Anniken fra Tromsø har fått 200.000 kroner til kvinnefilm

Skal lage dokumentarfilm om kvinners historie.
REGISSØR: Anniken Hoel fra Tromsø lager film om kvinners historie. 

REGISSØR: Anniken Hoel fra Tromsø lager film om kvinners historie. 

Filmskaper Anniken Hoel (38) fra Tromsø har nylig fått tildelt Norsk filminstitutts Vekst i prosjekt (VIP)-stipend på 200.000 kroner. Stipendet skal gi regissører «tid til fordypning og forskning, og rom for eksperimentering med form og innhold, knyttet til et filmprosjekt regissøren ønsker å realisere», skriver NFI på deres nettsider.

Hoel har fått stipendet for å utvikle sitt nye dokumentarprosjekt med arbeidstittel «#WeAreLove».

Laget film om søsteren

– Anniken Hoel er en spennende og kompromissløs norsk filmkunstner med evne til og ambisjon om å gå løs på store og komplekse spørsmål og tema. Hun bruker ofte lang tid på flere av de store prosjektene, men har bevist gjennomføringsevne på veldig krevende prosjekt, da tenker jeg spesielt på «Dødsårsak: Ukjent». Anniken Hoel representerer en original registemme i Norge, med mye på hjertet, sier dokumentarfilmkonsulent Eirin Gjørv i NFI på instituttets nettsider.

I 2017 lanserte Hoel dokumentarfilmen «Dødsårsak: Ukjent» som gikk på kino og etter hvert også på TV2. Filmen handler om hennes søster Renates død og psykiske sykdom, i tillegg til hvordan hun ble behandlet og ble preget av opphold på psykiatriske institusjoner. Den vant flere internasjonale priser, blant annet beste lang-dokumentar, under NordicDocs, Publikumsprisen under Eurodok, og Beste utenlandske dokumentar ved Michael Moores’ Traverse City Filmfestival.

Kvinners historie

Hoels nye prosjekt handler derimot om noe ganske annet. Nå setter hun søkelyset på kvinner i et historisk perspektiv.

– Dette er et fritt kunstnerisk filmprosjekt som skal bli til en kinodokumentar hvor jeg undersøker kvinnens historie. Vår historie har gjennom mange tusen år blitt fortalt av andre enn oss, av menn, og jeg ser på hvilke deler av historien som er falsk, eller hvordan kvinnenes historie ville sett på dersom den ble fortalt av kvinner. Jeg ser spesielt på religionshistorien og kunst- og litteraturhistorien samtidig som jeg knytter disse historiene til nåtiden og hvordan fortiden påvirker nåtiden, skriver Hoel i en e-post til iTromsø.

Filmskaperen har sin utdanning fra Danmark, Tsjekkia, Storbritannia og filmskolen i Gøteborg. Hun har tidligere jobbet både med foto, regi og klipp og vært regiassistent sammen med filmskaper Knut Erik Jensen.