Disse tror vi vinner Oscar

Søndag kveld går den 91. Oscar-utdelingen av stabelen. Her er kandidatene Feedback Film tror stikker av med de gjeveste statuettene.
VINNER FOR BESTE FILM: Kostymedramaet «The Favourite» har så mange elementer Oscar-akademiet setter pris på at jeg tror den vil stikke av med prisen for beste film. FOTO: 20th Century Fox 

VINNER FOR BESTE FILM: Kostymedramaet «The Favourite» har så mange elementer Oscar-akademiet setter pris på at jeg tror den vil stikke av med prisen for beste film. FOTO: 20th Century Fox 

Natt til mandag er kvelden over alle kvelder for dem som jobber med, bryr seg om og er engasjert i film. Man kan si hva man vil om utdelingen, men å si at den er irrelevant er i beste fall veldig tullete.

Vi har valgt ut hvilke av de nominerte vi har troen på i de fire største kategoriene, og vi må påpeke at dette er hvem vi TROR vinner, ikke nødvendigvis de filmene vi HÅPER stikker av med seieren.

Beste film:

NOMINERTE: «Black Panther», «BlacKkKlansman», «Bohemian Rhapsody», «The Favourite», «Green Book», «Roma», «A Star Is Born» og «Vice»

Selv om jeg personlig synes at «Green Book» definitivt er årets aller beste film, blir det nok dessverre ikke den som stikker av med kveldens mest prestisjetunge statuett. «The Favourite» og «Roma» er de mestnominerte i år med ti nominasjoner hver, men her tror jeg «The Favourite», Yorgos Lanthimos smålige absurde periodedrama, vinner prisen. Filmen leker med sjangeren sin i aller høyeste grad og det er noe «akademiet» liker. I tillegg er den visuelt vakker og nyskapende på sitt vis.

Her kan du lese anmeldelsen av «Green Book».

Beste mannlige skuespiller:

Bradley Cooper i «A Star Is Born» 
    
      (Foto: SF Studio)

Bradley Cooper i «A Star Is Born»  Foto: SF Studio

 

NOMINERTE: Christian Bale («Vice»), Bradley Cooper («A Star Is Born»), Willem Dafoe («At Eternity’s Gate») Rami Malek («Bohemian Rhapsody») og Viggo Mortensen («Green Book»).

Her både håper og tror jeg at Cooper stikker av med prisen for sin fantastiske rolletolkning av Jackson Maine i filmen han selv har regissert og virkelig lagt sjelen i.

Selv om «A Star Is Born» ikke er årets beste film, har Cooper virkelig lagt sjelen sin i hvordan han spiller denne rollen. I tillegg er kjemien mellom ham og Lady Gaga rett og slett magisk.

Her kan du lese anmeldelsen av «At Eternity’s Gate».

Beste kvinnelige skuespiller:

Lady Gaga i rollen som Ally 
    
      (Foto: SF Studio)

Lady Gaga i rollen som Ally  Foto: SF Studio

NOMINERTE: Yalitza Aparicio («Roma»), Glenn Close («The Wife»), Olivia Colman («The Favourite»), Lady Gaga («A Star Is Born»), Melissa McCarthy («Can You Ever Forgive Me»).

Mange har nok veddet penger på at Close, også her, vil stikke av med den velfortjente prisen. Spesielt etter at hun både vant under Golden Globes og SAG-awards tidligere i år. Likevel har jeg troen på at Lady Gaga kommer til å ta denne hjem, og med det bli kveldens store overraskelse.

Personlig synes jeg hun gjør en bedre figur som seg selv enn som Ally i «ASIB», men jeg tipper akademiet vil spille på lag med «ungdommen» og gi prisen til henne. Som er langt fra ufortjent.

Beste regi:

Spike Lee vinnter trolig sin første Oscar for beste regi. Her med skuespiller Adam Driver.  
    
      (Foto: Nordisk Filmdistribusjon)

Spike Lee vinnter trolig sin første Oscar for beste regi. Her med skuespiller Adam Driver.   Foto: Nordisk Filmdistribusjon

 

NOMINERTE: Pawel Pawlikowski («Cold War»), Spike Lee («BlacKkKlansman»), Yorgos Lanthimos («The Favourite»), Alfonso Cuarón («Roma») og Adam McKay («Vice»).

Her tipper jeg det står mellom to gode kandidater, Lee og Lanthimos. Likevel tror jeg Lee endelig får sin anerkjennelse etter å ha blitt nominert i kategorien «beste regi» og «beste film» for aller første gang.

«BlackKkKlansman» kommer trolig ikke til å få noen andre priser denne kvelden, som jeg synes er ufortjent all den tid dette både er en vellaget, morsom og underholdende film.

Beste mannlige birolle:

Både Viggo Mortensen og Mahershala Ali gjør fantastiske rolleprestasjoner i «Green Book». Det vil nok gi Ali nok en Oscar.  
    
      (Foto: Nordisk Filmdistribusjon)

Både Viggo Mortensen og Mahershala Ali gjør fantastiske rolleprestasjoner i «Green Book». Det vil nok gi Ali nok en Oscar.   Foto: Nordisk Filmdistribusjon

 

NOMINERTE: Mahershala Ali («Green Book»), Adam Driver («BlacKkKlansman»), Sam Elliott («A Star Is Born»), Richard E. Grant («Can You Ever Forgive Me»), Sam Rockwell («Vice»)

Endelig skal fantastiske «Green Book» få pris, og i likhet med tidligere utdeligner vil Ali stikke av med sin andre statuett innenfor denne kategorien søndag kveld. Ali gjør en rørende og fantastisk innsats i rollen som pianist Don Shirley. Også Sam Elliott fortjener hederlig omtale her, men stikker nok ikke av med Oscar-statuetten.

Beste kvinnelige birolle:

Regina King stråler i «If Beale Street Could Talk». 
    
      (Foto: Nordisk Filmdistribusjon)

Regina King stråler i «If Beale Street Could Talk».  Foto: Nordisk Filmdistribusjon

 

NOMINERTE: Amy Adams («Vice»), Marina de Tavira («Roma»), Regina King («If Beale Street Could Talk»), Emma Stone («The Favourite»), Rachel Weisz («The Favourite»).

Her kan du lese anmeldelsen av «If Beale Street Could Talk».

Jeg synes i utgangspunktet «If Beale Street Could Talk» var en ganske om og kjedelig film. Det beste med den er i midlertidig Regina Kings rolleprestasjon som tøff, sterk og støttende mor. King stjeler alle scenen hun er med i, og har høstet mye ros for rollen, i tillegg til en rekke priser. Nå vil hun få en til. Her er også Weisz en sterk kandidat i en overraskende rolle. Likevel vil hun nok ikke nå helt til toppen.