Brukte 12.500 på flyplassen – nå får Trine Lise hjelp med privatøkonomien i beste sendetid

Forbrukerøkonomen Silje Sandmæl, kjent fra «Luksusfellen», er aktuell med et nytt TV-program hvor hun skal hjelpe blant andre Trine Lise Olsen med å få økonomien i orden.
FANT TONEN: Komiker Trine Lise Olsen (venstre) og forbrukerøkonom Silje Sandmæl fant tonen under filmingen av TV-programmet, hvor Sandmæl lærte Olsen hvordan hun kunne forbedre pengebruken. Foto: Privat 

FANT TONEN: Komiker Trine Lise Olsen (venstre) og forbrukerøkonom Silje Sandmæl fant tonen under filmingen av TV-programmet, hvor Sandmæl lærte Olsen hvordan hun kunne forbedre pengebruken. Foto: Privat 

Sandmæl er kjent som en av de økonomiske rådgiverne på TV-programmet «Luksusfellen». I disse dager er hun aktuell med det nye programmet «I lomma på Silje», som har premiere tirsdag.

I programmet får forbrukerøkonomen Sandmæl innsyn i kjendisers kontoutskrifter og skal hjelpe dem med å bedre sin personlige økonomi.

En av kjendisene er Trine Lise Olsen, og ifølge Sandmæl var det på tide at komikeren tok grep.

– Trine Lise hadde overhodet ikke økonomien i orden, sier Sandmæl.

12.500,- på vann og baguette

For å filme programmet kom Silje Sandmæl opp til Tromsø og levde en dag i Trine Lises liv.

– Trine Lise er singel og lever livet, men manglet egenkapital, sier Sandmæl, som var overrasket over Olsens pengeforbruk.

– I hennes tilfelle var pengesløseri en av årsakene til at hun ikke greide å spare penger. Hun bruker eksempelvis ekstremt mye på taxi, sier Sandmæl.

Gjennom jobben som standupkomiker reiser Olsen mye, og opptrer over hele landet.

– Da vi ventet på taxien på vei til flyplassen spurte jeg henne om det ikke fantes kollektivtransport i Tromsø, og til det svarte hun «Nei, det gjør det altså ikke», sier Sandmæl.

Hun forklarer videre at det er de små beløpene som gjør utslag når man skal begynne å endre på økonomien.

– Da vi kom fram til flyplassen kjøpte hun seg en flaske vann og en baguette, og med alle flyreisene hun tar i løpet av året, ender hun opp med en utgift på 12.500 kroner i året kun på vann og baguetter på flyplassen, sier Sandmæl.

– Hadde ikke kontroll på noe

Trine Lise Olsen sier hun lærte mye under filmingen av TV-programmet.

– Jeg føler at jeg har lært mye. Opplevelsen var en blanding av hyggelig, moro og skam. Jeg hadde ikke kontroll på noe: Ikke pengene jeg fikk inn og ikke hva jeg brukte pengene på, sier Olsen, som tror mange kan finne nytten i TV-programmet.

– Dette programmet handler ikke om folk som gjør unødvendige dyre innkjøp. Det handler ikke om «Oi, du hadde gjeld, så kjøpte du deg 17 fly», det handler om hvordan man kan unngå hverdagssløsingen, og hvordan nordmenn flest kan få et bedre forhold til egen økonomi, forklarer komikeren.

Ifølge Olsen fant hun tonen med Sandmæl under filmingen.

– Jeg er veldig glad for å være med i programmet, Silje er «amazing». I tillegg til å være så smart, ser hun ut som hun gjør. Det er faktisk litt irriterende, sier Olsen.

Norge er dårligst i Europa

Sandmæl håper programmet kan hjelpe nordmenn.

– Jeg har i mange år kjempet for å få folk oppmerksomme på deres egen private økonomi. Norge er dårligst i hele Europa når det kommer til å sette opp private budsjett. I gjennomsnitt har syv av ti europeere et privat budsjett, men i Norge er det kun to av ti, sier Sandmæl, som håper på endring i hvordan nordmenn håndterer penger.

– Jeg møter så mange folk som kunne gjort ting annerledes, og tatt klokere valg. Penger er roten til så mye ondt i verden, og det er mulig å gå så ekstremt på trynet med privatøkonomien.

Hun håper at kjendisenes åpenhet om egen pengebruk i TV-programmet kan bidra til at flere blir mer åpen om sin egen økonomi.

– Økonomi er dessverre tabu: Det er flaut å ha for lite på kontoen, og flaut å ha for mye. Folk tør ikke være åpen om dette, men det kan ha stor innvirkning, hevder forbrukerøkonomen.


SILJES TOPP 3 SPARETIPS
  • Sett deg et sparemål, det kan for eksempel være ferie eller boligkjøp. Dette hjelper på motivasjonen.
  • Se gjennom hva du bruker penger på i løpet av året, og skrell bort unødvendige utgifter.
  • Nedbetal gjeld, og sørg for å ha en økonomisk «buffer» som kan hjelpe i tilfelle noe uventet skulle dukke opp.
 

Olsen er enig med Sandmæl.

– Det er litt tabubelagt, men der er dette programmet fint. Det er ikke flaut å innrømme at man trenger hjelp. Gjør du noe feil, så prat om det og søk hjelp. Jeg har en tendens til å slutte å åpne postkassa dersom ting går dårlig. Da er det mye bedre å finne noen som kan hjelpe deg, sier Olsen, som sier programmet har hjulpet henne med økonomien.

– Jeg sløser fortsatt, altså! Men forskjellen er at nå er det litt mer gjennomtenkt sløsing. Jeg gikk fra håpløs til OK, sier Olsen.