TV-slavens utvalgte

Uhyre spennende og velspilt krimserie

Å oppdage serier som finner opp kruttet på nytt når det kommer til krimsjangeren er sjelden kost. Det klarer «The Missing» med glans.
EN UVANLIG ETTERFORSKER: Julien Baptiste (Tchéky Karyo) i «The Missing» er en uvanlig klartenkt og tilstedeværende detektiv uten de store demonene han må kjempe med. Det er forfriskende.  
    
      (Foto: BBC)

EN UVANLIG ETTERFORSKER: Julien Baptiste (Tchéky Karyo) i «The Missing» er en uvanlig klartenkt og tilstedeværende detektiv uten de store demonene han må kjempe med. Det er forfriskende.   Foto: BBC

Noe av det aller beste med strømmetjenester er at man kan få fatt i, og se, TV-serierperler som har passert forbi i stillhet, i alle fall for undertegnende. BBC har laget to sesonger av TV-krimmen «The Missing», den første i 2014, den andre i 2016. Begge er originale, spennende og velspilte, noe som resulterer i at det er blant de beste krimseriene jeg har sett på TV på lang, lang tid.

VANSKELIG Å FÅ SYMPATI MED: I motsetning til mange andre ofre i krimserier er James Nesbitt i rollen som Tony Hughes, en mann som opplever at sønnen hans forsvinner, en ganske usympatisk figur.  
    
      (Foto: BBC)

VANSKELIG Å FÅ SYMPATI MED: I motsetning til mange andre ofre i krimserier er James Nesbitt i rollen som Tony Hughes, en mann som opplever at sønnen hans forsvinner, en ganske usympatisk figur.   Foto: BBC

 

Premisset for begge sesongene er barn som forsvinner og hva som skjer med deres familie. Hvordan noe så grusomt kan prege de pårørende og samfunnet rundt dem på ulike vis. I første sesong er det en liten, britisk gutt som forsvinner samtidig som familien er på ferie i Frankrike. Sesongen etter tar for seg en britisk garnison i Tyskland hvor tenåringsdatteren til en av britene plutselig blir borte. Fellesnevneren er den franske etterforskeren Julien Baptiste (Tchéky Karyo), en ekspert på forsvinningssaker, som skal løse disse gåtene.

Det er flere elementer som bidrar til at begge sesongene klarer å holde på interessen min gjennom samtlige nesten timelange episoder. Først og fremst er det spennende og godt fortalte historier, som både gir mening og er gjennomtenkte. Avslutningen på «krimgåtene», om man kan kalle de det, ender derfor opp både med å være overraskende og tilfredsstillende. I tillegg er dialogene velskrevne. Måten de ulike rollefigurene snakker sammen og kommuniserer med hverandre på har røtter i virkeligheten og klarer å fange relasjonene mellom de ulike typene vi møter på en god måte. Noe som naturligvis forsterkes ved gode skuespillerprestasjoner.

James Nesbitt er strålende i rollen som pappa Tony Hughes i førstesesongen. Samtidig som vi naturligvis føler sympati med figuren driver hans desperasjon han til å gjøre ting som gjør at man tidvis avskyr han.

Detektiven selv, Baptiste, er også en svært forfriskende karakter. Til tross for noen fysiologiske utfordringer i begge sesongene, har han i motsetning til svært mange andre etterforskere ingen store indre demoner han må hanskes med. Naturligvis er han hardtarbeidende, men han er «vanlig», sympatisk og rolig. Baptiste er ingen hissigpropp er voldsmann, han er høflig og kontrollert, samtidig som han ikke ender opp med å bli en slags Poirot-aktig detektivparodi.

Ettersom rollefigurene føles ekstremt menneskelige og hendelsene ikke er for urealistiske blir TV-serien mer hardtslående enn mange andre krimserier.

Er du derimot av dem som forventer mye action og raske biler er nok ikke dette serien for deg. Tidvis er den ganske seig og man må følge godt med på dialogen for å få med seg nyanser i handlingen. Det betyr i midlertidig ikke at den på noen som helst måte er kjedelig er langtekkelig.

Har du lyst til å oppleve god og solid TV på sitt beste anbefales «The Missing» sterkt. I tillegg har det nå også kommet en såkalt «Spin-off»-serie under navnet «Baptiste» som følger den nevnte detektiven. Den har i midlertidig ikke undertegnede sett.

Hvor kan du se den? Sesong en og to ligger på Amazon Prime. Sesong to ligger på TV2 Sumo/CMore.