Brukte åtte år på «Tullerusk». Nå får tromsøfilmen kinopremiere

Etter åtte år, utallige timer og over hundre involverte personer er omsider filmen «Tullerusk» ferdigstilt og klar for publikum.
MØRK HUMOR: I tromsøfilmen «Tullerusk» spiller Mats Lasse Jangås hovedrollen som avisbudet Kurt, her i en scene fra filmen. FOTO: promo 

MØRK HUMOR: I tromsøfilmen «Tullerusk» spiller Mats Lasse Jangås hovedrollen som avisbudet Kurt, her i en scene fra filmen. FOTO: promo 

Håvard Walseth og Espen Olaisen har siden 2007 drømt om å lage en lavbudsjett-spillefilm i Nord-Norge. I 2011 begynte de arbeidet med filmen «Tullerusk» og 4. mai har filmen premiere på Aurora kino Fokus.

– Jeg liker å beskrive den som at «Kill Buljo» og «Svidd Neger» møttes dritings på byen som ledet til en one night stand og kjærlighetsbarnet «Tullerusk», sier Walseth som sammen med Olaisen både har jobbet med manuset, produsert og regissert filmen som han forteller inneholder en god porsjon drøy humor.

– Vi er glad i nordnorsk humor og er fostret opp på «Du skal høre mye», i tillegg til de nevnte filmene. Nå er det lenge siden det har kommet en slik type film nordfra, så da var det på tide.

Mange manusforfattere

Selv om de to har gjort mye, har store deler av arbeidet vært preget av dugnad. Walseth regner på at om lag hundre personer har vært involvert i prosjektet i løpet av årene den har vært i produksjon.

– Det er et såkalt overskuddsprosjekt, hvor vi totalt har hatt et budsjett på cirka 300.000 kroner, og det er nok også derfor det har tatt så lang tid. Jeg har utdannet meg i løpet av dette prosjektet og vi har jobbet med dette innimellom slagene når vi har hatt tid og mulighet.

Filmens manus er et resultat av at mange hoder slo seg sammen.

– Vi ønsket å ha en «demokratisk filmprosess» slik at flere skulle føle eierskap til filmen, og føle seg motivert til å dra den i land. Det har derfor, i tillegg til oss selv, vært mellom ti og 15 unge filmspirer som har vært med å skrive manuset.

Finn Arve Sørbøe

«Tullerusk» handler om avisbudet Kurt, spilt av Mats Lasse Jangås, som opplever en rekke uheldige hendelser, noe som ender opp med at livet hans tar en drastisk vending.

LOKALE PUNKTER: Her er skuespiller Mats Lasse Jangås under en scene spilt inn i Kondomeriets tidligere lokaler. FOTO: Promo 

LOKALE PUNKTER: Her er skuespiller Mats Lasse Jangås under en scene spilt inn i Kondomeriets tidligere lokaler. FOTO: Promo 

 

– Det er en absurd film med masse humor og galskap. Vi er inspirert av flere gode komedier. Selv om filmen er spilt inn over flere år, merker man det ikke. Den har blitt akkurat slik vi håpet at den skulle bli og vi er veldig glad for å være ferdig og ha noe konkret å vise til.

Med seg på laget fikk de også Finn Arve Sørbøe, som er filmens fortellerstemme.

– Vi er veldig glad for hans bidrag, og vi føler at han bidrar godt til historien som fortelles, sier Walseth.

Festfilm

Selv om filmen skal ha kinopremière neste uke, er det først og fremst tenkt at den skal ligge ute digitalt.

– Å få kinopremière er som bonus å regne, vi tenker at det først og fremst er noe som skal være digitalt tilgjengelig.

Les også: Irriterende kjedelig (anmeldelse av «On The Basis of Sex»)

– Hvem passer filmen for?
– Filmen passer for alle, men kanskje aller best for unge mennesker og et litt yngre publikum. Vi kødder litt med klassiske Hollywood-konvensjoner i filmen og den tar en rekke uventede vendinger underveis. Likevel, først og fremst er det en festfilm som folk skal ha det gøy med, forklarer Walseth.

Spilt inn på Kondomeriet

Hele filmen er spilt inn i Tromsø. Blant annet i Kondomeriets tidligere lokaler i nordbyen og i Storgata. Det har iblant bydd på overraskende hendelser.

FORTELLERSTEMME: Finn Arve Sørbøe er filmens fortellerstemme. Her sammen med Håvard Walseth, Espen Olaisen og Mats Lasse Jangås. Foto: Privat 

FORTELLERSTEMME: Finn Arve Sørbøe er filmens fortellerstemme. Her sammen med Håvard Walseth, Espen Olaisen og Mats Lasse Jangås. Foto: Privat 

 

– Produksjonslederen vår spiller en boms i filmen og da vi spilte inn scenene hvor han kryper blodig rundt i Storgata, var det mange turister som kastet penger etter ham, og trodde han trengte hjelp. Vi har hatt det mye morsomt underveis for å si det sånn, legger Walseth til.