TV-slavens utvalgte:

En hyllest til Dylan McKay

«Mad, bad and dangerous to know». Mandag denne uken døde Luke Perry, for meg vil han alltid være Dylan McKay.
MYSTISK KJEKKAS: Luke Perry i rollen som Dylan McKay.  
    
      (Foto: Aaron Spelling prod.)

MYSTISK KJEKKAS: Luke Perry i rollen som Dylan McKay.   Foto: Aaron Spelling prod.

Jeg har en lei tendens til å falle for og bli engasjert i TV-serier hvor handlingen foregår på videregående skole. Et problem jeg har hatt siden før jeg begynte på barneskolen, etter endt russetid og inn i voksenlivet. Da jeg var liten var det for å drømme meg bort og tenke på hvordan livet som «nesten voksen» skulle være, og i dag. Nei, jeg vet ikke hvorfor. Det er vel fordi det ofte er veldig underholdende, og lett å la seg rive med.

I 2017 møttes verdenen min som barn og voksen i serien «Riverdale». En high school-serie fra nåtiden. Deres foreldre spilles av skuespillere som hadde sin storhetstid, nettopp som unge voksne.

En av disse var Luke Perry, i rollen som Fred Andrews, Archie Andrews far og moralske kompass. Han var ingen sjarmerende drittsekk lenger, men en hardtarbeidende pappa. «Så bra det har gått med Dylan», tenkte jeg. For når man blir rollen sin i så stor grad som Luke Perry, er det vanskelig å skille de to. Altså Luke og Dylan.

For om lag en måned siden leste jeg at det skulle lages en ny sesong av «Beverly Hills 90210» med de gamle rollefigurene. Det var uavklart om Luke Perry skulle være med. Derfor ble jeg oppriktig lei meg da det mandag ettermiddag begynte å tikke inn nyhetsmeldinger i Facebook-feeden min om at han var død, kun 52 år gammel.

Årsaken skal være et hjerneslag han fikk få dager tidligere. Perry etterlater seg to barn på 21 og 18 år, en forlovede og en ekskone. Og ikke minst tusenvis av minner. Minner om en fyr som smeltet tusenvis av hjerter gjennom hele 90-tallet.

I andre episode i første sesong av «Beverly Hills 90210» endret livet seg for mange. Det er da vi møter Dylan for første gang. I en scene hvor gørre Brandon (Jason Priestley) rett og slett blir blåst av banen når en mystisk kjekkas plutselig stiller opp for en av skolens store nerder.

Senere i episoden kaller han seg selv «Mad, bad and dangerous to know». Fra da av vet vi alle hvilken rolle han skal fylle i denne serien. På tross av en litt tøysete snekkerbukse i dongeri, er kombinasjonen dådyrblikk og bad boy-holdning uslåelig i møte med tenåringsjenter. Jeg kjenner fortsatt ikke til dags dato en heterofil jente som ikke kjente blodet bruse når de så på Dylan, beklager, Luke Perry.

Første sesong av «Beverly Hills» kom på TV i 1990, og gikk i ti sesonger fram til år 2000. Perry spilte i samtlige sesonger, unntatt to (i 97 og 98). Jeg var bare ett år da serien startet, men ble introdusert for Aaron Spelling mesterverk av min 11 år eldre storesøster så fort jeg kunne lese tekst på TV.

Jeg slukte konfliktene og dramatikken rått. For å komme meg à jour, gikk jeg bort på min leiefilm-dealer EMA, som hadde VHS-utgaven av de første sesongene i kjelleren. Det ble naturlig nok min favorittserie og hver onsdag (fram til søsteren min flyttet ut) hadde vi et fast ritual hvor vi spiste ostesmørbrød og så på «Beverly Hills».

Dylan var kanskje den mest komplekse av samtlige, bortskjemte ungdommer bosatt i 90210. Rike, men fraværende foreldre, og en rampete rebellholdning som fikk hans gode sider til å skinne i enda større grad. Han tok jomfrudommen til skikkelige Brenda, som alltid tok de «riktige valgene» og gjorde en hel del kjipe ting. Likevel, han var alltid «god på bunnen».

GJENGEN FRA BEVERLY HILLS: Steve, Andrea, Brandon, Kelly, Dylan, Brenda, David og Donna. 
    
      (Foto: Aaron Spelling prod.)

GJENGEN FRA BEVERLY HILLS: Steve, Andrea, Brandon, Kelly, Dylan, Brenda, David og Donna.  Foto: Aaron Spelling prod.

Brenda og Dylan har blitt selve bildet på 90-tallsparet for mange. Shannen Doherty, som spilte henne, har selv slitt med brystkreft lenge. Da Perrys dødsfall ble offentliggjort, delte hun et bilde av de to på Instragram og skrev «Jeg kjemper med dette tapet og har vanskeligheter med å håndtere mine tanker. Men mitt hjerte går ut til hans familie og venner som ble velsignet av hans lys i deres (og mitt) liv. Å bearbeide dette er umulig akkurat nå».

Også flere andre har gått ut og sørget, delt gode minner og fortalt historier om en tilsynelatende fantastisk sympatisk fyr.

Les også: En deilig tåreperse

For jeg aner ikke hva annet Perry gjorde i sin karriere enn serien han slo igjennom med i 1990 og «Riverdale», men han har alltid vært der. Som et minne om fortiden og ungdomstiden. For mange, ikke bare for meg. Det var overraskende mange som meldte med da han døde og var overrasket. For det var som at man med ett måtte erkjenne at en liten del av ungdomstiden var forbi. Enn så mange «high school»-serier man ser på.

Samtlige sesonger av «Beverly Hills 90210» ligger på Viafree og «Riverdale» ligger på Netflix.