Siden 2006 har Tromsø internasjonale filmfestival arrangert årlige Stumfilmdager på Verdensteatret, en kino som for øvrig er bygget for stumfilm.

Torsdag startet årets utgave av Stumfilmdagene og kommunikasjonssjef Håvard Stangnes roser årets program.

– For mange høres det nok sært ut å se stumfilm med levende musikk. Men alle som har vært på en slik forestilling blir helt frelst, sier Stangnes.

– Veldig sært og veldig spennende

Først ute på programmet er de tre filmene «Ishavsbyen», «Hunden» og «Vulkanen» som vises torsdag klokken 18.00.

– Dette er forestillingen med mest lokal tilknytning i år, med musikk fremført av Arktisk Sinfoniettas improvisasjonsensemble, sier Stangnes.

SÆRT OG SPENNENDE: Kommunikasjonssjef Håvard Stangnes roser årets program under Stumfilmdagene.

Forestillingen viser tre forskjellige filmer, hvorav den ene er dokumentaropptak av Tromsø fra 1930.

– Det blir veldig sært og veldig spennende. Kombinasjonen lokalhistorie og eksperimentell musikk får man kun oppleve på Stumfilmdagene, sier Stangnes.

Mange ulike sjangre

Stangnes trekker også fram åpningsfilmen «The Unknown» som et av programmets høydepunkter.

– Det vil bli langt mer folkelig, hvor gitarduoen Les Frères Meduses sammen med fiolinisten Jennifer Choi skal spille live. Det er et veldig fengende soundtrack, med blant annet flamencomusikk. Det er første gang med denne type musikk på Stumfilmdagene, sier Stangnes.

Han trekker fram de ulike musikksjangrene som et viktig trekk med festivalen.

– Gjennom årene har vi hatt alt fra doom til støyrock til elektronika og symfoniorkester på festivalen, og det gir mange muligheter. Man kan vise samme film med to ulike soundtrack og det gir ulike inntrykk, sier Stangnes.

For alle aldre

I samarbeid med Barnefilmklubben har Stumfilmdagene hvert år en barneforestilling på programmet. I år blir det forestillingen «Stumfilm, magi og lydeffekter», lørdag klokken 12.00.

– I tillegg er filmene «The Adventures of Prince Achmed» og «Seven Chances» egnet for hele familien, og på disse to forestillingene kommer barn ut fjorten år inn gratis, sier Stangnes, som oppfordrer alle til å komme og se film under Stumfilmdagene.

– Film og livekonsert på samme tid, det er en unik måte å oppleve film. Det er bare å komme, det blir masse flotte forestillinger, sier Stangnes.