TV-slavens utvalgte:

Hvordan har jeg gått glipp av denne godbiten?

Noe av det kuleste som finnes på TV for tiden er en serie som får det å være seriemorder til å se fryktelig kult ut. I alle fall iblant.
SPESIELT FORHOLD: Det blir en slags «katt og mus»-lek mellom Villanelle (Jodie Comer) og Eve (Sandra Oh). begge FOTO: BBC America 

SPESIELT FORHOLD: Det blir en slags «katt og mus»-lek mellom Villanelle (Jodie Comer) og Eve (Sandra Oh). begge FOTO: BBC America 

Jeg var forutinntatt, jeg skal innrømme det. Jeg har bevisst unngått å se en av fjorårets mest prisbelønte og skamroste serier, kun fordi jeg trodde det var noe helt annet enn det egentlig var.

Sandra Oh, skuespilleren aller mest kjent som Christina Yang i «Grey’s Anatomy», spiller hovedrollen i «Killing Eve». Siden jeg ikke kunne fordra henne i nevnte legeserie, og jeg trodde at denne automatisk beveget seg i samme såpegate, så droppet jeg å se den. Idiotisk.

Hvordan kunne jeg være så utrolig dum? Det eneste positive ved at jeg ennå ikke hadde sett serien, var at jeg nå kunne binge-watche førstesesongen. I tillegg er allerede seks av totalt åtte episoder av sesong to kommet ut.

Geniet Phoebe Waller-Bridge, som også har laget den fantastiske og rå serien «Fleabag» (for øvrig også et must for dem som liker godt skuespill og gode historier), står bak serien. Waller-Bridge har omgjort en novelleserie av forfatter Luke Jennings og gjort det TV-vennlig og satt sitt bekmørke humorpreg på den.

For dette er både krim, humor, drama og musikkvideo på samme tid. Pur underholdning blandet, med gode skuespillere og spennende historielinjer, helt ulikt noe annet jeg har sett på TV tidligere.

Samtidig som den har ekstremt rå og blodige voldsscener, snakker skuespillerne sammen som vanlige folk og det oppstår til enhver tid dagligdagse situasjoner man kan kjenne seg igjen i. Her går folk på do, er fyllesyke og søler. Både de snille og de slemme.

Christina Yang, beklager, Sandra Oh, spiller Eve Polastri. Hun jobber for MI5, Storbritannias sikkerhetstjeneste, som sekretær med en spesiell interesse for kvinnelige seriemordere.

KIM I FARTA: Selveste kronjuvelen i dansk krim, verdens beste Kim Bodnia, er med i serien. Det er en høydare. 

KIM I FARTA: Selveste kronjuvelen i dansk krim, verdens beste Kim Bodnia, er med i serien. Det er en høydare. 

 

I andre enden finner vi Villanelle (Jodie Comer), leiemorderen som dreper over hele Europa. Villanelle er en kompleks figur. En åpenbar psykopat som elsker å drepe, men som også vil kle seg i store, rosa tyllkjoler, feire fødselsdager med ballonger og store kaker og få nye venner. For henne er hvert drap en underholdende jobb, som må gjøres, uansett hva.

Hennes gærne blikk og rå sjarm gjør at både publikum og de rundt henne lures til å tro at hun ikke vil ta de stegene hun gjør, men dette er noe som motbevises gang på gang.

Polastri og Villanelle er to vidt forskjellige individer. Der hvor sistnevnte lever i sin egen fantasiverden, er Polstri så «ordinær» og vanlig at det er forfriskende. For det er godt å se et «ekte» menneske på skjermen. Begge de kvinnelige skuespillerne har fått høythengende priser for sin innsats. Comer, som er britisk, fikk BAFTA og Oh, som er amerikansk, fikk Golden Globe.

LES OGSÅ: Uhyre spennende og velspilt krimserie

Denne TV-serien ville trolig aldri vært så bra som den er dersom den var produsert i USA. Misforstå meg rett – jeg elsker Hollywood. men det at den først og fremst er britisk er virkelig en styrke. Den rå, upolerte humoren, de vanlige menneskene med velkjente problemstillinger og et høyt nivå av situasjonskomikk kombinert med Tarantino-aktige drapsscener og nesten teatralske bad guys, gjør dette til en seeropplevelse helt utenom det vanlige. Anbefales for alle som liker god underholdning.

Hele sesong en ligger på HBO, ny episode av sesong to slippes hver lørdag.