«BURNING»

Regi: Chang-dong Lee

Sør-Korea 2018

2 t. 28 min.

Vises: Onsdag, lørdag og søndag

Sør-Korea har fostret mange solide regissører og er et spennende filmland å følge med på, noe TIFF heldigvis også gjør. Lees forrige film «Poesi» ble vist på TIFF i 2011.

Passer katta

Jongsu har en drøm om å bli forfatter, men overlever på småjobber. En dag møter han sjarmerende Haemi som han kjente i barndommen. De innleder et, i alle fall for ham, brennende kjærlighetsforhold før hun skal reise bort.

For å opprettholde kontakten til hun kommer tilbake, påtar han seg å mate katta hennes der hun bor.

Jongsu møter pliktoppfyllende opp daglig for å gi den mat og vann. Han ser riktignok aldri katta, tross den knøttlille leiligheten hun bor i, men reflekterer ikke over det.

Borte på mystisk vis

Han pleier imidlertid forholdet til Haemi på sin høyst personlige måte i leiligheten, i hennes fravær. Da hun kommer hjem, er det sammen med Ben, Jongsus rake motsetning. Ben kjører Porsche, bor i en fet leilighet og har stadig selskap med sine rike venner.

Kjærlighetsdramaet mellom disse tre øker frustrasjonen til Jongsu på grunn av hans lidenskap for Haemi. Da hun en dag plutselig er borte på mystisk vis, blir letingen for å finne henne en besettelse for ham. Mistankens skygger kastes over hennes venn Ben, hvis «fritidssyssel» er å tenne på drivhus.

Effektfull filmmusikk

Filmen er basert på en novelle av Haruki Murakami, fra novellesamlingen «The Elephant Vanishes». Filmen «Burning» er en blanding av psykologisk thriller og mysteriedrama. Det er en film hvor mystikken bygges gradvis opp, og hvor handlingen skrider langsomt fram.

Det som knapt legges merke til, men som er utført på en utsøkt og stilfull måte, er filmmusikken. Den binder handlingen sammen med sin seige, musikalske rytmer, knapt hørbart, men virkningsfullt.

Dette er en film som vil kverne i bakhodet lenge etter at du har forlatt kinomørket. Filmen gir ikke svar på det som til tider kan virke både gåtefullt og uforløst. Et hint på tampen; en rosa Swatch, mer skal ikke røpes.

Filmen vant kritikerprisen i Cannes i fjor og er blant de ni shortlistede filmene til Oscar for beste fremmedspråklige film.