første ordførerkandidaten i spalten. Så, ser du noe på TV?

– Ja.

– Ser du mye på TV?

– Sånn passe. Jeg ser mye på nyheter og fredagene er det alltid TV-kveld. Da går det i «Gullrekka». Der er «Nytt på nytt» favoritten.

– Drømmer du om å være gjest der?

– Ja, det hadde vært noe. Får satse på at det skjer før eller siden.

– Men ser du på noe annet? Har du Netflix, HBO og den slags?

– Ja. Jeg har endret mine TV-vaner i takt med resten av befolkningen, og synes det er deilig å slappe av med en god serie.

– Hva er det du «slapper av» med for tiden?

– I det siste har det gått i «Le Bureau» og «Babylon Berlin».

– Jeg elsker «Babylon Berlin».

– Ja, det er noe med stemningen og dynamikken der. I tillegg er det et mørke i den som jeg liker godt.

– Men disse seriene er jo langt fra avslappende. Man kan ikke slappe av med fremmedspråks-TV.

– Når jeg slapper av og koser meg med en serie så synes jeg serien bør være litt innviklet. Da kobler jeg av i hodet og blir utfordret.

– Likevel, har du ingen «guilty pleasures»?

– Den der «Big Little Lies» likte jeg veldig godt.

– Det er en kvalitetsserie. Man trenger ikke akkurat ha dårlig samvittighet for å like den.

– Kanskje ikke. Det er veldig godt skuespill, og jeg likte stemningen der. Nå gleder jeg meg til å se neste sesong.

– Og det attpåtil med selveste Meryl Streep! Dette er likevel ikke «trashy» nok. Ser du noe på reality?

– Nei, det blir det lite av. Jeg blir så irritert av folk som de Kardashians og slikt. De er ikke kjent for noe annet enn å være kjent. Det er ikke noe spennende.

– Hva med «Farmen» eller «71 grader nord»?

– Jeg synes «Mesternes mester» er bra og «Stjernekamp» er helt fantastisk. Spesielt morsomt var det at Ella Marie vant. Datteren min gikk på skole med henne, og vi fikk klar beskjed om at vi skulle stemme, så det gjorde vi.

– I disse seriene er det folk som faktisk gjør ting de kan.

– Ja, jeg har ikke lyst til å bli underholdt av amatører.

– Nå nærmer TIFF seg med stormskritt, har du tenkt deg dit?

– Ja! Jeg gleder meg stort, og elsker TIFF. Bedriften er også partner med festivalen, som gjør at vi er enda mer «koblet på». En opplevelse jeg husker spesielt godt er da vi hadde ansattevisning på en sort-hvit-film som het «Taxi and Telephone» fra Øst-Europa. Den var så sær at den vil jeg aldri glemme. Det var vel egentlig ingen som forsto den helt.

– Ser du mye film ellers?

– Ja, jeg så nylig «Bohemian Rhapsody» og den likte jeg godt. Men nå er jo også jeg fra den tiden da Queen hadde sin storhetstid.

– Skal du på karaokevisningen under TIFF?

– Der skulle jeg gjerne vært. Ekstra artig er det jo at den er på studenthuset.

– Har du noen favorittfilmer da?

– Det er noen filmer som har satt et større preg på meg enn andre. Eksempelvis «A Clockwork Orange». Da den kom var jeg ung og filmen banebrytende. Ellers liker jeg også godt «Lost in Translation». Den så jeg nylig på nytt igjen.

– Dersom filmen om ditt liv skulle lages, hvem skulle spilt rollen som deg?

– Forhåpentligvis lages den ikke før om 20 år. Sønnen min har startet på skuespillerutdanning, så da kan jo han spille den rollen.

– Hvem skulle helst ikke gjort det?

– Donald Trump, men han er ikke skuespiller.

– Vel, han spiller en liten rolle som seg selv i «Home Alone 2».

– For meg er det viktig å ha noen med de samme verdiene som meg. Ikke bare være en god skuespiller. Så Kevin Spacey faller jo da ut, selv om han er en god.

– Det verdigrunnlaget hans er kanskje ikke noe du vil identifiserer deg med akkurat nå.

– Nettopp, han har ødelagt for seg selv. Når vi er inne på det må jeg bare si at jeg synes hele denne «Metoo»-kampanjen er en veldig positiv ting. For alle. Det viktigste den har gjort er at man blir mer bevisst på omgivelsene sine, og tørr å si ifra.

– Det tror jeg mange er enig i. Ronan Farrow, som var blant de første journalistene som skrev om «metoo», er på «NHO»-konferansen i dag, onsdag, faktisk. Han er jo sønnen til Mia Farrow og Woody Allen. Sistnevnte har jo også et litt grumsete rykte når det kommer til «MeToo»-lignende saker.

– Men jeg må innrømme at jeg liker filmene til Woody Allen da. Det er en helt annen sjanger igjen, som er helt annerledes enn veldig mye annen film.

– Ja, jeg er også veldig glad i Woody Allen-filmene, men de beste er de hvor han ikke er med selv.