Nå er TIFF Junior-programmet klart

Fra 4. til 8. september er det igjen duket for barnefilmfestivalen TIFF Junior. Årets tema er universet.
FESTIVALSJEF: Astrid Aure er festivalsjef for TIFF junior og ser fram til festivalen som arrangeres i september. 
        
            (Foto: Ronald Johansen)

FESTIVALSJEF: Astrid Aure er festivalsjef for TIFF junior og ser fram til festivalen som arrangeres i september.  Foto: Ronald Johansen

Fra 4. til 8. september er det igjen duket for barnefilmfestivalen TIFF Junior. Årets tema er universet.

I motsetning til tidligere vil et gjennomgående tema i større grad enn tidligere sette sitt preg på TIFF Junior. Med universet som tema vil vi bevege oss inn og ut av det ytre rom, og fram og tilbake i tid gjennom både nye og gamle filmer.

– Nytt av året er at temaet påvirker mange deler av programmet og være en tydelig rød tråd. Det vil du se i alt fra kortfilmene til filmkonsertene, sier festivalsjef Astrid Aure.

Politikk og science fiction

– Hvorfor akkurat universet?

– Først og fremst fordi det er mange gode filmer som har verdensrommet og universet som tema på et eller annet vis. For eksempel «Min bestefar er en alien», en norsk-kroatisk film hvor Nils Ole Oftebro spiller bestefaren som er en rørende film med mange lag, sier Aure. 

Festivalen åpner, med det festivalsjefen beskriver som, «et brasiliansk kunstverk av en film».

«Tito og fuglene» beskriver Aure som et kunstverk av en film. 

«Tito og fuglene» beskriver Aure som et kunstverk av en film. 

– Den heter «Tito og fuglene» og har en animasjonsteknikk du ikke har sett maken til tidligere. En spennende film om barn, som samtidig passer for de voksne med sine klare paralleller til storpolitikken.

Blant science fiction-godbitene barn og unge kan kose seg med på lerretet i høst er den svenske «Alone In Space». Den handler om et søskenpar som må forlate jorden i et romskip, etter at planeten vår har blitt ubeboelig. Så viser det seg at de ikke er helt alene i romskipet.

– Det er en svensk film vi har fulgt fra startfasen og hatt «work in progress» på tidligere. Historien er lagt til fremtiden og handler litt om klimakrisen, som både barn og voksne er opptatt av.  

Også for besteforeldre

Under festivalen skal også det som trolig er verdens første science fiction-film, «Reisen til månen» fra 1902, vises. Den er en del av årets filmkonsert, der pianist Ole-Morten Lekang spiller til filmen. Etterpå vil elever og lærere fra Kulturskolen spille til eventyrklassikeren «Hans og Grete» fra 1954.

– Vi hadde ikke filmkonsert i fjor og er glade for å ha det igjen på programmet. Detter noe som passer for alle.

«Superman» er en av science fiction-klassikerne som vises under festivalen. 

«Superman» er en av science fiction-klassikerne som vises under festivalen. 

Det vil nok også nostalgi-filmene på programmet gjøre. Klassikerne «Superman» fra 1978 og «E.T. – Gjesten fra verdensrommet» fra 1982 vil muligens rekruttere nye tilhengere under årets festival.

– Det er noen klassikere på programmet som kanskje til og med besteforeldregenerasjonen vil kjenne seg igjen i, sier Aure.

Ikke bare universet

Men selv om universet er det overordnede temaet så er det ikke alle filmer som «bare» handler om det. «Matti og Sami og de største tabbene i universet» handler, på tross av sin tittel, om noe helt annet.

– Den handler lite om universet og mer om skjebnen og hvordan den egentlig hjelper oss. Man kan vel kanskje si at den har en mer filosofisk tilnærming til universet samtidig som det er en fartsfylt film med mye action og som til slutt ender opp i den finske ødemarken.

For det har seg nemlig ikke slik at TIFF utelukkende har jaktet på universfilmer i forkant av programmeringen.

– Når vi reiser rundt på festivaler for å finne filmer som passer til vårt program så har det først og fremst handlet om at filmene er av høy kvalitet. Det er det aller viktigste for oss, sier Aure.

Hele TIFF Junior-progammet ligger nå ute på festivalens nettsider.

– Det er bare å lese og se trailere og glede seg til september, sier Aure.