I sofaen med Marianne

«Sommeråpent»-programlederen kunne gjerne sett 265 flere «Bridget Jones»-filmer

Ingrid Gjessing Linhage har en spesiell plass i hjertet for en TV-serie om bruder på jakt etter den perfekte kjolen.
DRØMMER OM Å LAGE KJÆRLIGHETSPROGRAM: Ingrid Gjessing Linhave har ledet mange ulike TV-programmer. I fremtiden kunne hun blant annet tenke seg å lage et lite program om kjærlighet.  
        
            (Foto: Julia Marie Naglestad/NRK)

DRØMMER OM Å LAGE KJÆRLIGHETSPROGRAM: Ingrid Gjessing Linhave har ledet mange ulike TV-programmer. I fremtiden kunne hun blant annet tenke seg å lage et lite program om kjærlighet.   Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

NAVN: Ingrid Gjessing Linhage

YRKE: Programleder for «Sommeråpent»

– Du skal jo lede første del av «Sommeråpent» på Moysand camping. Hvordan tror du det blir?
– Jeg gleder meg veldig til Sørlandet og Moysand familiecamping. Nettopp på grunn av Sommeråpent har jeg vært utrolig mange steder i Norge og det er veldig hyggelig. Og så er det veldig gøy å skulle jobbe sammen med Robert Stoltenberg. Vi har ikke jobbet sammen før og vi har det så hyggelig sammen. Og så er det alltid stas å være på tur med NRK, det er god stemning og vi står på fra morgen til kveld.                                                                                                                  

– Er du selv bevandret i campinglivet?  
– Fra jeg var liten har det vært stas å dra på telttur, første gangen var vel i en liten bomullslavvo utenfor hytta vi har i Rondane. Jeg var fire år og veldig opptatt av å innrede inni lavvoen husker jeg. På barneskolen og ungdomsskolen dro vi på en del teltturer i vennegjengen, inn i Nordmarka med bål og overnatting. Jeg har vært på telttur på Sørlandet og i fjellet, men aldri bodd i campingvogn eller bobil. Barna mine maste mye om det før, og jeg husker at faren min også hadde en drøm om det, for da kunne vi reise rundt og se hele Norge og alltid ha en plan for neste by eller sted eller fjellheim. I fjor var jeg i Skibotn med Sommeråpent og bodde på campingplass og det var veldig sosial og gøy. Og jeg så hvor stas det er for særlig barna å ha en hel campingplass å boltre seg på. Vi ble raskt kjent med mange og hadde veldig fine dager.


– Dette er ikke første gang du leder «Sommeråpent», men tredje gang dersom mine opplysninger stemmer, ser du noe på TV-serier eller lignende når du tilbringer dagene på jobbreise?
– Dette er min sjette runde med «Sommeråpent». Når vi jobber med det så ser jeg ikke noe på tv, det er lange dager, så alt handler om å planlegge hva vi selv skal lage tv om. Det nærmeste jeg vel har kommet å se på tv mens jeg jobber med «Sommeråpent» var da vi var på båt, i 2013 og 2015. Da satt vi i stuen på båten og så på «minutt for minutt» hvor vi fulgte båtens reise.

– Ser du mye på TV?
– Jeg ser mye på tv. Ja, jeg gjør vel det. Jeg elsker å lande i sofaen på kveldene og se serier med mannen min. Og så er jeg veldig glad i sendinger som går live og man føler at ALLE ser på samtidig, som «MGPjr», «MGP», «Stjernekamp» eller «Alle mot 1». Men jeg ser i grunn mye mer enn det, jeg elsker gamle TV-serier som «Poirot», «Mrs Marple» og «Lewis». I tillegg til serier som «Homeland». Gleder meg helt vilt til neste sesong, som ryktene sier at skal komme til høsten. Jeg lever meg så inn i hovedrollens liv at jeg blir sliten. Så nå håper jeg egentlig at det bare er en sesong igjen og så er det slutt.

– Hva ser du på for tiden?

– Jeg har i det siste prøvd å presse meg til å komme i gang med serien «Le Bureau», men vi får det ikke til. Jeg kommer bare ikke inn i det og sovner på sofaen ved hvert eneste forsøk. Den er for langsom for meg, og det hjelper heller ikke å ikke kunne forstå et eneste ord fransk. Men jeg ser mye «Dagsnytt 18», «Dagsrevyen», «Graham Norton show» og mitt yndlingsprogram «Say yes to the dress». En serie som rett og slett handler om bruder som kommer i en brudesalong i USA hvor vi ser dem prøve kjoler og ser hvilken kjole de til slutt velger. Jeg ELSKER det programmet!

– Du har jo blant annet vært programleder for «Idol» tidligere. Liker du å se på «reality»?
– Jeg har faktisk aldri sett på «Farmen». Jeg har jobbet med dem som lager det, så burde sikkert ikke si det høyt. Jeg har sett to episoder av «Paradise Hotel», og jeg skal innrømme at det er gøy men det er litt som McDonaldsmat, du føler deg shabby og daff og litt skitten etterpå. Husker at jeg så på «Big Brother» da det kom, og syntes det var fascinerende å stirre inn i skjermen og følge med på hva Ramona og Ramsey ville spise til frokost. Har jo selv ledet «Familieekspedisjonen» så det er en veldig morsom sjanger å være med i. Og «jorda rundt på seks steg» eller «På tur med Dag Otto» har også vært fantastiske programmer å delta i.


– Hvis du selv skulle vært med i et reality-konsept – hva skulle det vært?
– Hm, tja hva skulle det vært. Jeg tror jeg har en veldig morsom familie, og vi kunne sikkert lage morsom tv, men ingen av oss er interessert i å brette ut privatlivet så det ville ikke fungert. Jeg tror jeg ville likt å være med i et program hvor man skal gjøre mange forskjellige ting, snekre, synge, danse, hekle, sykle, ro, leke frisør, det siste er jeg så glad i så det bare tok jeg med som en bonus. Jeg kommer ALDRI til å orke å være med på programmer der man sulter halvt i hjel eller skal konkurrere Norge på langs.

– Som mangeårig programleder – har du et drømmekonsept du gjerne skulle ledet?
– Min aller største drøm som barn var å lede «Melodi Grand Prix», delta i MGP eller kore i MGP. Jeg spilte inn kassett etter kassett der jeg synger flerstemt og leder showet, og jeg har disse kassettene fortsatt. Jeg snakket med bergensdialekt den gang, men da jeg lekte slo jeg over til østlandsk. Det gjorde man jo i «gamle dager», så det er morsomt å høre på. Jeg tror det fortsatt er en drømmejobb, men samtidig drømmer jeg om mindre og rarere ting. Som et rart lite kjærlighetsprogram på tv eller radio. Jeg er veldig glad i å snakke om og høre om andre kjærlighetshistorier. Eller et program der de eldste kan øse ut om hva de har lært, hva de har vært gjennom, hva de har gjort og få fortalt om livene sine og samtidig mye om hvordan verden har forandret seg.

– Hva så du sist på kino og når var det?
– Jeg så Aladdin, i 3D, på Colosseum kino i Oslo i mai.

– Har du en favorittfilm gjennom tidene, i så fall – hvilken?
– Jeg og mine brødre elsker «To be or not to be» med Mel Brooks. Vi så den igjen og igjen da vi var ungdommer og kan alle replikkene utenat. Men jeg elsker også «Bridget Jones’ dagbok». Tror jeg kunne tålt 265 flere «Bridget Jones»-filmer.


– Hvis filmen om ditt liv skulle lages, hvem skulle spilt rollen som deg?
– Oi, det var et morsomt spørsmål. Jeg er veldig glad i Kristen Wiig, Meryl Streep eller Melissa McCarthy. En kombinasjon av de tre ville vært fantastisk, for da blir det masse latter og tårer. Sånn føler jeg livet har vært til nå i hvert fall.

– Hvem er den siste som skulle spilt deg?
– Det hadde jo vært gøy å se Sylvester Stallone. Han føler jeg er veldig langt unna meg. Ser for meg en scene med «Say yes to the dress» på tv, Grandiosa i ovnen, og intens hekling i sofaen, i nattkjole og med to døtre som leker frisør i bakgrunnen. En litt ny sjanger.