Fredag ble det klart at NRK-seriene «Reindrømmen» og «113» er nominert til Gullruten 2019 for beste dokusåpe. Nåløyet for å bli nominert er trangt.

– Det er en ære å bli nominert. Det er vanskelig å bli nominert og konkurransen er hard. Det er godt å bli satt pris på, sier Fridtjof Kjæreng på telefon.

I tillegg er Kjæreng nominert i kategorien for beste regi enkamera for samme TV-serie.

Ikke forberedt

Én episode gjenstår av TV-serien på seks episoder, som handler om nordmannen Reiulf Aleksandersen. Siden barndommen har han hatt et sterkt ønske om å bli reineier. Siden det bare er samer som kan bli reineiere, må han finne en måte å realisere drømmen på.

REAKSJONER: TV-serien om Reiulf Aleksandersen har blitt kritisert for måten Per Lars Kitti er fremstilt på. I serien sier Kitti at det ikke er plass til to reineiere, og går rettens vei for å stoppe Reiulf og kona Risten Aleksandersen. Foto: David Gonzalez / NRK

På Kvaløya befinner det seg imidlertid allerede en annen reineier, Per Lars Kitti, og konflikten er et faktum.

– Det har vært mye diskusjoner rundt dette, og det har gått inn på meg. Jeg var ikke forberedt på at det skulle bli diskusjoner, og visste ikke at det var så sterke synspunkter. Etter å ha vært mange år borte fra Tromsø, var jeg ikke klar over hvor betent situasjonen på Kvaløya var, sier Kjæreng.

Verdt slitet

Han har høstet mye heder for både filmer og TV-serier. Han har ikke mindre enn fem Gullruten-priser fra tidligere; én for TV-serien «Canada på tvers» i 2005, tre for «Snøballkrigen» i 2011 og én for «En prest og en plage» i 2014.

Ifølge Kjæreng har «Reindrømmen» en markedsandel blant TV-seerne på over 30 prosent.

– Jeg har skjønt at serien har blitt populær. Jeg har fått mye respons fra samer som liker serien. Det er verdt slitet og strevet å lage serien, sier han.

Trenger tenkepause

Når iTromsø snakker med den nominerte regissøren på telefon fredag ettermiddag, prøver han å få start på en Volvo Penta båtmotor. Om han har andre utfordringer foran seg med tanke på nye film- eller TV-produksjoner, vil han ikke si så mye om.

– Det tok meg over to år å lage «Reindrømmen». Jeg har fått tilbud, men jeg har vært i bransjen i 30 år og nå trenger jeg en tenkepause, sier Fridtjof Kjæreng.

Veldig stas

NOMINERT II: Helga Bones i NRK står bak TV-serien «113», en dokumentarserie på i ti deler med blant andre ambulandsfagarbeiderne Maja Oskal (i midten) og Maja Louise Lauritsen. Foto: Ronald Johansen

NRK i Nord-Norge kan vise til ikke mindre enn to Gullruten-nominasjoner. I tillegg til «Reindrømmen», som NRK har samarbeidet med Fridtjof Kjærengs produksjonsselskap «f (x) produksjoner» om, er NRK i nord nominert for beste dokusåpe for serien «113».

– Det er kjempegøy og veldig stas å bli nominert for to av seriene vi har laget det siste året. Det betyr at vi har laget serier som når ut, og det er kjempeviktig for oss, sier programsjef Tone Lein i NRK Region nord.

Fridtjof Kjærengs store gjennombrudd som dokumentarist kom med Hussains Kjøttbutikk som ble vist i NRK i 2000.