Den lille filmfestivalen merker økende interesse fra utlandet

Nordisk ungdomsfilmfestival (NUFF) vil i år ha øynene rettet mot Grønland.
KLIMAFILM: Grønlandsk film er tema på NUFF i år. Bildet er fra kortfilmen «Home» av Inuk Jørgensen, og omhandler klimaendringer på Grønland. 

KLIMAFILM: Grønlandsk film er tema på NUFF i år. Bildet er fra kortfilmen «Home» av Inuk Jørgensen, og omhandler klimaendringer på Grønland. 

21. juni er det klart for NUFF for 17. år på rad. I år skal 43 unge filmskapere fra 13 land tilbringe ti dager med film, workshops og nettverksbygging.

Produsent Stian Skjelstad forteller om en økende intensjonal interesse for festivalen, som i år har utvidet programmet fra rundt 40 til 57 filmer, ut ifra 721 påmeldinger.

– I år har vi hatt større pågang fra flere land utenom Norden enn tidligere. Vi måtte også øke antall arbeidsgrupper, så festivalen vokser hvert år, sier han.

Grønlandsk film

NUFF-Produsent: Stian Skjelstad.  
    
      (Foto: Presse)

NUFF-Produsent: Stian Skjelstad.   Foto: Presse

 

Skjelstad forteller at årets fokus er rettet mot Grønland. Fem filmskapere og én musiker kommer til festivalen for å vise filmene sine, snakke om grønlandsk kultur, og om hvordan det er å vokse opp og lage film der.

Det vil også bli holdt et seminar med lederen av Filmverkstedet Nuuk, Aka Maria Hansen, samt profesjonell filmskaper og lærer Inuk Jørgensen. Dette arrangementet er gratis og vil være åpent for alle.

– Film fra har Grønland har ikke fått vist seg så mye fram, men begynner å få et veldig godt omdømme. Vi håper også å skape en sterkere tilknytning mellom grønlandsk og norsk film i fremtiden, sier Skjelstad.

Internasjonale og lokale mentorer


 

Årets seks arbeidsgrupper skal i løpet av uken lage hver sin kortfilm – fra idé til ferdig film – som til slutt skal vises på den offisielle NUFF-åpningen på Verdensteatret, 28. juni.

Årets profesjonelle mentorer består blant annet av Racha og Egil Larsen, som laget åpningsfilmen på TIFF 2019, «Hvor man vender tilbake», opplyser festivalen.

Øvrige mentorer er Marta Ordeig (Spania), Inuk Jørgensen (Grønland og Sverige), Mahdi Fleifel (Danmark) og Anders Emblem (Norge). I tillegg stiller den tromsøbaserte musikeren Rune Simonsen (Port Almond og Mount Washington) og lydtekniker Sivert Henriksen med kompetanse.

Lokal åpningsfilm

ÅPNINGSFILM: «Hold pusten» ble spilt inn på Hansnes, og har lokal premiere på NUFF. På stillbildet fra filmen ser vi medvirkende Thomas Stene-Johansen. 

ÅPNINGSFILM: «Hold pusten» ble spilt inn på Hansnes, og har lokal premiere på NUFF. På stillbildet fra filmen ser vi medvirkende Thomas Stene-Johansen. 

 

Festivalens åpningsfilm i år er «Hold pusten» (engelsk tittel: «Poolboy») av Margareta Orkan. Filmskaperen fikk i 2017 internasjonal oppmerksomhet for science fiction-kortfilmen «The Factory», som ble spilt inn i Simavika på Ringvassøya.

– Sistnevnte er fortsatt aktuell, og ble senest vist på den tyske filmfestivalen Fish i april, forteller filmskaperen.

«Hold pusten» er også spilt inn i lokale omgivelser, nærmere bestemt Hansnes.

– Filmen skal ha premiere på Kortfilmfestivalen i Grimstad denne uken, men det blir lokal premiere på NUFF, forteller Orkan.