«REINDRØMMEN»

Regi: Fridtjof Kjæreng

Norge, 2019

58 min.

Vises: Torsdag, fredag og lørdag

Er det liv laga for en ung og idealistisk reindriftsutøver på Kvaløya, når det allerede er en gammel og etablert reineier der? Gammel reindriftskultur utgått på dato i møte med oppegående reindriftsutøvere som vil satse friskt og fremtidsrettet. Det er essensen i Fridtjof Kjærengs TIFF-aktuelle film.

Reindrøm

Reinene til familien Kitti på Kvaløya er noe de fleste som har vokst opp i Tromsø kjenner til. Kitti-familien har fått føle konsekvensene av boligutbygging og økt trafikk, med sinte beboere som ikke vil ha rein i hagen, eller gående rundt i nabolaget og på veiene.

Reiulf Aleksandersen, som likte å kalle seg for Rein-ulf som liten, har drømt om et liv som reindriftsutøver. Som nordmann har han ikke lov, men da han får seg samisk kone og muligheten til å overta en reindriftsenhet fra Kittis søskenbarn, ser det ut til å ordne seg.

Under huden

Per Lars Kitti går til sak mot staten fordi han mener det ikke er plass til to driftsenheter på Kvaløya. Rettssaken og bitterheten mellom partene vies stor plass i filmen. Kitti taper i alle rettsinstanser.

Kjæreng leverte et sterkt filmportrett av Børre Knudsen i «En prest og en plage», og med «Reindrømmen» befester han sin stilling som en av landets beste dokumentarfilmskapere. Han klarer å komme under huden og skape et tillitsforhold til dem han filmer, som gjør at man ikke merker at det er et kamera mellom oss som ser på og personene i filmen.

Aperitiff til TV-serie

Filmen inneholder flotte naturbilder fra Kvaløya, samtidig som den viser at reindrift kan være en brutal næringsvei. På en illustrerende og avslørende måte vises hvordan de to reineiere, hver på sin måte, skjøtter driften.

Kjæreng lager også en lengre filmversjon av «Reindrømmen», og senere i år blir det en TV-serie på NRK i seks episoder, hver på 40 minutter. TIFF-utgaven er dermed som en appetittvekker å regne, som absolutt ga mersmak.

LES ALT OM TIFF HER